Το Art Space Pythagorion παρουσιάζει φέτος την ατομική έκθεση της Nevin Aladağ με τίτλο Borderline [Συνοριακή γραμμή] (20 Ιουλίου – 10 Οκτωβρίου 2014). Με πολύ καθαρό βλέμμα η έκθεση προσεγγίζει το θέμα των συνόρων, γεωγραφικών, πολιτιστικών, κοινωνικών , πολιτικών και των παραβιάσεων τους. Το έργο της Nevin Aladağ’s συνδιαλέγεται άμεσα με τα όρια και τα σύνορα , αφήνοντας να αποκαλυφθεί μια προσεκτική ανάλυση των κανόνων που διέπουν τον περιβάλλοντα χώρο. Τι πιο ενδιαφέρον λοιπόν, από το να μιλάς για σύνορα με μια Τουρκάλα στη Σάμο…

ελculture: Nevin γεννήθηκες στο Βαν της Τουρκίας, μεγάλωσες στο Βερολίνο. Έχεις ταξιδέψει και εκθέσει, είτε σόλο είτε ομαδικά, σε όλο τον κόσμο. Πώς έχουν αυτές οι μεταβάσεις επηρεάσει την ταυτότητα του έργου σου;
Nevin Aladağ: Όταν προσκαλούμαι σε μια έκθεση για να παράγω ένα καινούριο έργο, μέρος της ευθύνης μου είναι να γνωρίσω καλύτερα την πόλη και τη χώρα όπου βρίσκομαι. Π.χ. όταν προσκλήθηκα στη Shrajah Biennial in 2013 είχα την ευκαιρία να περάσω κάποιο χρόνο στη Shrajah και να δουλέψω ένα καινούριο έργο επί τόπου.

Κάνοντας έρευνα σε διαφορετικά θέματα αντιμετωπίζεις συνθήκες τις οποίες έχεις ελάχιστα ή καθόλου υπ’ όψιν σου. Αυτό φυσικά αποτελεί μεγάλη πηγή πληροφορίας και ταυτόχρονα πρόκληση να μετατρέψεις την πληροφορία αυτή σε προσωπική γλώσσα έκφρασης, ανάλογα με την ιστορία που θέλεις να αφηγηθείς.

ελc: Nevin ποια είναι τα βασικά θέματα που εξετάζεις στο έργο σου;
N.A: Διαχειρίζομαι διαφορετικά θέματα στα έργα μου . Υπάρχει το ερώτημα του περιορισμού, είτε αυτός προκύπτει κοινωνικά είτε σωματικά ή πολιτικά. Συχνά προσπαθώ να αμφισβητήσω αυτά τα δεδομένα, να καθιερώσω νέες εναλλακτικές αφηγήσεων και να επαναπροσδιορίσω την ουσία τους.

ελc: Σου έχει ανατεθεί να δημιουργήσεις έργα για την έκθεση Borderline στο Art Space Pythagorion. Το θέμα των συνόρων φαίνεται να επαναλαμβάνεται στη δουλειά σου. Πώς αντιλαμβάνεσαι το συγκεκριμένο θέμα;
N.A: Προσκλήθηκα να παράγω ένα νέο έργο και αποφάσισα να εξετάσω την ακτογραμμή μεταξύ Σάμου και Τουρκίας με αφαιρετικό τρόπο. Κατά περιπτώσεις προσπαθώ να πραγματοποιώ site specific projects, όπως εδώ στη Σάμο, όπου αναπαριστώ τη γεωπολιτική κατάσταση. Καθώς τα σύνορα υποδηλώνονται νοερά, ιδεολογικά ή γεωγραφικά, για να κατονομάσουμε μερικούς τρόπους, προσπαθώ να προσεγγίσω το θέμα από πολλές πλευρές.

Η έννοια του συνόρου αποτελεί τεράστιο θέμα. Και στο τελευταίο μου έργο εδώ στη Σάμο και σε ένα προηγούμενο για τη λίμνη Constance, διαχειρίστηκα το θέμα των ρευστών συνόρων.

ελc: Στο έργο σου Beeline, αναπαριστάς την πραγματική απόσταση μεταξύ των ελληνικών και τουρκικών ακτών. Σπανίως κάποιος ασχολείται με το πάχος μιας συνοριακής γραμμής και όχι με το μήκος της. Τι σε έκανε αντιστρέψεις αυτά τα δύο σημεία αναφοράς;
N.A:
Είναι περισσότερο μια μέτρηση της κοντινότερης απόστασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Σε σχέση με το σχισματικό Borderline, είναι το συνδετικό Beeline που αποτελεί το επίκεντρο αυτής της δουλειάς.

ελc: Ποια είναι η επόμενη στάση σου μετά την έκθεση στο Art Space Pythagorion;
N.A: Μετά τη Σάμο η επόμενη στάση μου είναι το Λος Άντζελες, θα επισκεφθώ το αγόρι μου που είναι επίσης καλλιτέχνης και δουλεύει εκεί. Οι Η.Π.Α. πάντα με εντυπωσίαζαν, γνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν εκεί, αλλά και το αίσθημα του «όλα είναι πιθανά».

Borderline | 20.07.2014 έως 10.10.2014 | Art Space Pythagorion