Το “Mets” αποτελεί το δεύτερο album του ελληνικού γκρουπ No Clear Mind που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο από την Inner Ear. Πρόκεται για μια μουσική διαδρομή στις επιρροές και στις μουσικά ποιοτικές εμμονές των ίδιων των καλλιτεχνών που το δημιούργησαν. Μια “xατζιδακική” γλυκιά μελαγχολία χαρακτηρίζει αρκετές από τις ενορχηστρώσεις που σε συνδυασμό με μια υποβόσκουσα “pink floyd-ική” ατμόσφαιρα δημιουργεί ένα ορχηστρικό, κατά κύριο λόγο, αποτέλεσμα, που με το πρώτο άκουσμα σε γοητεύει…

Ακούς, για παράδειγμα, το Μorning Rain in June και καταλαβαίνεις ότι μέσα στο κομμάτι υπάρχουν επιρροές και από κλασική μουσική, ειδικά στο πιάνο της εισαγωγής, και μια γλυκιά ενορχήστρωση, ενώ σε κάποια στιγμή στο κομμάτι θα θυμηθείς τους Pink Floyd. Παράλληλα, μέσα σε αυτή την πληθώρα μουσικών ερεθισμάτων μια γυναικεία φωνητική μελωδία ακροβατεί συμπληρώνοντας τη συνολική αρμονία του κομματιού. Όταν ρώτησα τον ιθύνοντα νου της μπάντας, Βασίλη Ντονάκη για τις εμφανείς ή μη επιρροές της μουσικής των Νο Clear Mind μου απάντησε : “Όλα τα παραπάνω ισχύουν ως επιρροές και όχι μόνο, μάλλον το πιο δύσκολο ήταν να βρούμε έναν τρόπο ώστε να εντάξουμε αυτά τα στοιχεία αρμονικά σε ένα σύνολο. Ίσως το πιο σημαντικό στοιχείο που έχει διαμορφώσει τον ήχο μας είναι ότι ασπαζόμαστε πολύ τον αυτοσχεδιασμό και έχουμε μάθει να λειτουργούμε σχεδόν αποκλειστικά με το αυτί μας. Οπότε ό,τι ακούσουμε το κάνουμε κάπως αυτόματα κτήμα μας και του αλλάζουμε τα φώτα σε σημείο που να μην μπορείς εύκολα να διακρίνεις από που προήλθε”.

Το Celeste με τη σειρά του έχει μια καθηλωτική μελωδία, ενώ στη θέση των φωνητικών υπάρχουν φιλτραρισμένα samples που ταιριάζουν απόλυτα με την όλη μουσική ατμόσφαιρα του κομματιού. Άλλο ένα χαρακτηριστικό τραγούδι του “Mets” είναι και το When you’re not here, όπου η έννοια της απώλειας που πραγματεύεται επενδύεται και στιχουργικά. Στο ίδιο κλίμα κινούνται και τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου πάντα με μια παρατεταμένη μελαγχολική διάθεση, ενώ το When you sat by the window ίσως αποτελεί και το πιο κινηματογραφικό του δίσκου.

Οι Νο clear Mind σίγουρα μας χαρίζουν έναν από τους πιο μουσικά εσωτερικούς δίσκους της χρονιάς και συνεχίζουν -κυρίως ορχηστρικά – από εκεί που ξεκίνησαν το 2008 με το “Dream is Destiny”. Να σημειώσουμε ότι το “Dream is Destiny”, το πρώτο τους άλμπουμ, διανεμήθηκε από την μπάντα στο διαδίκτυο και έτυχε ευρείας αποδοχής, ιδιαίτερα στην Τουρκία. Χάρη σε αυτή την αποδοχή, οι No Clear Mind επισκέφτηκαν πρόσφατα την Τουρκία για τρεις συναυλίες, στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη (σ.σ. μία ως headliners σε ένα φεστιβάλ της Σμύρνης, καθώς και άλλες δύο μόνοι τους, μία φορά στη Σμύρνη πάλι και μία στην Κωνσταντινούπολη).

Τώρα όσον αφορά τον τίτλο του τελευταίου τους άλμπουμ αυτό είναι απόρροια της σχέσης που έχει η μπάντα με μια συγκεκριμένη γειτονιά στην Αθήνα. Ηχογράφησαν και τα δύο album τους σε ένα διαμέρισμα στο MΕΤΣ…

*Ο Ιάσονας Φίλης είναι μουσικός συντάκτης στο νέο μουσικό portal για μουσικόφιλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, allaboutmusic.gr.