Το βραβείο Booker, ένα από τα πιο περίβλεπτα βραβεία λογοτεχνίας έχει φέτος τον μεγάλο σταρ της διοργάνωσης, Μπαράκ Ομπάμα που το βιβλίο του A Promised Land κυκλοφόρησε στις 17 Νοεμβρίου.

Η τελετή που θα γίνει -όπως όλες αυτή την περίοδο- μέσω διαδικτύου μετατέθηκε και θα γίνει στις 19 Νοεμβρίου για να μη συμπέσει με την κυκλοφορία του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ. Στη σύντομη παρέμβαση που θα κάνει ο Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει για τη σημασία της λογοτεχνίας και ειδικά της ανάγνωσης των μυθιστορημάτων που έχουν βραβευτεί με το παγκοσμίου κύρους βραβείο της αγγλόφωνης λογοτεχνίας.

Ο Ομπάμα αγαπά την ανάγνωση και τη μουσική και δεν παρέλειπε -ακόμα και όταν ήταν πρόεδρος-, να μοιράζεται με το κοινό τις αναγνωστικές και μουσικές προτιμήσεις του. Οι λίστες του γίνονταν διάσημες και μέσα σε αυτές υπήρχαν και βιβλία που έχουν συμπεριληφθεί συχνά σε μακρές ή βραχείες λίστες του Booker.

Μάλιστα αποκάλυψε τη νέα του συλλογή με μια ειδική επιλογή τραγουδιών που λάτρευε την περίοδο που διέμενε στον Λευκό Οίκο.Ο Ομπάμα κοινοποίησε τη λίστα αναπαραγωγής προς τιμήν του νέου του βιβλίου «A Promised Land». «Η μουσική έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο σε όλη μου τη ζωή και αυτό ήταν ιδιαίτερα αληθινό κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου» έγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα σε ανάρτησή του στο Facebook μαζί με ένα στιγμιότυπο οθόνης της playlist.

Η λίστα Ομπάμα με 20 τραγούδια περιλαμβάνει μια εκλεκτική γκάμα διαφόρων μουσικών ειδών και εποχών – από το «Lose Yourself» του Eminem έως το «The Thrill Is Gone» του B.B. King και το «Rhiannon» των Fleetwood Mac.

Παρόλο που η παρουσίαση του βιβλίου δε θα γίνει με τη γνωστή λαμπρότητα στο Guildhall του Λονδίνου, αναμένεται να την παρακολουθήσουν χιλιάδες βιβλιόφιλοι αλλά και θαυμαστές του Ομπάμα. Είναι μία από τις περιπτώσεις που μια τελετή θα γίνει για λόγους ανάγκης διαδικτυακά, αλλά με σαφώς μεγαλύτερο κοινό που θα συντονιστεί για να ακούσει και την Μάργκαρετ Άτγουντ και την Μπερναρντίν Εβαρίστο που μοιράστηκαν το βραβείο του 2019, τον Καζούο Ισιγκούρο, και την Μάργκαρετ Μπάσμπι, πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής. Μάλιστα για το βιβλίο της Εβαρίστο: Κορίτσι, Γυναίκα, Άλλο,( Εκδόσεις Gutenberg), ο Μπαράκ Ομπάμα έγραψε ότι ήταν το καλύτερο βιβλίο που διάβασε το 2019.

Το Booker 2020, το οποίο συνοδεύεται με το ποσό των 50.000 λιρών Αγγλίας, διεκδικούν οι Tsitsi Dangarembga, Diane Cook, Avni Doshi, Maaza Mengiste, Douglas Stuart και Brandon Taylor.

Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα, μόλις έφυγαν από τον Λευκό Οίκο υπέγραψαν μεγάλα συμβόλαια με εκδοτικούς οίκους και οκταψήφια νούμερα προκαταβολών και όχι άδικα.  Δυο χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μισέλ, Becoming, με τη διαδρομή της από τις φτωχογειτονιές του Σικάγο στον Λευκό Οίκο που την πρώτη μέρα της κυκλοφορίας πούλησε 725.000 αντίγραφα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Σύμφωνα με τους New York Times, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 το βιβλίο «πούλησε 14 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια αντίτυπα να έχουν πουληθεί στις ΗΠΑ και τον Καναδά».

Δυο ακριβώς χρόνια αργότερα, το A Promised Land, είναι ο πρώτος τόμος των προεδρικών απομνημονευμάτων του Ομπάμα, ένα πολυαναμενόμενο συναρπαστικό όπως μοιάζει χρονικό της πολιτικής καριέρας του και τα πρώτα χρόνια της παραμονής του στον Λευκό Οίκο κυκλοφορεί ταυτόχρονα σε 25 γλώσσες σε όλο τον κόσμο. Το βιβλίο των 768 σελίδων κοστίζει περίπου 40 δολάρια και οι αναγνώστες θα απολαύσουν τον γλαφυρό και άμεσο τρόπο του πιο γοητευτικού ηγέτη παγκοσμίως τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια.

Ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο πρώτος Αφροαμερικανός που κατείχε το υψηλότερο αξίωμα του αμερικανικού έθνους προσκαλεί σε ένα ταξίδι με εντυπωσιακά προσωπικές λεπτομέρειες, από το Oval Office και το White House Situation Room, μέχρι τη Μόσχα, το Κάιρο, το Πεκίνο, την οικονομική κρίση, τις ανυπέρβλητες δυσκολίες για τη μεταρρύθμιση της υγείας μέχρι την Επιχείρηση Neptune’s Spear, που οδήγησε στον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Οικείο και ενδοσκοπικό, όπως το χαρακτηρίζουν οι εκδότες του, το βιβλίο του Ομπάμα σίγουρα θα φιγουράρει στα ευπώλητα παγκοσμίως, παρουσιάζοντας το στοίχημα ενός ανθρώπου με την ιστορία, γραμμένο από έναν ηγέτη που πιστεύει ότι η δημοκρατία δεν είναι δώρο από ψηλά, αλλά κάτι που βασίζεται στην ενσυναίσθηση και την αλληλοκατανόηση και χτίζεται μαζί, μέρα με τη μέρα.