Κείμενο: Σοφία Τριάντου

Μελισσόχορτο ή η Μέλισσα η φαρμακευτική (Melissa officinalis): Γιατί την αγαπούν οι καρδιές των μελισσών και των ανθρώπων;

Τώρα που η άνοιξη φτάνει στη γη, φτάνουν και οι εναλλαγές στην ψυχή μας. Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό; Τα φρέσκα βλαστάρια ξεμυτίζουν και οι μέλισσες τρέχουν να εργαστούν για την κοινωνία τους και συνάμα για τη δική μας κοινωνία, μιας και είναι υπεύθυνες για την αναπαραγωγή πολλών φυτών που μας περιτριγυρίζουν. Ανάμεσα στα βλαστάρια θα συναντήσουμε ένα αγαπημένο φυτό τους, όχι μόνο για τα άνθη του αλλά και τα φύλλα του. Το Μελισσόχορτο ή αλλιώς βάλσαμο λεμονιού – Lemon Balm.

Photo by Phillip Larking

Τα ονόματα των φυτών συνήθως έχουν πολλά να μας πουν. Όπως αυτό του βάλσαμου λεμονιού, μιας και θεωρείται ένα βάλσαμο για την ψυχή και τη σωματική μας υγεία.

Οι θεραπευτικές του ιδιότητες χρονολογούνται πάνω από 2000 χρόνια. Στις πρωτεύουσες του Καρλομάγνου δόθηκε εντολή να φυτευτούν σε όλους τους μοναστηριακούς κήπους, αφού θεωρούνταν από τα πολυτιμότερα βότανα για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών.

Οι Άραβες έλεγαν την παρακάτω παροιμία: «Το βάλσαμο κάνει την καρδιά χαρούμενη». Στη πραγματικότητα είναι το βάλσαμο της καρδιάς από τότε έως και σήμερα. Συνεχώς το συναντάμε σε όλους τους πολιτισμούς, στην τέχνη, στη λογοτεχνία, στην κουζίνα αλλά και ως γιατρικό.

Στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκε στα δάπεδα των σπιτιών και στους εκκλησιαστικούς χώρους για να τους αρωματίσει και να βελτίωσει τη διάθεση των προσκεκλημένων, μέχρι και τον 19 αιώνα.

Στα βικτωριανά βάζα κυριαρχούσε πάντα ανάμεσα στις πολύχρωμες ανθοδέσμες ως σύμβολο της κοινωνικής επαφής, της ευχάριστης παρέας, της ψυχικής γιατρειάς και της καλής πρόθεσης.

Το βάλσαμο λεμονιού έχει συσχετιστεί με το θηλυκό, το φεγγάρι και το νερό. Έννοιες που συμβολίζουν καθοριστικό ρόλο στον κύκλο της ζωής και της αναπαραγωγής. Όπως και για τη ρωμαϊκή Θεά του κυνηγιού Ντιάνα… Αν και τη λέξη βάλσαμο θα τη συναντήσουμε και στη Βίβλο δεν αφορά το βάλσαμο λεμονιού, στην Οδύσσεια όμως είναι αποδεκτό ότι πρόκειται για το βάλσαμο λεμονιού:

«γλυκό βάλσαμο – απαλό, και μπλε βιολέτες κρύβονται»

Σήμερα οι μέλισσες συνεχίζουν να το αγαπούν και στις περιοχές που αφθονεί, το μέλι τους μοσχοβολά σαν λεμόνι, σπάνιο και πολύτιμο για το άρωμά του. Επίσης, ο χαρακτηρισμός του ως βάλσαμο της καρδιάς τιμάται έως σήμερα. Είναι ενεργητικό για τη σωματική και ψυχική υγεία και πολύ σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι μας χαρίζεται απλόχερα.  Μιας και θα το συναντήσουμε σε σπιτικά παρτέρια και κήπους να βλασταίνει εύκολα αρκεί να απολαμβάνει τον ήλιο!

Με ένα έγχυμα μελισσόχορτου μαζί με το ελληνικό τσάι του βουνού θα ξεκινήσετε την ημέρα σας με την καλύτερη διάθεση. Και με την επιστροφή σας απολαύστε το και μόνο του για να απομακρύνετε την ψυχική κούραση της ημέρας.

Το μελισσόχορτο όμως είναι εκπληκτικό και στα μαγειρικά πιάτα. Μπορεί να προστεθεί σε σαλάτες, σε σούπες, σε ψάρια, σε λαχανικά, στα ψάρια, σε σπιτικά παγωτά και μπισκότα. Και τότε σίγουρα θα γίνει το βότανο της καρδιάς σας.

Και αν επιθυμείτε την καλή διάθεση των προσκεκλημένων σας, θυμηθείτε τα βικτωριανά  βάζα και προσθέστε μαζί με τα φρέσκα λουλούδια σας, κλωνάρια μελισσόχορτου…