Με ένα μόνο λογότυπο πέρασε στην ιστορία και στη διάρκεια της ζωής του το είδε να γίνεται μήνυμα και για όλες σχεδόν τις πόλεις του κόσμου. Ο Milton Glaser, ο πρωτοποριακός γραφίστας και δημιουργός του “I ♥ New York“, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

Ήταν μέλος της ομάδας που ίδρυσε το New York magazine στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και αποτύπωσε το πνεύμα της ίδιας δεκαετίας σε αφίσες, λογότυπα, διαφημίσεις και εξώφυλλα βιβλίων.

Τα σχέδιά του άσκησαν μεγάλη επιρροή και συχνά έγιναν αντικείμενο μελέτης από ειδικούς ενώ ήταν περιζήτητα ανάμεσα σε συλλέκτες.

Ο Γκλέιζερ προτιμούσε να μη χρησιμοποιεί τον όρο «τέχνη» και πίστευε ότι όλα πρέπει να είναι λειτουργικά. «‘Ονομάζουμε καλό ένα έργο όταν επιτελεί ένα σκοπό με συγκεκριμένο τρόπο, ενώ το αποκαλούμε κακό όταν χάνει τον στόχο του», έλεγε.

Το τολμηρό λογότυπο “I ♥ New York” με γράμματα παλιάς γραφομηχανής ως γραμματοσειρά το δημιούργησε ως μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας που ξεκίνησε το 1977 για να ενισχύσει την εικόνα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, όταν η εγκληματικότητα και τα οικονομικά προβλήματα κυριαρχούσαν στα πρωτοσέλιδα του τύπου. Το σχέδιο το έκανε δωρεάν και ποτέ δεν εισέπραξε χρήματα από την αναπαραγωγή του για τα επόμενα πενήντα και πλέον χρόνια.

Ένα άλλο διάσημο σχέδιο ήταν αυτό του προφίλ του Μπομπ Ντίλαν με ψυχεδελικά πολύχρωμα μαλλιά, το 1966 που έγινε εξώφυλλο του δίσκου Greatest Hits του Dylan και έφτασε σε εκατομμύρια χέρια θαυμαστών του.

Ο Μίλτον Γκλέιζερ γεννήθηκε το 1929 στο Μπρονξ και σπούδασε στη σχολή τέχνης Cooper Union της Νέας Υόρκης και στην Ιταλία. Ήταν συνιδρυτής του διάσημου Push Pin Studios και το 2004 το Smithsonian Design Museum τον τίμησε για το συνολικό έργο της καριέρας του. Το 2009, του απονεμήθηκε το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών.