Περισσότερα από 55.000 υπολογίζονται τα μουσεία τέχνης που υπάρχουν ανά τον κόσμο. Αν και πολλές φορές οι αριθμοί μας ξεγελούν και οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα, στην προκειμένη δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: οι αριθμοί υποδηλώνουν ξεκάθαρα τη σημασία της Τέχνης στη ζωή των ανθρώπων.

Το δικαίωμα στην τέχνη και την ομορφιά ισούται με το δικαίωμα στη συναισθηματική πληρότητα. Και η απουσία τους δεν αντιστοιχεί με την ασχήμια, αλλά με την αισθητική άγνοια που στερεί χιλιάδες «κόσμους δημιουργικότητας» και ερεθίσματα για φαντασία. «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα.», λέει η φράση του Ν. Καζαντζάκη, διαχρονική μιας και τα παιδιά δείχνουν να το κάνουν πράξη με κάθε ευκαιρία.

Παρατηρώντας τα έργα κοριτσιών και αγοριών από το εργαστήριο εικαστικών του Κέντρου της ActionAid στην Αθήνα, επιβεβαιώνεται ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει καλλιτέχνες αρκεί να μας δοθεί το σωστό πλαίσιο, τα υλικά και τα χρώματα. Ακόμα και διαδικτυακά τα παιδιά έχουν ταξιδέψει νοητά στις γειτονιές του κόσμου κι έχουν μάθει ποιος είναι ο Ντα Βίντσι και ο Μιρό, αν η Μόνα Λίζα έχει στο μάτι της έναν αριθμό, Τι είναι ο ιμπρεσιονισμός και πολλά άλλα.

«Αλήθεια δεν ξέρω πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς τη ζωγραφική!», λέει η Μαρία, 11 ετών. Ενώ η οκτάχρονη Εντίνα προσθέτει «τέχνη είναι φαντασία». Tα παιδιά μέσω της τέχνης φαντάζονται, δημιουργούν, ονειρεύονται, παίρνουν δύναμη και καταγράφουν με έναν ξεχωριστό τρόπο όσα νιώθουν, χωρίς δεύτερες σκέψεις και χωρίς φόβο. Βάζουν χρώμα στις απώλειες και τις χαρές τους και αναπαριστούν τους κόσμους τους.

«Όταν ζωγραφίζω νιώθω ελεύθερη!», ξαναλέει ένα από τα κορίτσια. Και πάνω σε αυτή την ελευθερία σκοπός είναι να χτιστεί και η αυριανή κοινωνία. Μία κοινωνία ανοιχτή, αλληλέγγυα και ισότιμη, γεμάτη χρώματα. Μία κοινωνία που θα νιώθει δυνατή να είναι όλα τα παραπάνω.

©ActionAid/ Studio Kominis

Το Κέντρο της ActionAid στην Αθήνα παρέχει δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις σε παιδιά, εφήβους κι ενήλικες.

Το εργαστήριο εικαστικών πραγματοποιείται σε συνεργασία με την ομάδα Very Young Contemporary Art.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το athens.actionaid.gr