Την πολυεπίπεδη δράση του Οργανισμού ΝΕΟΝ ακόμη και την εποχή του #μένουμεσπίτι τονίζει ο ιδρυτής του οργανισμού ΝΕΟΝ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με προσωπική του επιστολή. Ενώ αποκαλύπτει και την άμεση δημιουργική κινητοποίηση του Οργανισμού στη μέτα – κορονοϊό εποχή.

Στο ηλεκτρονικό σημείωμα υπενθυμίζει ότι πάντα ο χώρος δράσης του ΝΕΟΝ θα είναι η πόλη της Αθήνας, ενώ παρατίθεται επίσης μία πολύ περιεκτική ανασκόπηση της δράσης του Οργανισμού από το 2013 ως το 2019, με 500.000 θεατές συνολικά.

Ακολουθεί το μήνυμα του Δημήτρη Δασκαλόπουλου:

«Από την πρώτη στιγμή, ο ρόλος του NEON ήταν να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό πιο κοντά σε όλους, πιο κοντά σε ένα αμύητο ακροατήριο, πιο κοντά σε καθένα από εμάς. Ο χώρος μας είναι, και θα συνεχίσει να είναι, η πόλη. Αυτή τη στιγμή, το να μένουμε σπίτι είναι μια αναγκαία διατάραξη της φυσικής σχέσης μας με την πόλη μας, όχι όμως της πνευματικής και συναισθηματικής επιθυμίας μας να επανασυνδεθούμε μεταξύ μας. Αν η παρούσα κρίση μας έχει διδάξει κάτι, είναι πόσο βαθιά είμαστε αλληλοεξαρτώμενοι.

Για να κοιτάξουμε το μέλλον τώρα πρέπει να φανούμε τολμηροί και δημιουργικοί. Ο ΝΕΟΝ συνεχίζει το πρόγραμμά του: αναθέτει νέα έργα, φέρνει κοντά καλλιτέχνες, ιδρύματα, μουσεία, γκαλερί, επιμελητές, συμπράττοντας για να στηρίξουμε την κοινότητά μας και να προσφέρουμε νέες εμπειρίες σε όλους.

Το πρόγραμμα των δράσεών μας έχει σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να υπηρετεί μία κοινότητα ανθρώπων∙ περιλαμβάνει τη δημιουργία εκθέσεων που ασχολούνται με τον ιστό της κοινωνίας, τόσο με την κληρονομιά όσο και το παρόν μας. Οι πρωτοβουλίες μας προσβλέπουν στην ενδυνάμωση της συμμετοχής, την αποδοχή της διαφορετικότητας και την κατανόηση του άλλου.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τις εκθέσεις μας στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, 28 εκθέσεις σε 23 διαφορετικές τοποθεσίες, σε διάστημα επτά χρόνων. Από τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου έως τους «μυστικούς κήπους» των Αθηνών και τις συνεργασίες μας με μουσεία, η δράση μας εστιάζει στη σημασία του δημόσιου χώρου της πόλης και τη σχέση του με τον πολίτη, ως τόπου κοινωνικότητας, κουλτούρας και πολιτισμού.

Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στην αποστολή μας και από το σπίτι.

Οι εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες μας, το πρόγραμμα χορηγιών και υποτροφιών λειτουργούν χωρίς διακοπή. Το κινηματογραφικό μας αρχείο είναι ανοιχτό σε όλους στον ιστότοπο του ΝΕΟΝ: neon.org.gr

Προετοιμαζόμαστε με αμείωτο πάθος και αφοσίωση ώστε να είμαστε μαζί με όλους εσάς σύντομα στην πόλη μας, ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, τη συλλογικότητα και τη δημιουργικότητα. Βρίσκουμε νόημα και δύναμη μέσα από το δίκτυο των σχέσεών μας, μέσα από την τέχνη».