Κείμενο: Κατερίνα Μόσχου [ΕΑΤpetit]

Το συγκεκριμένο γλυκάκι είναι εύκολο στην παρασκευή του και πολύ νόστιμο! Τα υλικά που χρειάζεσαι είναι φρέσκιες φράουλες, tofu και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι. Αν δεν είσαι κάπως μυημένος στην ασιατική κουζίνα τότε το tofu σου είναι, προφανώς, άγνωστο. Για να προλάβω την απορία σου, το tofu πωλείται στα περισσότερα μεγάλα supermarket και ενημερωμένα μπακάλικα. Το συγκεκριμένο υλικό έχει λευκό χρώμα και είναι σχετικά άγευστο και άοσμο γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για αρκετές αλμυρές και γλυκές παρασκευές.

Προέρχεται από την πήξη γάλακτος σόγιας και υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες, συμπεριλαμβανομένων του φρέσκου tofu αλλά και του tofu που έχει υποστεί επεξεργασία. Ουσιαστικά είναι ένα άγευστο φυτικό λευκό τυρί και κυκλοφορεί στην αγορά σε διάφορες υφές από μαλακό έως και πολύ σφιχτό. Το πλεονέκτημα με το tofu είναι πως έχει λίγες θερμίδες ενώ ταυτόχρονα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και σίδηρο, γι’ αυτό και προτιμάτε από τους χορτοφάγους ώστε να ενισχύουν τη δίαιτά τους με εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που δεν λαμβάνουν από την κατανάλωση κρέατος και των παραγώγων του.

Όπως θα κατάλαβες, το tofu προέρχεται από τη μακρινή Κίνα, όπου οι ντόπιοι το χρησιμοποιούν για την καθημερινή τους διατροφή από τον 2ο αιώνα π.Χ. Λόγω των φυσικών συνόρων της Κίνας, το tofu κατάφερε να ταξιδέψει και να εδραιωθεί ως βασικό προϊόν διατροφής στις περισσότερες χώρες της ασιατικής ηπείρου. Σύμφωνα με την κινεζική παράδοση, το tofu προσφέρεται από τους συγγενείς των θανόντων, όταν οι πρώτοι επισκέπτονται τους τάφους των νεκρών. Η ιδέα είναι πως το tofu είναι το μοναδικό φαγητό που είναι αρκετά μαλακό ώστε να διευκολύνει τους θανόντες να φάνε.

Βέβαια, υπάρχουν διάφοροι μύθοι για την εφεύρεση του tofu με πιο διαδεδομένη εκείνη των δοκιμών ενός μάγειρα, ο οποίος προσπάθησε να παντρέψει μαγειρεμένα φασόλια με nigari ένα υλικό με βάση το αλάτι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το tofu. Βέβαια, ο πιο γλυκός μύθος είναι η ιστορία ενός άντρα του οποίου και οι δύο γονείς είχαν χάσει τα δόντια τους και μπορούσαν να τρώνε μόνο μαλακά φαγητά. Έτσι αποφάσισε να βράσει φασόλια (σόγια) τα οποία στην συνέχεια τα έκανε σούπα. Ωστόσο, επειδή οι ίδιοι ήταν ακόμη ανίκανοι να φάνε πέρασε τη σούπα από ένα τουλπάνι, αλλά λόγω της άνοστης γεύσης που είχε πρόσθεσε κάμποσο αλάτι και την έβρασε ξανά και την άφησε να κρυώσει, πριν τη σερβίρει πάλι στους γονείς του. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθεί μια συμπαγής μάζα σαν ζελέ κάτι που λάτρεψαν οι γονείς του.

Το tofu είναι αρκετές δεκάδες χρόνια διαδεδομένο και στον δυτικό κόσμο. Θα το δεις τηγανητό μαζί με άλλα φρέσκα λαχανικά, ζυμαρικά και σάλτσα σόγιας ή μικρά κομμάτια φρέσκου tofu μέσα σε νόστιμες σούπες. Η παρακάτω παρασκευή είναι πραγματικά πολύ εύκολη και είναι μια καλή αφορμή να δοκιμάσεις, σε περίπτωση που δεν έχεις ακόμη, το tofu. Επιπλέον, είναι η εποχή της φράουλας .

Προετοιμασία 5 λεπτά, Αναμονή 2-3 ώρες (τουλάχιστον), μερίδες 4 (μεσαία ποτήρια σερβιρίσματος)

Υλικά

300gr φρέσκες φράουλες (γίνεται και με κατεψυγμένες)

350gr tofu (extra firm)

50ml σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι)

Εκτέλεση

Πλένεις καλά τις φράουλες, κόβεις τα κοτσάνια και τις κόβεις στη μέση.

Στη συνέχεια τις μεταφέρεις στον πολυκόφτη και τις πολτοποιείς.

Στραγγίζεις καλά το tofu και το μεταφέρεις στον πολυκόφτη με τις φράουλες και δουλεύεις το μείγμα ώσπου να δημιουργηθεί μια παχύρευστη κρέμα.

Προσθέτεις το σιρόπι σφενδάμου (ή μέλι) και συνεχίζεις για 1 λεπτό ακόμη.

Μεταφέρεις τη μους σε ποτήρια σερβιρίσματος και αποθηκεύεις στη συντήρηση του ψυγείου για τουλάχιστον 2-3 ώρες (αν έχεις χρόνο την αφήνεις και όλο το βράδυ).

Στη συνέχεια γαρνίρεις με λίγες φρέσκες φράουλες ή flakes πικρής σοκολάτας και απολαμβάνεις!