Οι πολυτελείς εκδόσεις «ΜΙΛΗΤΟΣ» παρουσιάζουν στο αναγνωστικό κοινό τη νέα δουλειά της Μαρίνας Βερνίκου, με τίτλο «235-Σίφνος». Η Μαρίνα Βερνίκου, με την ανεπιτήδευτη ματιά της απέναντι στον κόσμο που μας περιβάλλει, γύρισε κάθε σπιθαμή της Σίφνου, αποτυπώνοντας με τον εναργέστερο τρόπο τις 235 εκκλησίες του νησιού.

Στο φωτογραφικό λεύκωμα «235», οι εκκλησίες της Σίφνου παρουσιάζονται σε όλο το μεγαλείο της απλότητάς τους ενώ, όπως επισημαίνει ο θεωρητικός της φωτογραφίας Πλάτων Ριβέλλης, η φωτογράφος «απελευθερωμένη από τα δεσμά των χρωμάτων αξιοποιεί τις εικαστικές δυνατότητες των τόνων τού γκρίζου συνθέτοντας μια φωτογραφική πρόταση, απάντηση στην πρόκληση που θέτει η ίδια η πραγματικότητα».

Ο Τάκης Μαυρωτάς, στο ίδιο λεύκωμα, παρατηρεί οτι «εστιάζοντας πάντα την προσοχή της στην αξία της στιγμής και την αίσθηση της ζωής, η Μαρίνα Βερνίκου με το «235», αποκαλύπτει την ποιητική της διάθεση απέναντι στο χρόνο και το χώρο και την αφοσίωσή της στη φωτογραφική έκφραση, για να αποτυπώσει με το φακό της τους χώρους εκείνους που αναζητούν ανεπιτήδευτα και σεμνά την ανάβαση από τα αισθητά στα νοητά, από τα εφήμερα στα αιώνια». Χαιρετίζοντας την έκδοση του λευκώματος ο Βαγγέλης Βενιζέλος σημειώνει ότι «κάτω από το λαμπρό αιγαιοπελαγίτικο ήλιο, όπου το ταπεινό υπερυψούται και οι διαστάσεις χάνουν τη γραμμική τους αυστηρότητα, ο φωτογραφικός φακός της Μαρίνας εστιάζει στις εκκλησίες του νησιού ως σύμβολο υπέρβασης της καθημερινότητας και ταυτόχρονα, ως αναπόσπαστο κομμάτι της».

Μιλώντας για το «235» η καλλιτέχνης σημειώνει ότι «η μοναδικότητα, η απλότητα, η ομορφιά της κάθε εκκλησίας, το γνώριμο φως και οι αρχέτυπες μυρωδιές με συνέδεσαν περισσότερο με τον τόπο μου και μου έδωσαν τη δυνατότητα ν’ ανακαλύψω μέρη που δεν είχα δει ποτέ. Κάθε απομακρυσμένο εκκλησάκι μου επιβεβαίωνε κάθε φορά την ανεκτίμητη ευλογία του τόπου μας».