Με βασική κατευθυντήρια ιδέα ότι ένας χώρος αφιερωμένος στα παιδιά πρέπει να προσκαλεί για δημιουργική ελεύθερη δράση αντί να περιορίζει και να ελέγχει τις κινήσεις, το αρχιτεκτονικό γραφείο geo-graphic design lab με έδρα την Οσάκα της Ιαπωνίας σχεδίασε κάτι ξεχωριστό στην πόλη Izumiotsu της Ιαπωνίας.

Σε μια περιοχή οριοθετημένη από τις σιδηροδρομικές γραμμές  δημιούργησε το Monto Park εγκαινιάζοντας μια νέα αρχιτεκτονική προσέγγιση στα έργα που σχεδιάζονται μέσα σε μια πόλη. Το concept “ability town” ή αλλιώς μια «πόλη δυνατοτήτων» όπου κάθε πολίτης αποκτά το κίνητρο να δράσει και να αναπτυχθεί αυτοβούλως, ειδικότερα τα παιδιά.

Στο Monto Park, το geo-graphic design lab μεταμόρφωσε τις κολώνες από σκυρόδεμα, σε δυναμικές μονάδες που αναπτύσσονται σε 3 διαστάσεις. Ένα πολυδιάστατο installation δίνει πλέον ζωή σε μια περιοχή όπου το πράσινο, τα πάρκα και οι παιδικές χαρές ήταν ελάχιστες. Ρυθμίζοντας και τοποθετώντας το installation πάνω στις υπάρχουσες κολώνες και τις αψίδες της οδογέφυρας δημιουργούνται αυτόματα παιχνιδιάρικες γωνιές και ανοίγματα που προσκαλούν τα παιδιά για εξερεύνηση. Αν βάλεις τη φαντασία σου να ταξιδέψει, ίσως και να θυμίζει έναν ελαιώνα φωτισμένο από τις λαμπερές ακτίνες του ήλιου.

Το έργο αυτό, κάτω από τις υπερυψωμένες σιδηροδρομικές γραμμές μπορεί άνετα να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις ακόμα και μια βροχερή ημέρα και φυσικά είναι μια δημιουργική πρόταση που σίγουρα θα απολαύσουν οι κάτοικοι της πόλης Izumiotsu και ιδιαίτερα τα παιδιά της.

Ο συνδυασμός των αποχρώσεων του πράσινου, άλλοτε σκούρες και άλλοτε πιο απαλές, συμβάλλει στη σύνθεση ενός ελκυστικού χώρου και απαλύνει λίγο τους όγκους του σκυροδέματος των κολώνων. Ο χώρος διαθέτει 3 διαφορετικές πλατείες: μια με αψίδα ως μέρος χαλάρωσης των ενηλίκων, μία με γκαζόν για παιχνίδι των παιδιών, και μια με σκηνή όπου και θα διοργανώνονται οι εκδηλώσεις.