Η εμμονή του διάσημου Βρετανού φωτογράφου Νick Κnight δεν είναι η μόδα, όπως πολλοί θα πίστευαν αλλά τα τριαντάφυλλα. Στρέφει το φακό του και τα απεικονίζει με τρόπο που θυμίζουν νεκρές φύσεις με λουλούδια των μεγάλων ζωγράφων, κυρίως αναπαριστώντας την ολλανδική τεχνοτροπία.

Για περισσότερα από τριάντα χρόνια ο Νick Κnight φωτογραφίζει τα τριαντάφυλλα σε κάθε φάση της ανθοφορίας αλλά και της φθοράς τους, κάνοντάς τα διαφανή και εύθραυστα, ονειρικά και απόκοσμα, σαν να είναι δημιουργήματα της φαντασίας. Η «μανία με τα τριαντάφυλλα» ξεκίνησε όταν φωτογράφιζε τα λευκώματα με τα αποξηραμένα λουλούδια στο Mουσείο Φυσικής Ιστορίας. Η χρήση των νέων τεχνολογιών τον βοήθησε να βρει νέους τρόπους μετάφρασης της ομορφιάς τους.

Τα έργα του παρουσιάζονται σε μια θερινή έκθεση στον Αlbion Βarn του Michael HueWilliams στην Οξφόρδη. Ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα άλλο από “Roses” και ο φωτογράφος επέλεξε 29 από τις πολλές εικόνες που έχει δημιουργήσει μέσα στα χρόνια, ενώ σήμερα, πολλές από αυτές, όπως τις γνωρίζουν οι ακόλουθοί του στο instagram έχουν ληφθεί με το κινητό του και έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία μέσω instagram.

Ο Νick Κnight φωτογραφίζει τα λουλούδια του κήπου του, o οποίος βρίσκεται στο νοτιοδυτικό Λονδίνο και έχει σχεδιάσει ο David Chipperfield είτε στο φυσικό φως του κήπου είτε στο τραπέζι της κουζίνας του. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά εικόνων που καταγράφουν την ευθραυστότητα του κύκλου ζωής ενός τριαντάφυλλου. Τα εύθραυστα σχεδόν διαφανή πέταλα που πέφτουν, τα μπουμπούκια όταν ανθίζουν και ανοίγουν και πολλές φορές τους σπασμένους μίσχους.

Ο Νick Κnight έχει μελετήσει τη ζωή των λουλουδιών όπως την απεικόνισαν με θαυμαστό τρόπο οι διάσημοι Ολλανδοί ζωγράφοι του 16ου και 17ου αιώνα όπως ο Jan van Huysum και ο Jan Brueghel the Elder ο πρεσβύτερος. Τα τυπώνει με τη δική του τεχνική, έτσι ώστε η υφή και η απεικόνιση να θυμίζουν τις πινελιές ενός ζωγράφου, ενώ οι εκατομμύρια εικόνες που έχει τραβήξει γεμίζουν με παράδοξα ποιητικό τρόπο τα κενά μιας ρεαλιστικής απεικόνισης.

Info έκθεσης:

Nick Knight: Roses | έως 22 Σεπτεμβρίου 2019 |