Οι αρχιτέκτονες του γραφείου MIKAMI ολοκλήρωσαν ένα νέο κτίριο δημόσιας βιβλιοθήκης στην πόλη Τογιάμα της Ιαπωνίας που εντυπωσιάζει με την ξύλινη οροφή του.

Οι αρχιτέκτονες σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός της «δημόσιας βιβλιοθήκης Τonami» αναφέρεται στις ξύλινες αγροικίες Αzumachi της περιοχής, οι οποίες καταλαμβάνουν τις γραφικές πεδιάδες που περιβάλλουν τον χώρο.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι αρχιτέκτονες ανέπτυξαν το έργο ως ανοιχτό χώρο που στεγάζεται κάτω από μια μεγάλη ξύλινη στέγη. Ορατή από κάθε πλευρά η βιβλιοθήκη χάρη στις τζαμαρίες από το δάπεδο μέχρι την οροφή της συνδέεται με τον δημόσιο χώρο και καθιστά τη λειτουργία της ορόσημο στην πόλη, τόπο απεριόριστης πρόσβασης με φιλικό πρόσημο εναρμονισμένο στο περιβάλλον της.

Μπαίνοντας στη βιβλιοθήκη οι επισκέπτες βρίσκονται σε ένα ανοιχτό χώρο ανάγνωσης και πολλαπλών χρήσεων αίθουσες συσκέψεων, παιδικό σταθμό και γραφεία. Σε ένα υψηλότερο επίπεδο η βιβλιοθήκη φιλοξενεί επιπλέον περιοχές ανάγνωσης και μελέτης και ένα αρχείο που στεγάζεται επίσης στις εγκαταστάσεις.

«Από παιδιά έως ηλικιωμένους, κάθε επισκέπτης στη βιβλιοθήκη θα τυλίγεται στη ζεστασιά του ξύλου και στο απαλό φυσικό φως που ρέει μέσα από τα ψηλά παράθυρα», λένε οι αρχιτέκτονες της ΜΙΚΑΜΙ.