Το ΜοΜΑ αποφάσισε να αποχωριστεί έναν από τους δεκάδες πίνακες του Μαρκ Ρόθκο που έχει στην κατοχή του δίνοντάς τον προς δημοπρασία στον οίκο Σόθμπις με εκτίμηση πώλησης 30-35 εκατομμύρια δολάρια. Η πώληση θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον Μάιο. Το “Untitled, 1960” έργο του Ρόθκο είναι ένα από τα 19 έργα ζωγραφικής που ολοκλήρωσε ο καλλιτέχνης το 1960. Το “Untitled, 1960”, θα ταξιδέψει στο Λονδίνο, στην Ταϊπέι και στο Χονγκ Κονγκ, πριν επιστρέψει στη Νέα Υόρκη για τη δημοπρασία.

Η απόφαση της πώλησης πάρθηκε από το μουσείο, προκειμένου με το ποσό να ενισχυθούν και να διαφοροποιηθούν οι συλλογές του μουσείου με νέες αγορές, παράλληλα με το άνοιγμα του μουσείου σε νέους τρόπους αφήγησης ιστοριών, την επανεξέταση των εκθέσεων και των συλλογών, τη συμπλήρωση των ιστορικών κενών που υπάρχουν, τη βελτίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της προσβασιμότητας σε μια παγκόσμια προοπτική της τέχνης με πνεύμα πειραματισμού και ποικιλομορφίας της σκέψης. Το ΜοΜΑ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανεξετάσει τη συλλογή του μέχρι το τέλος του 2019.

Λόγω της σπανιότητας των έργων από την περίοδο αυτής της καλλιτεχνικής πρακτικής του Ρόθκο, τα έργα του οποίου δημιουργούν μια συναρπαστική αίσθηση δόνησης, κίνησης, αναπνοής, ζωής και βάθους, και της σύνδεση της δημιουργικής του αυτής περιόδου με τη σπουδαία Peggy Guggenheim, η εμφάνιση του “Untitled, 1960” σε δημοπρασία αναμένεται να είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην αγορά το 2019, προσελκύοντας το ενδιαφέρον συλλεκτών από όλο τον κόσμο.