Στη νοτιοδυτική Γαλλία, η ομάδα των αρχιτεκτόνων Βjarke Ιngels (BIG) και οι αρχιτέκτονες FREAKS έχουν σχεδιάσει ένα σημαντικό νέο πολιτιστικό χώρο που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο στο Μπορντό, ανάμεσα στο σιδηροδρομικό σταθμό του ποταμού Garonne και τον σιδηροδρομικό σταθμό Saint-Jean.

Περιλαμβάνει στα 18.000τ.μ. τρεις περιφερειακές ενότητες τέχνης: FRAC για τη σύγχρονη τέχνη, ALCA για τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τα οπτικοακουστικά μέσα και OARA για τις τέχνες του θεάματος. Το έργο ξεκίνησε να υλοποιείται το 2012 και φιλοδοξεί να προσφέρει ευκαιρίες για νέα υβρίδια πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής πέρα ​​από τους συγκεκριμένους ορισμούς των συστατικών της.

Το νέο μουσείο είναι ένα «αστικό δωμάτιο» και ταυτόχρονα ένα πλαίσιο για έκθεση έργων τέχνης, παραστάσεις και προβολές καθώς και έναν ανοιχτό χώρο συνάθροισης των κατοίκων του Μπορντό για να «εισβάλλουν» και να ενωθούν με τις τέχνες.

«Οι επισκέπτες σχεδόν συμμετέχουν σε μια εγκατάσταση, και μόνο επειδή είναι εκεί», λένε οι αρχιτέκτονες.

Οι εξωτερικοί χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στάδια για συναυλίες ή ακόμη και ως εξωτερικές γκαλερί, δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Το πολιτιστικό κέντρο φιλοδοξεί να είναι η μεγάλη ευκαιρία για την ισορροπία μεταξύ διεθνών αναφορών και των τοπικών θεμάτων τόσο στο 250 θέσεων κτίριο, όσο και στο σινεμά και τα εργαστήρια των καλλιτεχνών, ενώ ο τελευταίος όροφος θα χρησιμεύει ως επέκταση των εκθεσιακών χώρων, επιτρέποντας σε μεγάλες εγκαταστάσεις να αποτελέσουν ένα σκηνικό της πόλης.