Ένα μουσείο αφιερωμένο στο Bauhaus, άνοιξε τις πόρτες του στην πόλη Dessau της Γερμανίας, στο μέρος που υπήρξε μία από τις πιο πρωτοποριακές και επιδραστικές σχολές στον κόσμο. Το Bauhaus Museum Dessau, είναι ένα απλό γυάλινο κτίριο στο κέντρο της πόλης εκεί όπου υπήρξε το σχολείο που σχεδίασε ο Walter Gropius μεταξύ 1925 και 1932.

Το μουσείο των 5.500 τετραγωνικών μέτρων έχει δύο βασικά στοιχεία: ένα ανοιχτό ισόγειο που θα χρησιμοποιηθεί για προσωρινές εκθέσεις και ένα «μαύρο κουτί», το οποίο είναι μια συλλογή ευαίσθητων αντικειμένων από τη συλλογή Bauhaus, μακριά από το φως. Το «μαύρο κουτί» αιωρείται πάνω από τα κεφάλια των επισκεπτών και είναι πάντα εκεί ως υπενθύμιση της κληρονομιάς του ιστορικού Bauhaus.

Η ιδέα του αρχιτέκτονα Roberto González ήταν να δημιουργηθεί ένας μεγάλος, ευέλικτος χώρος με τις εκθέσεις και τα εργαστήρια να μπορούν να γίνουν χωρίς να υπάρχουν αρχιτεκτονικοί περιορισμοί. Μάλιστα τόνισε ότι δεν ήθελαν ως αρχιτέκτονες να αναπαράγουν άμεσα την αρχιτεκτονική Bauhaus στο νέο μουσείο. «Το κτίριο επικεντρώνεται στην αναλογία, την τοποθέτηση και τον χώρο. Δεν πρόκειται τόσο για τη χρήση των υλικών υψηλής ποιότητας», είπε ο González που το γραφείο του κατάφερε αυτό το αποτέλεσμα με περιορισμένους πόρους.
Αυτό είναι το δεύτερο μουσείο που άνοιξε τιμώντας ένα από τα πιο σημαντικά κινήματα παγκοσμίως. Ήδη έχει ανοίξει Το Mουσείο Bauhaus Weimar, που σχεδιάστηκε από τον Heike Hanada.