Η ανακοίνωση του Mουσείου Τέχνης της Βαλτιμόρης ξάφνιασε πολλούς. Το μουσείο θα συγκεντρώσει μόνο έργα γυναικών καλλιτεχνών το 2020 και ο προγραμματισμός των εκθέσεών του θα επικεντρωθεί επίσης σε γυναίκες καλλιτέχνες προκειμένου να διορθωθούν «αιώνες ανισορροπίας» μεταξύ ανδρών και γυναικών καλλιτεχνών.

Το μουσείο προγραμματίζει 13 ατομικές εκθέσεις γυναικών καλλιτεχνών όπως μια αναδρομική έκθεση με το έργο της Joan Mitchell, μια έκθεση βίντεο – αρτ της Candice Breitz και μια ατομική της Katharina Grosse.

Η απόφαση συνδέεται και με την επέτειο των 100 ετών από τότε που οι γυναίκες στην Αμερική απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι να επέλθει μια ισορροπία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες καλλιτέχνες και να αναδειχθούν οι λόγοι για τους οποίους η συνεισφορά των γυναικών καλλιτεχνών στην τέχνη εξακολουθεί να μην εξετάζεται επιστημονικά, δεν συζητείται και δεν αναγνωρίζεται δημόσια μέχρι σήμερα.

Η Τζόαν Μίτσελ και τα έργα της

Μια σειρά από εξαιρετικά ταλαντούχες γυναίκες καλλιτέχνες, φυσικά, δεν γεννήθηκαν σήμερα. Οι φωνές και οι αφηγήσεις τους είναι παλιές, αλλά η αλήθεια βρίσκεται και στο ότι οι γυναίκες δεν υπήρξαν «εμπορικές». Όπως άλλωστε δεν αναγνωρίστηκε ισάξια με αυτή των ανδρών η καινοτομία την οποία εισήγαγαν στην τέχνη.

Η πρωτοβουλία που ονομάζεται 2020 Vision, είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια του μουσείου να ξαναγράψει ιστορία κάτι που έχει κάνει ξανά στο παρελθόν πουλώντας έργα των Andy Warhol και Franz Kline για να αγοράσει σύγχρονους και λιγότερο γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Amy Sherald, που ζωγράφισε το επίσημο πορτρέτο της Μισέλ Ομπάμα.

Μπορεί σε πολλούς να μοιάζει σαν αδικία έναντι των σύγχρονων ανδρών καλλιτεχνών αλλά αν η προσπάθεια του Μουσείου Τέχνης της Βαλτιμόρης πετύχει θα δείξει με τον δικό του τρόπο ότι οι γυναίκες που ασχολούνται με την τέχνη δεν μπορεί να είναι εξαίρεση, ο κόσμος αυτός πρέπει να πάψει να είναι ανδροκρατούμενος και οι γυναίκες δεν μπορεί να είναι στη σκιά εξαιτίας των διακρίσεων που αφορούν το φύλο.

Έργο της Έιμι Σέραλντ

Θα είναι μια ήρεμη επανάσταση για τις γυναίκες που απέδρασαν από τους παραδοσιακούς ρόλους της συζύγου και της μητέρας και επιχείρησαν ακόμα και σε πολύ δύσκολες περιόδους να αναπτύξουν και να αναδείξουν το ταλέντο τους.

Το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης είναι παγκοσμίως διάσημο για τη μεγάλη συλλογή έργων του αλλά και για τη μεγαλύτερη δημόσια συλλογή έργων του Matisse στον κόσμο.