Ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου σε μια λαμπρή τελετή στη Βιέννη τα Ευρωπαϊκά εστιατόρια που στελεχώνουν το γνωστό οδηγό για το 2019. Ο οδηγός Michelin ή Guide Michelin αποτελεί τον πιο γνωστό οδηγό γαστρονομίας παγκοσμίως και πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτων.

Όλα ξεκίνησαν το 1900, όπου εκδίδεται ο πρώτος οδηγός για τη Γαλλία από τους αδερφούς Michelin, οι οποίοι ήταν παραγωγοί ελαστικών. Στόχος τους ήταν να ενισχύσουν τους Γάλλους οδηγούς αυτοκινήτων (οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τους 3000 εκείνη την εποχή) με έναν οδηγό εφοδιασμένο με χάρτες, οδηγίες για την επισκευή των ελαστικών, πληροφορίες για ξενοδοχεία, εστιατόρια και πρατήρια καυσίμων. Σκοπός τους ήταν να αυξηθεί η ζήτηση των αυτοκινήτων και συνεπώς και η ανάγκη για ελαστικά. Το 1904 δημοσίευσαν και ένα παρόμοιο οδηγό στο Βέλγιο.

Τα αστέρια άρχισαν να λάμπουν για να βαθμολογούν το φαγητό το 1926 με την προσθήκη του ενός αστεριού και το 1931 με την προσθήκη τόσο του δεύτερου όσο και του τρίτου. Τα κριτήρια απονομής όπως καθορίστηκαν το 1936 και διατηρούνται έως σήμερα είναι:

Ένα αστέρι: Ένα εστιατόριο που ξεχωρίζει στην κατηγορία του

Δύο αστέρια: Άριστη μαγειρική, αξίζει μια επίσκεψη στη διαδρομή

Τρία αστέρια: Εξαιρετική κουζίνα, αξίζει ένα ταξίδι για να το δοκιμάσεις

Τα κριτήρια για την απονομή των αστεριών είναι η ποιότητα των υλικών, η γεύση και οι τεχνικές μαγειρικής, η προσωπικότητα του σεφ, η σχέση ποιότητας και τιμής του μενού καθώς και η διατήρηση όλων των παραπάνω ανάμεσα στις επισκέψεις των επιθεωρητών.

Η αυλή της βραβευμένης με 2 αστέρια Σπονδής. © Σπονδή

Φτάνοντας στο σήμερα και στη χώρα μας η Αθήνα και φέτος διατήρησε όλα της τα αστέρια χωρίς όμως να κερδίσει νέα.

Η Σπονδή του Απόστολου Τραστέλλη διατήρησε τα 2 της αστέρια και θεωρείται το κορυφαίο, κατά τον Guide Michelin, εστιατόριο της Ελλάδας.

Το Funky Gourmet έχασε τα 2 δικά του, αφού νωρίτερα φέτος έκλεισε τις πόρτες του και προετοιμάζεται για την επάνοδο του το 2020 σε νέα τοποθεσία.

Ο Άγγελος Λάντος, σεφ της Σπονδής. © Σπονδή

Το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου διατηρεί για πάνω από 20 χρόνια το αστέρι του και θεωρείται κορυφαίο για θαλασσινή κουζίνα ενώ και το Botrini’s το αθηναικό εστιατόριο του διάσημου σεφ Έκτορα Μποτρίνι διατηρεί το αστέρι για 5η συνεχόμενη χρονιά.

Ο Όμιλος Τραστέλλη κρατάει ένα ακόμα αστέρι για ένα εστιατόριο του, την Hytra στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση με σεφ τον Τάσο Μαντή.

Varoulko Seaside, Μικρολίμανο, Πειραιάς. © Varoulko Seaside

Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη μνεία έχει γίνει και στα βραβεία Bib Gourmand από τον οδηγό. Τα συγκεκριμένα βραβεία δίνονται σε εστιατόρια με πολύ καλό φαγητό, τα οποία όμως έχουν ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές. Συγκεκριμένα ο οδηγός τα κοστολογεί έως 36 ευρώ το άτομο ανά γεύμα.

Λευτέρης Λαζάρου και Γιάννης Παρίκος από το Varoulko Seaside. © Varoulko Seaside

Φέτος τα εστιατόρια με βραβείο Bib Gourmand είναι το Nolan του Σωτήρη Κοντιζά, το Αθήρι στον Κεραμεικό του Αλέξανδρου Καρδάση, το 7 food sins στην Πλάκα, το οποίο αποτελεί τη μόνη νέα φετινή καταχώρηση και το Οικείο στο Κολωνάκι.

Πιάτο του Έκτορα Μποτρίνι.

Τέλος ο οδηγός αποτελείται και από τα Michelin Plate μια ένδειξη που δίνεται σε εστιατόρια, που οι επιθεωρητές τα ξεχώρισαν για το πολύ καλό τους φαγητό. Στην Αθήνα έχουμε τα roof gardens 3 γνωστών ξενοδοχείων, το GB Roof Garden της Μεγάλης Βρετανίας το Electra Roof Garden του Electra Palace και το Sense του ξενοδοχείου Athenswas κάτω από την Ακρόπολη.

Η θέα από το sense του ξενοδοχείου Athenswas. © Sense

Ακόμα η Cookoovaya των αδερφών Λιάκου, Νίκου Καραθάνου, Κλεομένη Ζουρνατζή και Περικλή Κοσκινά, το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη, το sushimou του Αντώνη Δρακουλαράκου, το Premiere του Μιχάλη Νουρλόγλου και το Vezene του Άρη Βεζενέ αποτελούν εστιατόρια στο Κέντρο της Αθήνας με Michelin Plate. Τέλος το Άνετον στο Μαρούσι και το 2 Mazi στην Πλάκα κλείνουν τον οδηγό για φέτος.