Ένας χρόνος έχει σχεδόν περάσει από τον θάνατο της Anne Marion της δυναμικής ευεργέτριας του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης αλλά και ιδρύτριας του Μουσείου Georgia O’Keeffe και ο Οίκος Sotheby’s εξασφάλισε την τεράστια συλλογή της, πλούσια σε έργα Αμερικανών καλλιτεχνών της μεταπολεμικής περιόδου, όπως ο Andy Warhol, ο Clyfford Still και ο Roy Lichtenstein, που σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση αναμένεται να φέρουν συλλογικά 150 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασίες αυτή την Άνοιξη σε διάφορες κατηγορίες όπως τέχνη του 20ου αιώνα, Old Masters, αμερικανική τέχνη και κοσμήματα.

Η Anna Marion ήταν κληρονόμος τέταρτης γενιάς του αγροκτήματος Ranch Four Sixes και της εταιρείας Burnett Oil, που ιδρύθηκε από τον παππού της, Samuel Burnett. Γεννήθηκε το 1938 στο Φορτ Ουορτ του Τέξας και με δυναμισμό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της αφοσιώθηκε στις οικογενειακές επιχειρήσεις επεκτείνοντας το αγρόκτημα και την πετρελαιακή αυτοκρατορία της οικογένειάς της, συγκεντρώνοντας καθαρή αξία 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η οικονομική δύναμη που συγκέντρωσε της επέτρεψε να προχωρήσει σε πολλές δωρεές για την ενίσχυση και προστασία της τέχνης της χώρας μέσα από την ιδιότητά της ως Προέδρου και Διαχειρίστριας του Ιδρύματος Anne Burnett και Charles D. Tandy, αργότερα γνωστό ως Ίδρυμα Burnett, υπηρέτησε στα Διοικητικά Συμβούλια του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο Μουσείο Τέχνης Kimbell και στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Φορτ Γουόρθ ενώ το 2005 μπήκε στο Wall of Fame.

Η προσωπική της συλλογή περιλαμβάνει έργα που βλέπουν σήμερα για πρώτη φορά τα φώτα της δημοσιότητας. Οι ημερομηνίες απόκτησης όλων των έργων δείχνουν μια σταθερή και αφοσιωμένη συλλέκτρια δηλώνει ο Michael Machaulay του Οίκου Sotheby’s ενώ όλα τα αποκτήματα της συλλογής περικλείουν έργα κλασικών ζωγράφων που ανήκουν στην κατηγορία των Old Masters μέχρι των Gerhard Richter και Wayne Thiebaud, και την ιστορία της αμερικάνικης τέχνης του 20ου αιώνα, αλλά και έργα του αφηρημένου εξπρεσιονισμού όπως έργα του Clyfford Still και του Richard Diebenkorn και της pop art με τον Andy Warhol και τον Roy Lichtenstein.

Andy Warhol,Elvis 2 Times, 1963.

Clyfford Still, PH-125 (1948-No. 1), 1948

Ανάμεσα στα έργα που πρόκειται να δημοπρατηθούν βρίσκεται ο πίνακας μεταξοτυπία του Andy Warhol Elvis 2 Times με τη διπλή εικόνα του βασιλιά του ροκ εν ρολ από ταινία του ’60 που αναμένεται να πουληθεί 20εκ–30εκ δολάρια, ο πίνακας ελαιογραφία του Clyfford Still (1948-No. 1), αλλά και το έργο Ocean Park No. 40 του Richard Diebenkorn, 1971, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκ–30 εκατομμύρια δολάρια.

Roy Lichtenstein, Girl with Beach Ball II, 1977

Richard Diebenkorn, Ocean Park No. 40, 1971