Το 1950 ο μαθηματικός και καθηγητής της λογικής, «πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών» πρότεινε το τεστ Τούρινγκ, ένα τρόπο για να διαπιστωθεί πειραματικά αν μία μηχανή έχει αυθεντικές γνωστικές ικανότητες και μπορεί να σκεφτεί. Ο Τούρινγκ πέθανε στα 42 του χρόνια αλλά ο κορυφαίος Βρετανός συγγραφέας Ίαν Μακ Γιούαν τον επαναφέρει στη ζωή με τον πιο ευφυή τρόπο. Μέσω ενός ανδροειδούς ρομπότ που κυκλοφορεί το 1982  με το όνομα Αδάμ που βρίσκεται στην κατοχή ενός τριαντάχρονου ανθρωπολόγου, ο Μακ Γιούαν μάς δείχνει μια εφιαλτική και αστεία όψη της εικόνας του μέλλοντος, όταν η λογική και το παράδοξο συμπλέουν και η εφαρμογή της αντίληψης του εαυτού μας σε ένα ρομπότ μπορεί να μας αλλάξει για πάντα τη ζωή.

Στο βιβλίο του Μακ Γιούαν, «Μηχανές σαν κι εμένα», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Κατερίνας Σχινά, σε έναν κόσµο όχι ακριβώς όµοιο µε τον δικό µας, δυο εραστές θα περάσουν µια δοκιµασία που υπερβαίνει τα όρια της κατανόησης και της αντοχής τους.

Η Βρετανία έχει ηττηθεί στον Πόλεµο των Φόκλαντ, η Μάργκαρετ Θάτσερ δίνει µάχη µε τον Τόνυ Μπεν για την εξουσία και ο Άλαν Τιούρινγκ επιφέρει επαναστατική τοµή στον τοµέα της τεχνητής νοηµοσύνης.

Το Μηχανές σαν κι εµένα εκτυλίσσεται σε ένα εναλλακτικό Λονδίνο της δεκαετίας του 1980. Ο Τσάρλι, ένας τριαντατριάχρονος ανθρωπολόγος που δοκιµάζει την τύχη του στο χρηµατιστήριο αποφεύγοντας συνειδητά την εργασία πλήρους απασχόλησης, είναι ερωτευµένος µε τη Μιράντα, µια έξυπνη φοιτήτρια που κρύβει ένα τροµερό µυστικό. Όταν ο Τσάρλι κληρονοµεί ένα σεβαστό ποσό, αγοράζει τον Αδάµ, ένα από τα πρώτα ανδροειδή που αναπαράγουν πιστά το σώµα και τις νοητικές λειτουργίες του ανθρώπου, και µε τη βοήθεια της Μιράντας σχεδιάζει την προσωπικότητά του. Το σχεδόν τέλειο ανδροειδές που προκύπτει είναι ωραίο, δυνατό, και ευφυές. Σύντοµα θα σχηµατιστεί ένα ερωτικό τρίγωνο ανάµεσα στον Τσάρλι, στη Μιράντα και στον Αδάµ, φέρνοντάς τους αντιµέτωπους µε ένα βαθύ ηθικό δίληµµα.

Το Μηχανές σαν κι εµένα είναι ένα ανατρεπτικό µυθιστόρηµα που θέτει το ερώτηµα αν µια µηχανή µπορεί να κατανοήσει την ανθρώπινη καρδιά ή αν, τελικά, εκείνοι από τους οποίους λείπει η κατανόηση και η ενσυναίσθηση είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι.