Στις 20 Ιανουαρίου o Παύλος Μάτεσις έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών. Η απώλεια του ευαισθητοποίησε όλο τον πνευματικό κόσμο της χώρας μας, στερώντας τον από την παρουσία του. Τα κείμενά του όμως θα είναι εδώ να μας συντροφεύουν για πάντα.

Γεννήθηκε το 1933 στη Δίβρη, στην Πελοπόννησο. Μέχρι τα δεκαεννιά του έζησε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Σπούδασε θέατρο και μουσική. Δίδαξε υποκριτική στη Σχολή Σταυράκου, ενώ διετέλεσε βοηθός-δραματουργός στο Εθνικό Θέατρο.

Το πρώτο του θεατρικό έργο ήταν το μονόπρακτο Ο σταθμός, το οποίο γράφτηκε όταν ο συγγραφέας ήταν ακόμα μαθητής της Δραματικής Σχολής του Χρήστου Βαχλιώτη. Η πρώτη όμως επίσημη εμφάνισή του στο θέατρο ήταν το 1967 με το έργο Η τελετή. Συνολικά έγραψε δεκατέσσερα θεατρικά έργα, έντεκα από τα οποία ανέβηκαν από τους σημαντικότερους αθηναϊκούς θιάσους, όπως τα Περιποιητής φυτών, Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο, Η βουή, Βιοχημεία, Η καθαίρεση κ.ά. Επίσης έγραψε και σκηνοθέτησε δύο σειρές για τη δημόσια τηλεόραση, ενώ έγραψε και κείμενα για floor show.

Μετέφρασε Aριστοφάνη (οκτώ έργα, παραγγελίες για τα Eπιδαύρια), Σαίξπηρ, Mπεν Tζόνσον, Kρίστοφερ Mάρλοου, Φώκνερ, Πίντερ, Bιτράκ, Mολιέρο, Mπωμαρσαί, Σταντάλ, Iονέσκο, Aρτώ, Mρόζεκ, Όρτον, Aκρόυντ, Φρίελ και άλλους κλασικούς και σύγχρονους συγγραφείς. Έργα του, καθώς και αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου μεταφρασμένα από τον ίδιο, έχουν σκηνοθετήσει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σπουδαίοι σκηνοθέτες.

Εξίσου σημαντική ήταν η πορεία του Παύλου Μάτεσι στην ελληνική πεζογραφία. Πρωτοεμφανίστηκε σε αυτήν το 1986 με τη νουβέλα Αφροδίτη, όμως θεωρήθηκε εμβληματική η έκδοση του μυθιστορήματος Η μητέρα του σκύλου το 1990, που συγκίνησε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και τους λάτρεις της καλής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Η μητέρα του σκύλου υμνήθηκε από την παγκόσμια κριτική και συγκαταλέχτηκε από τον λονδρέζικο εκδοτικό οίκο Quintet Publishing στα 1001 βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας που πρέπει να έχει διαβάσει κάποιος μέχρι το τέλος της ζωής του. Ακολούθησαν άλλα οκτώ βιβλία του, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. Πολλά μυθιστορήματά του κυκλοφορούν μεταφρασμένα σε αρκετές χώρες.

‘Oλοι οι άνθρωποι του εκδοτικού οίκου Καστανιώτη, στον οποίο κυκλοφόρησαν τα περισσότερα βιβλία του και η οικογένεια του θεάτρου και της λογοτεχνίας αποχαιρετήσαν την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στο Κοιμητήριο Παπάγου τον σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, με πόνο και συγκίνηση.