Όταν τις προάλλες ένας φίλος μου σέρβιρε ένα μυστήριο πιάτο πειραγμένης ελληνικής κουζίνας, απόρησα. Είδα τη συνταγή στην τηλεόραση, μου είπε. Τότε ένας άλλος φίλος μας εκμυστηρεύτηκε ότι βλέπει πάντα εκπομπές μαγειρικής, όταν γυμνάζεται στο σπίτι του. Αναρωτιόμουν πάντα, σε ποιους απευθύνονται οι εκπομπές μαγειρικής και οι φιλοξενούμενοι σεφ που είναι πλέον με τη σειρά τους απαραίτητο συστατικό μιας πετυχημένης τηλεοπτικής συνταγής. Αναρωτιόμουν, γιατί άραγε είναι τόσο αγαπητές οι εκπομπές αυτές και πόσοι γκουρμέ μαθητευόμενοι μάγοι μπορούν να χωρέσουν σ’ αυτή τη χώρα. Κάνοντας μια γρήγορη περιήγηση στις σχετικές εκπομπές του νέου προγράμματος των καναλιών, μου έμεινε μια φράση που είπε ο σεφ Βασίλης Καλλίδης: «Η κουζίνα είναι ο χάρτης της Ελλάδας. Η μαγειρική είναι ταξίδι. Και το ταξίδι είναι οι άνθρωποι που γνωρίζεις». Και πραγματικά, η εκπομπή «Νόστιμη Γη» με τον Βασίλη Καλλίδη που προβάλλεται κάθε Σάββατο στις 20.00 από την τηλεόραση του Alpha δεν είναι απλή μαγειρική: Είναι μια περιπέτεια. Ο σεφ με το τηλεοπτικό του συνεργείο γυρνά σε πόλεις και χωριά, επισκέπτεται φάρμες, εκτροφεία και συνεταιρισμούς, μιλά με καλλιεργητές και καταστηματάρχες, μαθαίνει την ιστορία του τόπου, των προϊόντων και των ανθρώπων του, ακούει τις μουσικές τους, συμμετέχει στις εκδηλώσεις τους και στήνει την κουζίνα του παντού: σε καΐκια, χωράφια, βουνά και σοκάκια, εκτελώντας εύκολες κι όχι μεγαλεπήβολες συνταγές με βασικά υλικά. Και με βασικά συστατικά το χιούμορ και τον αυτοσχεδιασμό, που, όπως μου λέει ο ίδιος ο σεφ, είναι και η μαγεία της εκπομπής.

Ο διευθυντής προγράμματος του Alpha TV, Τζώρτζης Ποφάντης, μίλησε στο ελculture καταρχήν για τη νέα φιλοσοφία του προγράμματος, στο οποίο εντάσσεται και η Νόστιμη Γη: «Στους καιρούς που ζούμε θέλουμε να ξαναγυρίζουμε σε βασικές αξίες, να επικεντρωθούμε στην οικογενειακή διασκέδαση και στην κωμωδία που χρειάζεται ο κόσμος,. Σε αυτή λογική στρέφεται το ανανεωμένο πρόγραμμα του Alpha. Η κατάσταση της αγοράς δεν επιβάλει αλλαγές στην ποιότητα του προγράμματος, αλλά μείωση των αμοιβών των συντελεστών ή του αριθμού των επεισοδίων των σίριαλ. Η κρίση είναι όμως και μια ευκαιρία να αναδειχθούν νέοι άνθρωποι και ιδέες. Είμαστε ανοικτοί σε καινούρια πράγματα, θέλουμε να εμπιστευτούμε και νέους παραγωγούς. Στο εξής επιδιώκουμε να έχουμε περισσότερες εκπομπές μυθοπλασίας και να δώσουμε συνέχεια στη φιλοσοφία που αναδείχθηκε με σίριαλ σαν το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», δηλαδή στο χιούμορ της καθημερινότητας, σε θέματα που ο θεατής αναγνωρίζει τον εαυτό, του, ταυτίζεται. Στη σάτιρα που μπορεί ο γονιός να παρακολουθήσει μαζί με το παιδί του».

Ο ίδιος ο Βασίλης Καλλίδης σχολιάζει σχετικά: «Μ’ αρέσει να κάνω τηλεόραση κι αυτή ήταν μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Πρόκειται για μια νέα ομάδα με φρέσκιες ιδέες, εξαιρετικούς συντελεστές και η ιδέα ήταν ωραία. Δεν μου πρότειναν άλλη μια εκπομπή όπου θα γυρνάω την Ελλάδα αναζητώντας φαγητά. Είναι πιο ανθρωποκεντρική εκπομπή, ψάχνουμε τους ανθρώπους και μέσα από τις γνωριμίες, ανακαλύπτουμε τον πλούτο του φαγητού. Είναι ένα ιντριγκαδόρικο στοίχημα και νομίζω ότι τα αποτέλεσμα αποζημιώνει εμένα, το κανάλι και τον τηλεθεατή».

Ο Alpha επέλεξε τη Νόστιμη Γη με τον Βασίλη Καλλίδη, καθώς είναι, όπως λέει ο κ. Ποφάντης, επικοινωνιακός σεφ και αγαπητός στο κοινό. «Τον θεωρούμε πρόσωπο του καναλιού και μια φοβερή προσωπικότητα που θα μπορούσε, νομίζω, να κάνει και άλλες ψυχαγωγικές εκπομπές εκτός της μαγειρικής. Η εκπομπή συνδέει τα ταξίδια με τα τοπικά προϊόντα, τους τοπικούς παραγωγούς και τους επαγγελματίες και αναδεικνύει τις ομορφιές του κάθε τόπου. Η επιστροφή στη φύση ανήκει άλλωστε στη φιλοσοφία και στις βασικές αξίες που διέπουν το νέο πρόγραμμα του καναλιού. Νομίζω ότι αυτή η περιήγηση αρέσει στον κόσμο κι επίσης είναι σημαντικό ότι ο Καλλίδης προτείνει συνταγές με απλά υλικά και εύκολες στην εκτέλεσή τους».

Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης λέει στο ελculture: «Όσο μ’ αρέσει να μαγειρεύω στην κουζίνα, τόσο μ’ αρέσει να βγαίνω και να ανακαλύπτω μέρη κι ανθρώπους. Μεγάλωσα με γονείς ταξιδευτές και είχε ριζώσει μέσα μου ο σπόρος για τα ταξίδια. Επίσης ταξιδεύω για ν’ ανακαλύπτω τοπικά προϊόντα για το εστιατόριό μου. Από το 2004 κάποιοι σεφ ξεκινούσαμε να ψάχνουμε υλικά, τοπικά προϊόντα για την κουζίνα μας. Δέκα χρόνια μετά, το να ψάχνεις τοπικά προϊόντα και σπάνιες ελληνικές λιχουδιές, είναι ακόμα δυνατή μόδα. Η μαγειρική είναι ένα ταξίδι από μόνη της. Βάζεις το χέρι σου σε βαζάκια, μπολάκια και υλικά για να μαγειρέψεις. Αλλά και κατ’ ουσίαν ταξιδεύεις, γιατί χρειάζεται να ξέρεις τι γίνεται εκεί έξω, να πάρεις νέα ερεθίσματα για το τι συμβαίνει παντού, στη μουσική, στη μόδα…»

Η εκπομπή πάει πολύ καλά ήδη από την πρώτη προβολή της. Ξαναγυρνάω λοιπόν στο ερώτημα, γιατί έχει τόσο πιστούς θαυμαστές η τηλεοπτική μαγειρική: «Όλοι ενδιαφέρονται για το φαγητό. Και ο πιο αδιάφορος δεν θα το προσπεράσει στο ζάπινγκ. Μας αφορά όλους, γιατί όλοι θέλουμε να τρώμε καλά, να τρώμε κάτι νόστιμο. Παίζει ρόλο και η κρίση βέβαια, πλέον μαγειρεύουμε περισσότερο στο σπίτι και δε βγαίνουμε τόσο έξω. Αφού λοιπόν φτιάχνουμε μια μακαρονάδα και καλούμε φίλους μας, εμείς προτείνουμε να δοκιμάσουμε κάτι καλύτερο ή διαφορετικό από μια μακαρονάδα».

Ένας σεφ έχει όμως μάθει να είναι αρχηγός στο βασίλειό του, την κουζίνα του. Πάντα μου φαινόταν ένα μοναχικό επάγγελμα, που δύσκολα χωράει σε ένα τηλεοπτικό πλατό. Ο Καλλίδης έχει άλλη άποψη: «Καταρχήν το επάγγελμα του σεφ δεν είναι καθόλου μοναχικό. Ναι μεν παίρνει εκείνος τα εύσημα και τη δόξα, αλλά πίσω του έχει μια ολόκληρη, αφανή δυστυχώς ομάδα. Το να μαγειρεύω στην τηλεόραση για μένα είναι υπέροχο συναίσθημα, γιατί καταρχήν μου αρέσει η τηλεόραση. Ξεπερνάω τα επιφανειακά ερωτήματα, το γιατί και πώς κάνει κανείς τηλεόραση, και πάω στην ουσία: Θέλω να μάθω τους ανθρώπους να φτιάχνουν στο σπίτι τους απλά πράγματα, να τα χαίρονται και να με θυμούνται. Η δε μαγειρική στην ύπαιθρο για τη Νόστιμη Γη είναι υπέροχη, γιατί έχω πλήρη ελευθερία κινήσεων. Ένας σημαντικός επίσης παράγοντας είναι το κοινό που συγκεντρώνεται εκεί. Μας κάνουν σχόλια, μας δίνουν δώρα, μας εκφράζουν την αγάπη τους».

Παρόλο που εκτιμώ τα πιάτα των φίλων μου, οι συνταγές μαγειρικής στα τηλεοπτικά στούντιο δεν ήταν ποτέ το φόρτε μου. Η Νόστιμη Γη όμως είναι μια ταξιδιωτική περιπέτεια, μια περιήγηση στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τους ανθρώπους του κάθε τόπου, που γίνεται με πολύ κέφι και αυθορμητισμό κι αυτή νομίζω η συνταγή… πέτυχε!