Κάθε νέο βιβλίο είναι μια πνευματική και οπτική όαση στην περίπτωση των εικονογραφημένων. Και στην περίπτωση των έργων της Έφης Λαδά η μαγεία της εικόνας πρωτοστατεί, θριαμβεύει. Το βιβλίο Μια ξεχωριστή Κυριακή που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό είναι μια ακόμη άρτια συγγραφική απόπειρα, πλην διασκευών φυσικά, ενώ οι εικόνες της έχουν πολλές φορές σχηματίσει κόσμους με λέξεις, σκέψεις και ιστορίες ειπωμένες από άλλους.

Κυριακή πρωί και η βροχή πέφτει στην αρχή αδύναμη αλλά σύντομα έτοιμη να αφοπλίσει κάθε προγραμματισμένη δράση. Η Σοφία απογοητευμένη κοιτάζει έξω από το παράθυρό της και αναλογίζεται όλα όσα ακυρώνονται για σήμερα. Η αρχική προσμονή και ο ενθουσιασμός της για την έλευση της Κυριακής δίνουν γενναιόδωρα τη θέση τους στον θυμό, τον εκνευρισμό και την απογοήτευση. Το τηλεφώνημα της θείας Κοραλίας για πρόσκληση σε μεσημεριανό φαγητό δεν αλλάζει το τοπίο της, ή τουλάχιστον έτσι αρχικά υποθέτει. Γιατί πολύ σύντομα θα τις αποκαλυφθούν δύο από τις μεγαλύτερες ανθρώπινες αλήθειες: τα δώρα ποικίλουν σε σχήμα και μορφή και πως όταν είμαστε ανοιχτοί να τα υποδεχθούμε έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Η Σοφία μέσα από τις ιστορίες της θείας Κοραλίας θα ταξιδέψει, θα ονειρευτεί. Ένας ολόκληρος νέος κόσμος θα της αποκαλυφθεί που θα τη «μαλακώσει», θα τη γαληνεύσει και θα τη σαγηνεύσει. Οι λέξεις. Αχ οι λέξεις που σε μαγεύουν, σε μαγνητίζουν και σαν θύελλα σου δίνουν ώθηση, σου αλλάζουν διάθεση, σου αλλάζουν πρόσημο στις σκέψεις, και στα συναισθήματα.

Αλλά από την άλλη πλευρά ένα δώρο δεν είναι μονόπλευρο, το απολαμβάνει τόσο ο παραλήπτης όσο και ο αποστολέας, ο δωρητής. Και αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη αλήθεια που θα αποκαλυφθεί στη Σοφία: πως με την αγάπη μας, με το ειλικρινές ενδιαφέρον μας για κάποιους ανθρώπους μοναχικούς, διακόπτουμε για λίγο τη μοναξιά τους. Μια συγκινητική υπενθύμιση πως οι μεγαλύτεροι άνθρωποι συχνά έχουν ανάγκη τους νεότερους για μια κουβέντα. Μια και μόνο στιγμούλα από τη ζωή τους που απλόχερα θα την προσφέρουν σε εκείνους. Ένα τηλεφώνημα, μια σύντομη επίσκεψη. Πόση αλήθεια ζωή θα τους προσθέσει….

Η εικονογράφηση της Έφης Λαδά έχει διεισδυτική ματιά. Βλέπει πολλά, νιώθει ακόμα περισσότερα και αυτά είναι που ζωγραφίζει με τα μαγικά της πινέλα. Ο κόσμος της ακόμα και στις πιο γκρίζες εκφάνσεις του είναι ντυμένος με αισιοδοξία που αντιλαμβάνεσαι μόνο αν κοιτάξεις με προσοχή. Ολάνθιστα τραπεζομάντηλα, συννεφάκια με τις σκέψεις του κούνελου της Σοφίας – στον ονειρικό κόσμο της Έφης Λαδά, άνθρωποι και ζώα συνυπάρχουν με ίσο μερίδιο σε φωνή και απόψεις, αχνιστές λουλουδιασμένες μυρωδιές από το τσάι της θείας Κοραλίας και πολλές άλλες λεπτομέρειες που σας αφήνω να ανακαλύψετε μόνοι σας.

Ένα περίτεχνο βιβλίο, σε λέξεις και εικόνες που δεν θα αφήσει κανέναν και καμία μικρή αναγνώστρια ασυγκίνητους.

To βιβλίο το 2018 είχε κερδίσει το δεύτερο βραβείο (silver medal) εικονογράφησης Key Colours Illustrator’s Award που διοργάνωναν οι εκδόσεις Clavis και η πόλη Χάσελτ του Βελγίου. Το 2020 το βιβλίο με τον τίτλο “Een bijzondere zondag” εκδόθηκε από τις εκδόσεις Clavis Publishing.

Το βιβλίο «Μια ξεχωριστή Κυριακή» της Έφης Λαδά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα

PODpourri: Ακούστε τις Bookιές με την Πέπη Νικολοπούλου, μια σειρά podcast για όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο