Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε ένα νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Απόπειρα με τίτλο «Ο Μισός Βέσπα». Πρόκειται για 19 σύντομες ιστορίες που μοιάζουν με κουφέτα που έχουν ξεχαστεί κάτω απ’ το μαξιλάρι σου από τότε που ήσουν παιδί. Μόνο που δεν έχουν γέμιση αμύγδαλο, αλλά σοκολάτα με καυτερό πιπέρι: Ιστορίες της πόλης, σκληρές και μαζί ευαίσθητες, πονηρές και αθώες, ρομαντικές και πικρές, ιστορίες ανθρώπων μόνων και με άλλους, που αγάπησαν κι αγαπήθηκαν, με το ιδιαίτερο ύφος της Κατερίνας Έσσλιν. Σαρκαστικά, σουρεαλιστικά, ανθρώπινα και τρυφερά, μέσα από συνεχείς ανατροπές και σκανταλιάρικα παιγνίδια με τις λέξεις, τα διηγήματα θέλουν να σε βάλουν στο νόημα γρήγορα, χωρίς περιττές παρακάμψεις – αλλά όχι απαραίτητα από τον εύκολο δρόμο.

«Το μόνο που σίγουρα έχω στόχο είναι να σκουντήξω (κλωτσήσω ή χαϊδέψω) τον συναισθηματικό κόσμο των αναγνωστών μου μέσα σε μόλις 2-3 σελίδες. Γι’ αυτό και ονομάζω τα διηγήματά μου με τον trademark υπότιτλο “μυθιστορήματα του ενός λεπτού”. Η τόσο μικρή φόρμα πιστεύω εξυπηρετεί την εποχή της ταχύτητας, αλλά τη σαρκάζει κιόλας», λέει η Κατερίνα ‘Εσσλιν σε συνέντευξή της στο ελculture. «Τα θέματά μου είναι μάλλον καθημερινά, προβληματισμοί σχεδόν απροβλημάτιστοι σε πρώτη ανάγνωση. Θα έλεγε κανείς ότι αυτός είναι ο στόχος: να “κλείσω το μάτι” στον αναγνώστη, να νιώσει ότι και στα δύσκολα υπάρχει γλύκα, ότι ο κυνισμός και ο ρομαντισμός είναι ένα ευτυχισμένο ζευγάρι. Αυτό που θέλω σίγουρα να καθιερώσω με τη δουλειά μου, είναι ένα δικό μου “ιδίωμα” (απλή γλώσσα με στοιχεία σουρεαλισμού ή μαγικού ρεαλισμού) και αιφνιδιαστικά μικρή φόρμα».

Αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της Κατερίνας Έσσλιν, ωστόσο μετά απ’ αυτό ξεκίνησε το πολυδιαβασμένο ιστολόγιό της «Έσσλιν, Έσσλιν είσαι εδώ», που έχει αποκτήσει φανατικό κοινό. Ταυτόχρονα, εργάζεται εδώ και χρόνια στη διαφήμιση ως διευθύντρια δημιουργικού. Τώρα ετοιμάζει το πρώτο της θεατρικό, στο οποίο υπόσχεται ότι θα προσπαθήσει να εξηγήσει όλα τα ανεξήγητα!…