Πατέρας και εξαιρετικός πρωταγωνιστής της cool ζωγραφικής, γεννημένος το 1928 στο Μπρούκλιν, ο Άλεξ Κατς που ζει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Λίνκολνβιλ στους πίνακές του βρίσκεται πάντα μεταξύ της αφαίρεσης και του ρεαλισμού.

Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους στον κόσμο και πολύ πριν την ποπ αρτ υιοθέτησε ένα στιλ που επηρέασε μια ολόκληρη γενιά ζωγράφων. Ωστόσο, τα έργα του πάντοτε συνδέονται με την ιστορία της αμερικανικής ζωγραφικής, με τη Georgia O’Keeffe, τη Fairfield Porter, τον Ralston Crawford και τον Edward Hopper.

Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, μπορείτε να δείτε διαδικτυακά την έκθεσή του “Alex Katz: Soup to Nuts” που είχε σχεδιαστεί να ανοίξει στην Μπιενάλε του Σάο Πάολο το φθινόπωρο του 2020 στο πλαίσιο μιας μεγάλης έκθεσης για τον Όσκαρ Νιμάγερ. Η αρχική λίστα αριθμούσε περίπου 100 έργα σε όλες τις μορφές και τα μέσα που ο Κατς έχει χρησιμοποιήσει από την αρχή της καριέρας του στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Μια μικρότερη σε έκταση έκθεση παρουσιάζεται στην γκαλερί Thaddaeus Ropac διαδικτυακά με τα έργα που λατρεύει να επεξεργάζεται ο Κατς: οικογένεια, φίλοι, συνάδελφοι καλλιτέχνες, ποιητές , χορευτές, τοπία, αστικά τοπία που συλλογικά απεικονίζουν την εξέλιξη της «καλής ζωής» στις κοσμοπολίτικες Ηνωμένες Πολιτείες τα χρόνια της μεγαλύτερης ευημερίας αυτής της χώρας. Και δίπλα σε αυτές τις εικόνες υπάρχουν αυτές της φύσης, στο αγροτικό Μέιν που πρωταγωνιστεί η χλωρίδα και η πανίδα του τόπου.

Ολοκληρωμένος καλλιτέχνης παρατηρητής της μόδας στο Μανχάταν και της φύσης,  είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή «ζωγράφος της σύγχρονης ζωής» της Βόρειας Αμερικής. Τα τριάντα έργα ζωγραφικής του μπορείτε να δείτε εδώ.