Οι News Aggregators ίσως είναι γνωστοί σε πολλούς από εσάς, καθώς τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς νέους φαν. Αν πάλι δεν είναι, αρκεί ένα απλό γκουγκλάρισμα για να ανακαλύψετε εφαρμογές όπως το Feedly, το Fark, το Pulse ή ακόμα και το πρόωρα αδικοχαμένο Google Reader. Η λειτουργία τους απλή και ξεκάθαρη – λειτουργούν ως πλατφόρμες συγκέντρωσης διαφόρων feeds και βοηθούν τους χρήστες τους να ανακαλύψουν νέο περιεχόμενο.

Αυτό που έλειπε ωστόσο από την αγορά, ήταν μια πλατφόρμα που ενώ προσφέρει αυτή την υπηρεσία, δίνει ταυτόχρονα στο χρήστη τη δυνατότητα να επέμβει πάνω σε όλη αυτή την πληροφορία εύκολα και αποτελεσματικά. Να κόψει και να ράψει σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά του. Τώρα που η «πληροφορία» έχει γίνει συνώνυμο του 21ου αιώνα κι όλοι εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε τον καθημερινό καταιγισμό πληροφοριών, πώς θα το κάνουμε;

Ήρθε η ώρα να εξατομικεύσουμε επιτέλους όλη αυτή την πληροφορία. Να κρατήσουμε μόνο όσα μας ενδιαφέρουν και να πούμε όχι στο θόρυβο που μας περιβάλλει! Ο τρόπος είναι απλός και έρχεται σαν απάντηση από τον δρ. Νικόλαο Νανά και τον Χρήστο Σπηλιόπουλο. Επανεξετάζοντας την έννοια των News Aggregators, η ελληνική αυτή ομάδα μας προσφέρει το έξυπνο ψηφιακό περιοδικό εν ονόματι Noowit!

Noo όπως Νους και Wit όπως εξυπνάδα, αυτό το ελληνικό start up έρχεται να μας λύσει τα χέρια προσφέροντάς μας απλόχερα την ευφυΐα του. Χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη βασισμένη πάνω σε περίπλοκους αλγόριθμους, αυτό το «έξυπνο» περιοδικό μαθαίνει τις προτιμήσεις μας, αυτά που μας αρέσουν, αλλά κι αυτά που δεν προτιμάμε, και μας προσφέρει μόνο παρεμφερείς ειδήσεις. Η λειτουργία του όμως δεν σταματάει εδώ, αφού κι η εφαρμογή δε σταματά ποτέ να μελετά αυτά που μας αρέσουν.  Με βάση το πόσο μας αρέσει κάτι αφιερώνει και τον ανάλογο χώρο, ενώ δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να δημιουργήσει το δικό του περιοδικό. Όλα αυτά σε ένα αισθητικά άρτιο περιβάλλον.

Στο προσωπικό περιοδικό που δύναται να δημιουργήσει κάθε χρήστης μπορεί να φιγουράρει είτε πληροφορία που ήδη κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, είτε πρωτογενής πληροφορία που ο ίδιος έχει συντάξει. Ένα μοναδικό μωσαϊκό πληροφορίας που μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα, αλλά και να διαμοιραστεί στον κύκλο φίλων που ο ίδιος ο χρήστης επιλέγει.

Ο χρήστης από απλός αναγνώστης γίνεται συντάκτης, αρθρογράφος, blogger, εκδότης. Χωρίς περιορισμούς είναι ελεύθερος να προσθέσει όσες ιστοσελίδες τον ενδιαφέρουν, φιλτράρoντας ο ίδιος το απέραντο web και κρατώντας έξω ό,τι προκαλεί «θόρυβο».

Λίγο πριν από την τελική του κυκλοφορία και το άνοιγμά του στο ευρύ κοινό, το Noowit βρίσκεται σε private beta. Μείνετε συντονισμένοι, γιατί πολύ σύντομα το ελculture θα διαθέσει ειδικές προσκλήσεις για άμεση πρόσβαση στην πλατφόρμα αποκλειστικά για τους αναγνώστες του.