Η μήκους 40 μέτρων καλλιτεχνική τσουλήθρα του Γερμανο-βέλγου καλλιτέχνη Carsten Höller αποτελεί εδώ και λίγο καιρό μόνιμη εγκατάσταση στο εμβληματικό κτήριο BLOX, που σχεδίασε το 2018 το αρχιτεκτονικό γραφείο OMA στην Κοπεγχάγη και το οποίο φιλοξενεί το Danish Architecture Center.

Η DAC Slide όπως ονομάζεται επιτρέπει στους επισκέπτες να κατεβούν τα 15 μέτρα των τεσσάρων ορόφων του κτηρίου χωρίς να χρησιμοποιήσουν τις σκάλες ή τον ανελκυστήρα.

«Είναι γρήγορη, ασφαλής και εξοικονομεί ενέργεια», λέει για τη τσουλήθρα ο δημιουργός της. «Και προκαλεί στον χρήστη μια αίσθηση την οποία έχουν περιγράψει ως “ένα είδος ευφραντικού πανικού σε ένα κατά τ’ άλλα διαυγές μυαλό, κάπου μεταξύ απόλαυσης και τρέλας”».

Η εγκατάσταση τοποθετήθηκε στο Exhibition Forum, δίπλα στις σκάλες, και το πρότζεκτ υλοποιήθηκε χάρη σε δωρεά του New Carlsberg Foundation και με τη στήριξη της φιλανθρωπικής ένωσης Realdania. Ο ίδιος ο δημιουργός της περιγράφει την DAC Slide ως «μια διαδραστική εγκατάσταση, μια ατραξιόν, ένα αρχιτεκτόνημα και ένα “έργο” που επιζητά την προσοχή σου στα συναισθήματά σου και στα συναισθήματα των άλλων».