Το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Ιταλίας απαγόρευσε οριστικά με απόφασή του, τη δημιουργία και λειτουργία καταστήματος 10.000 τ.μ. της αλυσίδας McDonald’s στην έξοδο των Θερμών του Καρακάλλα του 3ου αιώνα, ενός από τους πιο διάσημους αρχαίους χώρους της Ρώμης.

Η απόφαση του κρατικού συμβουλίου, που δημοσιεύθηκε στις 28 Δεκεμβρίου, επικύρωσε την ετυμηγορία κατώτερου δικαστηρίου, η οποία απαγόρευσε στην αλυσίδα φαστ φουντ να χρησιμοποιήσει μια έκταση γης δίπλα στα λουτρά για να ανοίξει ένα εστιατόριο και χώρο στάθμευσης. Ανέφερε επίσης ότι οι κυβερνητικές αρχές δικαιούνται να μπλοκάρουν μελλοντικά αναπτυξιακά έργα εντός ή κοντά σε άλλες σημαντικές τοποθεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το δικαστήριο έλαβε την απόφασή του με βάση τη «σημασία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς», καθώς τα αρχαία λουτρά βρίσκονται σε μια ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει το πάρκο Καφαρέλα, την Αππία Οδό αλλά και τα ρωμαϊκά υδραγωγεία, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς εντός του ιστορικού κέντρου της Ρώμης προστατευμένα από την Unesco αλλά και το ίδιο το κράτος.

Στο μέλλον, η περιφέρεια του Λάτσιο και το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού μπορούν να «διατάξουν την αναστολή των εργασιών που στοχεύουν στην αλλαγή του τοπίου» τόσο με υπάρχοντα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και με τοποθεσίες που οι αρχές «σκοπεύουν να προστατεύσουν». Αυτό επιτρέπει ουσιαστικά τη «διασφάλιση περιοχών ή ακινήτων που δεν έχουν ακόμη δηλωθεί ως πολιτιστικού ή τοπικού ενδιαφέροντος», αναφέρει η απόφαση.

«Αυτή η διευκρίνιση είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μελλοντική προστασία της πολιτιστικής και αρχαιολογικής μας κληρονομιάς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Italia Nostra, οργανισμός προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι Θέρμες του Καρακάλλα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα λουτρών στην Αρχαία Ρώμη. Κατασκευάστηκαν στο νότιο τμήμα της πόλης, κοντά στην Αππία οδό, με πρωτοβουλία του αυτοκράτορα Καρακάλλα και εγκαινιάστηκαν το 216 μ.Χ.

Φημίζονταν για τον πλούσιο διάκοσμο και τα λαμπρά έργα τέχνης που τις κοσμούσαν. Στο απόγειό του, το τεράστιο κτίσμα, το οποίο ήταν διακοσμημένο με μάρμαρα, ψηφιδωτά και περίτεχνα έργα τέχνης, πιστεύεται ότι επισκέπτονταν από 6.000 έως 8.000 άτομα καθημερινά.

Τα McDonald’s είχαν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζουν την παρουσία τους δίπλα στα αρχαία λουτρά, μετά από μια ευνοϊκή αξιολόγηση του έργου από το υπουργείο Πολιτισμού και το δημοτικό συμβούλιο που τους έδωσε την άδεια, αλλά το έργο σταμάτησε το 2019 όταν η τότε δήμαρχος της Ρώμης, Βιρτζίνια Ράγκι, παρενέβη μετά από την τεράστια κατακραυγή που δέχτηκε από τα μέσα ενημέρωσης. Το υπουργείο Πολιτισμού στη συνέχεια αναθεώρησε την αρχική του απόφαση και ζήτησε τη διακοπή των εργασιών.

Αυτή ήταν και η τύχη μιας άλλης κίνησης των McDonald’s, το 2016, στην Piazza del Duomo στη Φλωρεντία, όταν έλαβε οριστικό τέλος από τον δήμαρχο της πόλης, Dario Nardella, ο οποίος είπε τότε ότι δεν ήθελε μια αλυσίδα fast-food στη γενέτειρα της ιταλικής Αναγέννησης.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου McDonald’s στην Ιταλία, Dario Baroni, αποκάλυψε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει 200 ​​νέα εστιατόρια στην Ιταλία μέχρι το 2025, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica. Ο όμιλος, ο οποίος επί του παρόντος διαθέτει περισσότερα από 600 καταστήματα στην Ιταλία, βλέπει τη χώρα «ως μία από τις αγορές με τις μεγαλύτερες δυνατότητες σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο Baroni στην ιταλική εφημερίδα.

Η McDonald’s ανέφερε σε δήλωση της στο The Art Newspaper: «Όπως πάντα, και σε αυτήν την περίπτωση, η McDonald’s πληρούσε όλους τους εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς νόμους και κανονισμούς. Η McDonald’s διαθέτει 54 εστιατόρια στη Ρώμη και 2.500 υπαλλήλους, ως απόδειξη της μακροχρόνιας σχέσης της με την πόλη. Γι’ αυτό θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα».