Μια νέα γκαλερί τέχνης δημιουργήθηκε στην πόλη Τιεντσίν στη βόρεια Κίνα και μία από τις πέντε «εθνικές κεντρικές πόλεις» της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και μοιάζει με ένα τεράστιο, απαλό και λαμπερό κύμα από τα χιλιάδες πλακάκια αλουμινίου που την καλύπτουν.

Το όνομά της δεν μπορεί παρά είναι The Wave και το στούντιο Lacime Architects υπογράφει την κατασκευή των 3563 τετραγωνικών  μέτρων που θα αποτελέσει το νέο πολιτιστικό κέντρο της περιοχής New Binhai.

Η γκαλερί στο παραλιακό μέτωπο της θάλασσας Bohai λαμπυρίζει σαν τον κυματισμό του νερού. Οι αρχιτέκτονες εξηγούν ότι ο σκοπός αυτής της συγκεκριμένης κατασκευής είναι η επίτευξη του διαλόγου μεταξύ του κτηρίου και της φύσης σε μια ένωση όπου συγκλίνουν η θάλασσα και η γη:

«Σε αυτόν τον χώρο, άνθρωποι, θάλασσα, αέρας και ο ήλιος δημιουργούν στενότερη σύνδεση», περιγράφουν.

Παρά την εντυπωσιακή δομή που κυριαρχεί στο τοπίο η παρουσία της γκαλερί καταφέρνει να είναι και διακριτική ενώ έχει ένα σχήμα Υ που μοιάζει και με πίδακα νερού. Ο πυρήνας του κτιρίου, είναι από σκυρόδεμα περιτυλιγμένος από ένα πολύπλοκο δίκτυο μεταλλικών δοκών.

Τα πλακίδια του αλουμινίου αντανακλούν το φως με διαφορετικούς τρόπους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας δημιουργώντας την ψευδαίσθηση των κυματισμών, ενώ άλλα αντανακλούν την εικόνα του νερού με παιχνιδιάρικα μοτίβα φωτός. Οι επισκέπτες του μουσείου μπαίνουν στον κεντρικό πυρήνα του κτηρίου από σκυρόδεμα και φτάνουν σε ένα σκοτεινό λόμπι φωτισμένο από ένα φεγγίτη.

Αίθουσες τέχνης, εξωτερικές βεράντες μια βιβλιοθήκη και μπαρ απαρτίζουν τους χώρους, ενώ καμπυλωτά έπιπλα και γλυπτά σαν φυσαλίδες αποτελούν μια συνέχεια της έννοιας του νερού που βρίσκεται δίπλα στο κτίσμα.

Αντίθετα με το σκοτεινό λόμπι το φυσικό φως λούζει τους επάνω ορόφους ενώ είναι εντυπωσιακή η κατασκευή δύο περιπτέρων στους εξωτερικούς χώρους που περιβάλλουν το μουσείο. Μάλιστα το ένα από αυτά επιπλέει και είναι προσβάσιμο μέσω ενός θαλάσσιου περιπάτου και έχει σκοπό να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να καθίσουν και να ακούσουν τους «ήχους της φύσης».