Τα έχουμε δει μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από οθόνες και μηνύματα αλλά πραγματικά νιώθουμε ότι κάθε ένα από αυτά φέρνει την υπόσχεση μιας συναρπαστικής ανάγνωσης για τους νέους μας φίλους που δεν εντυπωσιάζονται εύκολα.

Εδώ μερικοί μόνο από τους τίτλους που θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες μέρες οι εκδότες βιβλίων και ανυπομονούμε να γνωρίσουμε:

Η πυξίδα της μάγισσας – Εκδόσεις Διόπτρα

Τρεις αδελφές κρύβουν ένα μαγικό μυστικό… Η οικογενειακή κατάρα έχει αρθεί και οι αδελφές των Widdershins: Η Μπέτυ, η Φλις και η Τσάρλι είναι ελεύθερες να φύγουν από το ομιχλώδες νησί του Κρουστόουν. Αλλά όταν ένα μυστηριώδες κορίτσι φτάνει με μια πέτρα στην τσέπη της φαίνεται ότι μια άλλη περιπέτεια χτύπησε στο κατώφλι τους. Ένας αγώνας ενάντια στον χρόνο και ένα παράτολμο ταξίδι θα τις οδηγήσει σε εκείνο τον τόπο που υπάρχει μόνο στα παραμύθια… Κι όταν εμφανιστεί στον δρόμο τους ένας απρόσμενος εχθρός, οι τρεις αδελφές θα βρεθούν αντιμέτωπες με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Πρόκειται για τη συνέχεια του αγαπημένου βιβλίου «Μια στάλα μαγεία»

Συγγραφέας: Michelle Harrison
Για παιδιά 9+

~

Πόσο κρατά η ελπίδα – Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Κι άκουγα ονόματα τόπων, ανθρώπων… κι άκουγα ιστορίες… Όλων των λογιών, ό,τι κερνούσε ο καθένας. Και τις φύλαγα τις ιστορίες, όπως η μάνα μου το προζύμι, και τις ανάπιανα και φούσκωναν τα πανιά μου…

«Πήραν τα μυαλά σου αέρα…», έλεγε χαϊδευτικά ο πατέρας μου σαν άκουγε τα όνειρά μου. Δίκιο είχε… Κι εκεί που ήταν έτοιμα να πάρουν και τα πανιά μου αέρα και να σαλπάρω, μας χτύπησε ο πόλεμος. Δε μας σκότωσε, είναι αλήθεια. Αλλά μας ρήμαξε…

Το «αγνοείται» είναι ρήμα, δηλαδή ρέει, είναι δρόμος. Κι έτσι αφήνει μια ελπίδα. Αγνοείται, ενεστώτας — τώρα, σημαίνει πως μπορεί να βρεθεί και να μην αγνοείται αύριο. Το «αγνοούμενος» είναι παθητική μετοχή. Το παθητική είναι η σημαντική λέξη. Το αγνοούμενος είναι τοίχος. Μπορείς να τον χτυπάς, δεν πονά. Μπορείς να χτυπάς το κεφάλι σου, μπορείς και να γράψεις. Κάθε τοίχος έχει τη δική του ιστορία και κάθε τοίχος μπορεί να γράψει ιστορία. Γράφτηκε στον κατάλογο ο Μιχάλης, έγινε τοίχος. «Α, ρε Μιχάλη μας!»

Κύπρος γράμματα έξι, ελπίδα γράμματα έξι. Και έξι ιστορίες για το πώς ζυμώνεται η ελπίδα σε μια γωνιά της γης… Σε μια γωνιά που η εισβολή και η κατοχή την ανέδειξαν ως ακρογωνιαίο λίθο της ελπίδας για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό, ειρηνικό και δίκαιο. Καίει τούτος ο λίθος.

Συγγραφέας: Νεκτάριος Στελλάκης
Χαρακτικά: Αλέξης Φραγκούλης
Για παιδιά 12+

~

Ο κόκκινος μανδύας – Συνωμοσίες στην κοιλάδα του Ευρώτα, Εκδόσεις Πατάκη

Η Διοτίμα είναι μια δωδεκάχρονη είλωτας που ζει στο Έλος, στο κτήμα του Σπαρτιάτη κυρίου της. Οι μέρες της κυλούν ήρεμα μέχρι τη στιγμή που ανακαλύπτει ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Τότε τελειώνουν τα ψέματα και η ζωή της Διοτίμας αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Καθώς ολόκληρη η Σπάρτη κλυδωνίζεται από συνομωσίες, δολοφονίες και μυστικά, κάποιοι βάζουν σκοπό της ζωής τους να αποκαλύψουν την αλήθεια για να τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Μια συναρπαστική ιστορία που διαδραματίζεται τον 5ο αι π.Χ. σε μια πόλη γεμάτη αντιφάσεις, που όμοιά της δεν υπήρξε πουθενά αλλού, τη Σπάρτη. Μια πόλη – μύθος.

Ο κόκκινος μανδύας διαδραματίζεται στη Σπάρτη, την εποχή πριν τη μάχη του Μαραθώνα ως μετά τη μάχη των Θερμοπυλών. Ηρωίδα είναι η κόρη μιας γυναίκας είλωτα, η οποία όμως αποδεικνύεται ότι έχει ευγενική καταγωγή. Ταυτόχρονα, παρακολουθούμε να εξελίσσεται μια ισχυρή ίντριγκα με το ζευγάρι των προηγούμενων βασιλέων του Λεωνίδα, η οποία συναντιέται συχνά με την κύρια πλοκή και τη ζωή των προγόνων της ηρωίδας.

Η ιστορία του βιβλίου είναι βέβαια φανταστική, στηρίζεται όμως σε πραγματικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη Σπάρτη στις αρχές του 5ου αι. π.Χ. Έτσι πλάι στους ήρωες του μυθιστορήματος, τον Αλκίφρονα και τους συντρόφους του, την Τιμάνδρα, τη Διοτίμα και την οικογένειά της, κυκλοφορούν οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της εποχής, ο Κλεομένης, η Γοργώ, ο Δημάρατος και ο Λεωτυχίδας. Η συγγραφέας παραθέτει πλήθος ιστορικών στοιχείων που ερμηνεύουν το περιβάλλον και τις συμπεριφορές των ηρώων, δίχως να κουράζουν ούτε στιγμή συνθέτοντας ένα σύνολο όπου ο συνδυασμός πλοκής και παιδαγωγικού υλικού είναι ιδιαίτερα θελκτικός. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται και ένα μικρό ιστορικό επίμετρο με διάφορα στοιχεία για την εποχή και τα πρόσωπα.

Συγγραφέας: Εύη Πίνη
Εικονογράφος εξωφύλλου: Θανάσης Πέτρου
Για παιδιά 10+

~

Η Λούση Λου είναι μια από μας – Εκδόσεις Πατάκη

Ο κύριος Ρότζερς είναι Κυνηγός Φαντασμάτων. Τις μέρες του τις περνά διαβάζοντας χοντρούς τόμους βιβλίων Φαντασματολογίας, ενώ τις νύχτες συνομιλεί με τα πορτρέτα των προγόνων του, που ήταν επίσης Κυνηγοί Φαντασμάτων και κάτι παραπάνω ξέρουν. Κι όλα κυλούν άψογα στη ζωή του κυρίου Ρότζερς, αλλά υπάρχει και κάτι που τον κάνει πότε πότε να δακρύζει: ότι ο ίδιος δεν έχει ποτέ του πιάσει ούτε ένα φάντασμα. Γι’ αυτό πηγαίνει μαζί με τον υπηρέτη του, τον Σεβαστιανό, στο γραφείο του κυρίου Που, ενός ντετέκτιβ που έχει μια μύτη που όλο μεγαλώνει και μια απάντηση για όλα. Ο κύριος Που μιλά στον κύριο Ρότζερς και τον Σεβαστιανό για τη Λούση Λου, μια γυναίκα που είναι φάντασμα και –ας πούμε ότι– ζει σε ένα χωριό της Αγγλίας. Τότε ο κύριος Ρότζερς αποφασίζει να βρει τη Λούση Λου και να την κυνηγήσει για όσο χρειαστεί. Και ο κύριος Ρότζερς είναι βέβαια πολύ αποφασισμένος, αλλά υπάρχει κάτι που θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του. Ότι η Λούση Λου είναι μια από μας κι ότι εμείς δεν ξέρουμε ακριβώς ποιοι είμαστε.

Μια διαφορετική ιστορία φαντασμάτων.
Μια διαφορετική ιστορία αγάπης.
Μια διαφορετική ιστορία για όσους μάς έμαθαν πως είμαστε κι εμείς διαφορετικοί.
Συνδυάζοντας την ατμόσφαιρα μυστηρίου που μας προσφέρουν οι βρετανικές ιστορίες για φαντάσματα με το αέναο κυνήγι της αγάπης το νέο μυθιστόρημα του Σταμάτη Κεσόγλου αποτελεί εξαιρετικό ανάγνωσμα για δυνατούς αναγνώστες από 10-15 ετών.

Συγγραφέας: Σταμάτης Κέσογλου
Εικονογράφος: Θέντα Μιμηλάκη

~

Στον καιρό των Μάγων 4: Ποτέ και πάντα – Εκδόσεις Μεταίχμιο

Πρόκειται για το τέταρτο βιβλίο της σειράς Ο Ζαρ και η Μάγια έχουν βρει τα υλικά για το Ξόρκι Απαλλαγής από Μάγισσες. Τώρα ο Βασιλομάγιστρος τους καλεί για την τελική αναμέτρηση στη Λίμνη των Χαμένων. Πρώτα όμως πρέπει να ανακτήσουν το κύπελλο για την ανάμειξη του ξορκιού από τα έγκατα του Ορυχείου της Ευτυχίας.

Η Μάγια είναι μια Πολεμίστρια που κατέχει μια πανίσχυρη Μαγεία. Ο Ζαρ είναι ένας Μάγος που ελέγχεται από έναν λεκέ Μάγισσας. Αν ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα καταφέρουν άραγε να νικήσουν την Τάτσελβορμ, τη θανάσιμη δράκαινα του ορυχείου, και να δραπετεύσουν με το κύπελλο; Και θα είναι το ξόρκι αρκετά ισχυρό για να σπάσει την κατάρα που έχει πέσει στα αγριοδάση; Ή οι Μάγισσες θα κυριαρχήσουν για πάντα;

Η συγγραφέας Κρεσίντα Κάουελ είναι και η συγγραφέας της αγαπημένης σειράς “Πως να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας”

Συγγραφέας: Cressida Cowell
Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου
Εικονογράφηση: Cressida Cowell

~

1821. Το μεγάλο μυστικό – Εκδόσεις Ψυχογιός

Μάρτιος 1821. Ο δωδεκάχρονος Αναστάσης, που κατοικεί στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, συναντάει τον φίλο του Βασίλη για νυχτερινό ψάρεμα σ’ ένα ποτάμι έξω από την πόλη. Κάποια στιγμή ακούνε πυροβολισμούς. Τρομοκρατημένοι, τρέχουν να κρυφτούν πάνω σε ένα δέντρο. Τότε ανακαλύπτουν έναν πληγωμένο Έλληνα που τον κυνηγούν Τούρκοι. Ο άντρας τούς δίνει ένα δυσνόητο μήνυμα και έπειτα λιποθυμάει. Τα δυο παιδιά αποφασίζουν να τον βοηθήσουν και τον κρύβουν σε μια σπηλιά για να περάσει τη νύχτα. Την επόμενη μέρα επιστρέφουν, αλλά ο τραυματίας έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.

Οι δυο φίλοι αρχίζουν τις έρευνες, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί. Δεν ξέρουν όμως ότι έχουν μπλέξει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Αυτό θα το καταλάβουν λίγες μέρες μετά, όταν αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που τους έδωσε ο παράξενος άντρας. Ακριβώς τότε θα αντιληφθούν ότι όλη η τουρκική αστυνομία τούς κυνηγάει. Άραγε οι δυο φίλοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν και να διαφυλάξουν το μεγάλο μυστικό που κατέχουν για την Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να ξεσηκωθεί ενάντια στους Τούρκους;

Μια περιπέτεια μυστηρίου και δράσης, με φόντο την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Συγγραφέας: Θάνος Κονδύλης
Εικονογράφηση: Στρούτση Αγγελική
Για παιδιά 10+

PODpourri: Ακούστε τις Bookιές με την Πέπη Νικολοπούλου, μια σειρά podcast για όσους αγαπούν το παιδικό βιβλίο