Κάθε φορά που ακούς τις σταγόνες της βροχής έχεις μια αίσθηση αναζωογόνησης και φρεσκάδας. Τεντώνεις το χέρι να νιώσεις τη δροσιά της και κλείνεις για λίγο τα μάτια παραδομένος στον χορό της. Και σε κάθε σταγόνα η σημασία αυτής της ύπαρξης σε ταρακουνάει.

Διόλου τυχαία η έμπνευση του αρχιτεκτονικού γραφείου Matthijs la roi architects από τον ήχο της βροχής, όταν ανέλαβαν να σχεδιάσουν ένα ξύλινο γλυπτό, προσομοιωτή βροχής μέσα στο Sint-arnolduspark του βελγικού δάσους. Το Rain Amplifier, ή «Ενισχυτής βροχής», όπως θα μπορούσε να ονομαστεί αυτή η ξεχωριστή εικαστική παρέμβαση, μέρος ενός ολόκληρου «ζωντανού» μονοπατιού τέχνης με σκοπό τη διοργάνωση υπαίθριων εκδηλώσεων μέσα σε αυτή την καταπράσινη τοποθεσία.

Αυτή η αρχιτεκτονική πρόταση, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ανοιχτής πρόκλησης του Liedal, Διεθνούς οργανισμού ανάπτυξης στη Φλάνδρα σε εικαστικούς, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές από ολόκληρο τον κόσμο για τη δημιουργία μιας εμπλουτισμένης ιδιότυπης διαδρομής Τέχνης με πρωταγωνιστή το νερό: το Contrei Live.

Στόχος η κατάθεση προτάσεων για τη σκιαγράφηση ενός  βιώσιμου μέλλοντος για την ευρύτερη περιοχή απέναντι στις προκλήσεις της μείωσης του νερού και των υδάτινων πόρων αλλά και την έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την κινητικότητα, τις χωρικές εξελίξεις, και την ενίσχυση των ανοιχτών χώρων. Το αποτέλεσμα ήταν συμμετοχή 13 δήμων της Νοτιοδυτικής Φλάνδρας, 16 καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, 3 διαδρομές ποδηλασίας, και 15 βόλτες.

Από την έναρξη λειτουργίας του, κάπου στα τέλη του 19ου αιώνα, το Sint-arnolduspark έχει προσελκύσει πολύ κόσμο λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που αποδίδονται στις φυσικές του πηγές. Με αυτή την πλούσια ιστορία, οι ζωντανές εικαστικές παρεμβάσεις του Contrei Live καλεί τους επισκέπτες να προβληματιστούν για τη ζωτική σημασία του νερού.

Ο «Ενισχυτής βροχής» είναι μία από αυτές τις εικαστικές ξύλινες παρεμβάσεις, τοποθετημένο στην κορυφή ενός λόγγου προσομοιάζοντας σε ένα φυσικό αμφιθέατρο με πρόθεση να προκαλέσει τη σκέψη για τη σχέση μας με τη βροχή και τον ρόλο της στην κοινωνία και τη φύση.

Η ξύλινη εικαστική εγκατάσταση γεωμετρικά θυμίζει μισό θόλο με το με το εκφραστικό διακοσμητικό εσωτερικό του να ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που υπάρχουν σε ολόκληρο το πάρκο. Στο εσωτερικό του ημι-θόλου παράγεται τεχνητή βροχή  μέσω ενός κρυφού συστήματος δικτύου διασυνδεδεμένων σωλήνων. Η ενίσχυση του ήχου του νερού είναι αποτέλεσμα της μορφής του θόλου, και δημιουργεί δημιουργώντας ένα δυναμικό τοπίο ήχου που κανείς βιώνει στο εσωτερικό του. Ο κέδρος χρησιμοποιείται ως επένδυση λόγω της υψηλής αντοχής του στο νερό και της πλούσιας ποικιλίας χρωματικών τόνων των διαφόρων στοιχείων ξυλείας.

Τον μήνα Απρίλιο και Μάιο του τρέχοντος έτους, το Βέλγιο βίωσε μία από τις πιο ξηρές και άνυδρες περιόδους από το 1833 και όλες οι προβλέψεις δεν είναι διόλου ενθαρρυντικές για το άμεσο μέλλον.

Ένας ξεχωριστός χώρος για σκέψη που μπορεί κανείς να επισκεφθεί στον περίπατο αλλά και στα πλαίσια μιας εκδήλωσης ή ομιλίας. Ο χώρος είναι ανοιχτός για επίσκεψη έως τις 26 Οκτωβρίου.