Στην ακτή του Χαϊκού στην επαρχία Χαϊνάν μια βιβλιοθήκη που έχει το περίεργο όνομα «σκουληκότρυπα» μοιάζει με καταφύγιο για αυτούς που θέλουν να αναζητήσουν ηρεμία και να βυθιστούν στην ανάγνωση και την ησυχία που τους παρέχει ο χώρος. Παρόλο που θυμίζει λόγω του σχήματός της μια φωλιά σκουληκιών με οπές και δαιδαλώδεις διαδρόμους μοιάζει και με ένα φουτουριστικό κτίριο που έρχεται από το μέλλον.

Το κτίριο χρησιμεύει ως ένα πολυλειτουργικό κέντρο που επιτρέπει στους επισκέπτες να διαβάζουν, να απολαμβάνουν τη θέα στη θάλασσα και να παρακολουθούν υπαίθριες παραστάσεις. «Το καμπυλωτό περίπτερο φαίνεται να είναι μια “σκουληκότρυπα”, που ξεπερνά τον χρόνο και τον χώρο», λέει η σχεδιαστική ομάδα.

Οι αρχιτέκτονες του γραφείου MAD θα κατασκευάσουν τη βιβλιοθήκη που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την αναζωογόνηση της ακτογραμμής του Χαϊκού με νέους δημόσιους χώρους. Το λευκό σκυρόδεμα δεσπόζει στην περιοχή, ενώ το καμπύλο σχήμα της βιβλιοθήκης δημιουργεί οικειότητα στους χρήστες.

Το εσωτερικό αποτελείται από δύο μέρη: έναν χώρο ανάγνωσης 690 τετραγωνικών μέτρων που μπορεί να αποθηκεύσει περίπου 10.000 βιβλία, ένα καφέ με μια βεράντα και έναν δημόσιο χώρο ανάπαυσης 300 τετραγωνικών μέτρων που είναι εξοπλισμένος με σύστημα στάθμευσης ποδηλάτων, δημόσια μπάνια και χώρους ντους. Τα ανοίγματα της βιβλιοθήκης επιτρέπουν στο φυσικό φως να πλημμυρίσει το εσωτερικό. Αλλού, οι γκρίζοι χώροι των εξωτερικών διαδρόμων παρέχουν σκιασμένα σημεία για τους περαστικούς που μπορούν να σταματήσουν και να ξεκουραστούν. Η βιβλιοθήκη έχει μοναδική θέα στη θάλασσα και φιλοδοξεί να γίνει ένα κεντρικό πολιτιστικό σημείο της περιοχής.