Η καλλιτεχνική σύμπραξη Magenta (Κατερίνα Σωτηρίου & Έλενα Τιμπλαλέξη) επιμελείται το διαδικτυακό φεστιβάλ/εκθεσιακό χώρο του minkfestival και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για έργα που αντλούν έμπνευση από την προβληματική του ζωολογικού κήπου της πανδημίας.

Η πανδημία μας έφερε στη θέση του θύματος, μας εγκλώβισε σε μια συνθήκη που φαίνεται  αναπόδραστη, όπως εκείνη για τα ζώα που ζουν σε διαφόρων ειδών αιχμαλωσίες που εμείς έχουμε επιβάλει.

Ζώο και πανδημία. Το ζώο στην πανδημία. Το ζώο ως αιτία της πανδημίας: νυχτερίδες και άλλα ζώα στοιβαγμένα που πωλούνται σε αγορές. Το κατοικίδιο ζώο ως σωτήρας: ο σκύλος ως προέκταση, διαβατήριο εξόδου στα lockdowns. Το ζώο θύμα εκατόμβης ως ακυρωμένο αξεσουάρ: εκατομμύρια minks θανατώνονται, για την περίπτωση που μπορεί να μετέδιδαν μεταλλάξεις του ιού στον άνθρωπο.

Οι άνθρωποι νοιάζονται για τους νεκρούς τους. Και τα minks είναι νεκροί μας, όχι μόνο οι άνθρωποι-θύματα της πανδημίας. Η αδιαφορία μας, αποτέλεσμα του τραύματος της πανδημίας ή έχουμε ενσωματώσει το τραύμα; Αποκτούμε τη δύναμη του αντιπάλου μας, του κορονοϊού επιτελώντας μια μαζική σφαγή ζώων; Η ανάγκη να μιλήσουμε να δούμε να ακούσουμε να επικοινωνήσουμε να μη ξεχάσουμε να δημιουργηθεί ένα αρχείο με αφορμή τη θανάτωση των minks σε παγκόσμιο επίπεδο είναι επιτακτική.

Τα εγκαίνια της πρώτης φάσης του mink festival θα λάβουν χώρα τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020. Ως καταληκτική ημερομηνία για αποστολή προτάσεων για την πρώτη φάση ορίζεται η 11η Δεκεμβρίου 2020. Ο online εκθεσιακός χώρος του mink festival θα τροφοδοτείται με νέα έργα κάθε Δευτέρα μέχρι 22 Φεβρουαρίου 2021, επομένως η αποστολή προτάσεων συνεχίζεται μέχρι τότε. Η τελική επιλογή έργων θα ολοκληρωθεί τότε και θα μείνει online μέχρι 21 Μαρτίου 2021.

Πληροφορίες

Φωτογραφίες, sound art, videos, films, recorded/live streamed performance, ποίηση, ζωντανά/προφορικά manifestos, θεωρητικές παρεμβάσεις και προσεγγίσεις (μέγιστη διάρκεια: 5 λεπτά).
Η υποβολή προτάσεων πρέπει να περιλαμβάνει στοιχεία επικοινωνίας και link για το υποβαλόμενο έργο (π.χ. στo vimeo) και μπορεί να περιλαμβάνει σημείωμα concept (μέχρι 200 λέξεις) & σύντομο βιογραφικό (μέχρι 50 λέξεις). Υποβάλλονται ολοκληρωμένα έργα.

Αποστολή στο: minkfestival@gmail.com