Τον θυμάμαι σαν να είναι χθες να με περιμένει στη γωνία Κορίνθου και Μαιζώνος με μια ανοιχτή αγκαλιά τα απογεύματα γυρνώντας από το σχολείο. Να μου αγοράζει τα πρώτα μου παπούτσια, εκείνα τα όμορφα λουστρίνια με το διακοσμητικό φιογκάκι και να μου τηλεφωνεί για να ακούσει τις πρώτες μου εντυπώσεις από το σχολείο. Τον θυμάμαι να μην αφήνει τη μαμά μου να με βάλει τότε στο αυτοκίνητό του γιατί φοβόταν μην τυχόν και χτυπήσουμε. Προτιμούσε τις μεγάλες βόλτες στον μόλο του λιμανιού, και κρατώντας το χέρι του να ατενίζουμε το γαλάζιο ουρανό. Ένιωθα ασφάλεια, και σιγουριά, ζεστασιά και θαλπωρή στο πλευρό του.

Και αν και έφυγε νωρίς, πριν ακόμα μοιραστώ μαζί του την ενήλικη ζωή μου, ο νονός μου θα κατέχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Μου χάρισε το όνομά μου, μου χάρισε δώρα αλλά πάνω από όλα μου χάρισε τη ζεστασιά της φωνής του και την αίσθηση πως κάποιος άλλος, εκτός των δύο γονιών μου, με αγάπησε ουσιαστικά και με νοιάστηκε. Μεγάλο μέρος των οικογενειακών και παιδικών μου αναμνήσεων το χρωστάω σε εκείνον.

Αυτόν σκέφτηκα όταν κράτησα στα χέρια μου τις νέες φιγούρες που η PLAYMOBIL Hellas δημιούργησε, στο πλαίσιο του κοινωνικού του προγράμματος Play & Give, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη θέση που κατέχει ο νονός και η νονά στην οικογενειακή παράδοση του τόπου μας, αλλά και για να υπογραμμίσει την αξία και τη συνεισφορά τους στα παιδιά σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Αλήθεια όμως νιώθουν όλοι κάπως έτσι; Γιατί σε πολλές περιπτώσεις, έχω νιώσει πόσο αλήθεια παρεξηγημένος είναι ο ρόλος αυτός. Πολύ συχνά άρθρα που τιτλοφορούνται «τι πρέπει να αγοράσεις όταν γίνεις νονά/νός», «ποιες οι υποχρεώσεις της νονάς/ου» αποπροσανατολίζουν και υποβιβάζουν το πραγματικό χαρακτήρα της έννοιας που κάθε άλλο παρά με υλικά αγαθά θα έπρεπε να είναι συνυφασμένο. Γιατί το να είσαι νονός, είναι ευλογία.

Προκειμένου να αναδειχθεί ο ξεχωριστός τους ρόλος, η PLAYMOBIL Hellas σε συνεργασία με την aboutpeople πραγματοποίησε τον Οκτώβριο έρευνα κοινής γνώμης, σε άτομα ηλικίας 20 έως 50 ετών, μέσα από την οποία σκιαγραφείται η στενή σχέση των Ελλήνων με τους νονούς και τις νονές τους. Διόλου τυχαίο, πως 6 στους 10 νονούς βλέπουν το βαφτιστήρι τους κάθε μήνα, 7 στους 10 είναι κατηγορηματικοί και δηλώνουν ότι «η κυριότερη υποχρέωση των νονών είναι προσφορά συμβουλών στα πνευματικά τους παιδιά», μόνο 25% των νονών θεωρούν την αγορά δώρων βασική υποχρέωση προς τα βαφτιστήρια τους, ενώ 7 στους 10 πιστεύουν ότι η σχέση νονών και πνευματικών παιδιών διαρκεί μία ζωή, επισφραγίζοντας την πολύτιμή τους συμβολή στην ανατροφή του παιδιού.

Ένα από τα απογεύματα που συνάντησα τη δική μου βαφτιστήρα, αφού περπατήσαμε, γελάσαμε με τα νέα ανέκδοτα που έμαθε στο σχολείο, σχολιάσαμε τα νέα της φιλαράκια και εξαντλήσαμε το θέμα κινητό ή όχι από την Ε’ Δημοτικού που ζήτησε να καθίσουμε σε ένα παγκάκι να κλείσω τα μάτια και να μου διαβάσει ένα βιβλίο που τους πρόσφεραν σήμερα στο σχολείο. Και την άκουγα να διαβάζει με τη γλυκιά φωνή της:

«Νονά και νονός δεν θα πει
σου έδωσα μονάχα το όνομά σου.

Θα πει πάνω από όλα
Πως θα είμαι εδώ κοντά σου

Θα πει αγάπη και έγνοια
Και ποτέ δεν σε ξεχνώ

Και πως όσο μακριά και αν είμαι,
θα είμαι δίπλα εδώ.

Πως όσα ξέρω και έμαθα,
όλα θα σου τα μάθω.

Και αν πας αλλού να ψάξεις τους δικούς σου θησαυρούς,
Μαζί θα ακολουθήσω

Νονά και νονός
Είναι όποιος απλόχερα χαρίζει αγάπη σαν γονιός.»

Σταμάτησε και με αγκάλιασε. «Σε ευχαριστώ νονά που είσαι μέσα σε κάθε λέξη αυτού του βιβλίου», μου είπε και φούσκωσα υπερηφάνεια. «Θέλεις μαζί να βαφτίσουμε αυτό το νεόφερτο παγκάκι δίπλα στο αγαπημένο μας πεύκο τον Ρίκο και να δίνουμε τα επόμενα ραντεβού μας;». «Με μεγάλη χαρά», της απάντησα και την αγκάλιασα.

Το κείμενο που μου διάβασε, ήταν ένα απόσπασμα από το 6ο παραμύθι PLAYMOBIL play & give «Τι είναι νονά; Και τι νονός;», αφιερωμένο στους σκοπούς του συλλόγου ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, προσφορά του συγγραφέα Αντώνη Παπαθεοδούλου με τη φροντίδα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος. Ένα βιβλίο για αυτούς που βρίσκονται πάντα στο πλευρό των παιδιών, διαμορφώνουν με αγάπη την προσωπικότητά τους και δημιουργούν αξέχαστες, οικογενειακές αναμνήσεις.

Tο κοινωνικό πρόγραμμα PLAYMOBIL play & give

Το κοινωνικό πρόγραμμα PLAYMOBIL play & give υλοποιείται από την PLAYMOBIL Hellas με συνέπεια, από το 2012. Έχοντας καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, στα 8 χρόνια παρουσίας του στην ελληνική αγορά, το PLAYMOBIL play & give έχει προσφέρει χαρά και υποστήριξη σε χιλιάδες παιδιά σε όλη τη χώρα. Κάθε χρόνο, δύο νέες συλλεκτικές φιγούρες κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της PLAYMOBIL στη Μάλτα, αποκλειστικά για την ελληνική αγορά και το πρόγραμμα PLAYMOBIL play & give. Μέχρι σήμερα, η PLAYMOBIL Hellas έχει προσφέρει 160.000€ για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ”.

Οι φιγούρες PLAYMOBIL play & give κυκλοφορούν αποκλειστικά για την ελληνική αγορά, σε όλα τα καταστήματα παιχνιδιών, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων. Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα και το παραμύθι PLAYMOBIL play & give μπορείτε να βρείτε στο https://www.playmobil.gr και στην κοινότητα της PLAYMOBIL στο Facebook https://www.facebook.com/PlaymobilHellas. Όπως κάθε χρόνο, μέρος των εσόδων θα διατεθεί για την ενίσχυση των σκοπών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Λίγα λόγια για τον σύλλογο ΌΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ

Ο Σύλλογος “ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ” ιδρύθηκε το 2012, από το Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο “ΕΛΠΙΔΑ”, που εδώ και 27 χρόνια, με πρωτοπόρο την Πρόεδρο του Συλλόγου, κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, δίνει μεγάλο αγώνα για τη σωτηρία των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο. Πρωταρχικός σκοπός του υπήρξε η λειτουργία της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία αποτελεί απάντηση στην ανάγκη εύρεσης εθελοντών δοτών, με στόχο να εξασφαλίσει σε όλους όσους το χρειάζονται, το απαραίτητο μόσχευμα για τη ζωή τους, που σήμερα το αποκτούν με δυσκολία και συχνά με μεγάλο κόστος.