Το έργο “Beacon” είναι μια μεγάλης κλίμακας γλυπτική φωτεινή εγκατάσταση της Karolina Halatek που καλεί τους θεατές να βυθιστούν σε ένα εκθαμβωτικό λευκό φως. Ένας εντυπωσιακός φωτιζόμενος κύλινδρος, ένα άνοιγμα, ένα μονοπάτι νοερό προς τον ουρανό, ένας φάρος, μια εικαστική συμβολική χειρονομία καθοδήγησης και προστασία. Λουσμένος στο εκτυφλωτικό λευκό φως, το απόλυτο χρώμα που μέσα τους εσωκλείεται όλο το χρωματικό χάσμα, εγγράφει την έννοια της πληρότητας, της συμπερίληψης, ενώνοντας τη γη με τον ουρανό μέσα από ακτίνες φωτός.

Τοποθετημένο στο πάρκο Al Haras στο ιστορικό κέντρο της πόλης Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, το “Beacon” είναι μία από τις εικαστικές εγκαταστάσεις που συμμετέχουν σε ολόκληρη την πόλη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φωτός και Τέχνης Noor Riyadh και της θεματικής έκθεσης «Το φως πάνω στο φως» με κορυφαίους διεθνείς και τοπικούς καλλιτέχνες και πραγματοποιείται μέχρι τις 12 Ιουνίου 2021.

Αll images courtesy of Κarolina Ηalatek

Αll images courtesy of Κarolina Ηalatek

Αll images courtesy of Κarolina Ηalatek

Μέσω του “Beacon” το άτομο βιώνει μια μυστηριώδη και ταυτόχρονη χαλαρή εμπειρία σύνδεσης της γης και κατ’ επέκταση του εαυτού του με τον ουρανό βρισκόμενος μέσα σε ένα οικείο, ζεστό χώρο. Κατά την είσοδό του ο επισκέπτης στο Beacon νιώθει να περιβάλλεται από φως που τον αγκαλιάζει και στρέφοντας το βλέμμα προς τον ουρανό αποκτά την αίσθηση της απόδρασης προς τους αιθέρες. Μια απόλυτη αίσθηση απελευθέρωσης, ολοκλήρωσης, μια σύμπλευση του ατόμου με το άπειρο του ουρανού.

H Πολωνή εικαστικός Karolina Halatek κάνει συχνά χρήση του φωτός στα έργα της που λειτουργεί καταλυτικά στη δημιουργία βιωματικών χώρων που ενσωματώνουν οπτικά, αρχιτεκτονικά και γλυπτικά στοιχεία. Οι εγκαταστάσεις της τις περισσότερες φορές φέρουν εντυπωσιακά στοιχεία που κινούνται ανάμεσα στο δράμα, και το δέος υποσχόμενα μια μοναδική εμπειρία διάδρασης με το έργο. Διόλου τυχαίες οι μέχρι σήμερα συνεργασίες της με κβαντικούς φυσικούς και μηχανικούς.