Λίγο πριν το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης περάσει στην κινηματογραφική ιστορία, ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε μια χούφτα ταινίες από τον σωρό των 150 ταινιών του φετινού προγράμματος.

Ο άγνωστος της λίμνης: Queer σινεμά που το κοινό του Φεστιβάλ παραδοσιακά αγαπάει, εδώ από τον τιμώμενο φέτος Alain Guiraudie. Η βραβευμένη στις Κάννες καλοκαιρινή ιστορία επικίνδυνου πάθους παρουσιάζεται στο πλαίσιο του φετινού αφιερώματος στο σκηνοθέτη και στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας.

Nebraska: Το τελευταίο πόνημα του ελληνικής καταγωγής Αλεξάντερ Πέιν, θαμώνα των Όσκαρ και Προέδρου της φετινής Κριτικής Επιτροπής, είναι φέτος η ταινία που θα επενδύσει κινηματογραφικά την τελετή λήξης. Όσοι δεν καταφέρετε να εξασφαλίσετε την πολυπόθητη πρόσκληση, η προβολή επαναλαμβάνεται την Κυριακή.

Βορειοδυτικά: Η σκληρή ζωή στα γκέτο, αυτή που κάποτε υποψιαζόμασταν και τώρα έχει φτάσει στις αυλές μας. Το δανικό σινεμά σπάνια απογοητεύει.

Οι βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους από το Φεστιβάλ της Δράμας back to back. Τα έχουμε ξαναπεί: οι μικρού μήκους ταινίες είναι η μαγιά του σινεμά. Ο νέος θαυμαστός ελληνικός κινηματογραφικός κόσμος είναι εκεί έξω και μας περιμένει.

Τζιν: Το μεταφέρω με επιφύλαξη γιατί δεν είμαι αυτόπτης μάρτυρας. Οι Φεστιβαλιστές λένε ότι η ζόρικη ιστορία μιας νεαρής κοπέλας που προσπαθεί να ανακαλύψει τον κόσμο από τον Ρεχά Ερντέμ είναι η καλύτερη ταινία του Φεστιβάλ.

Δεκάλογος: Το τηλεοπτικό αριστούργημα του Κριστόφ Κισλόφσκι που μας έμαθε πριν απ’όλους πόσο καλό σινεμά μπορείς να κάνεις με τηλεοπτικό φορμά προβάλλεται στο σύνολό του καθ’όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Αν το χάσουμε, δεν σκάμε: Από φέτος είμαστε ευτυχείς ιδιοκτήτες μιας κόπιας του έργου που θα φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης στο Λιμάνι.

Το τμήμα του Φεστιβάλ “Ματιές στα Βαλκάνια“, που μας έμαθε τι σόι είναι τελικά αυτή η πλανητική συνοικία στην οποία ζούμε (και ένας καλός λόγος να σκίσουν οι απανταχού διπλωμάτες και λοιποί αξιωματούχοι εξωτερικής πολιτικής τα πτυχία τους) κλείνει φέτος τα 20 του χρόνια και γιορτάζει με μια επιλογή από ταινίες που αγαπήσαμε. Χωρίς πολλά λόγια, ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το τούρκικο Γάλα, τη ρουμάνικη Οδύσσεια του κυρίου Λαζαρέσκου και το σέρβικο Όνειρο χειμωνιάτικης νύχτας.

Κινούμαστε γρήγορα, έξυπνα και αποτελεσματικά. Τα σαββατοκύριακα και ειδικά στις βραδυνές ζώνες προβολών το Φεστιβάλ παθαίνει οξύ επεισόδιο sold out. Και του χρόνου!

54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
1-10 Νοεμβρίου 2013