Ο David Hockney, ο 81χρονος Βρετανός ζωγράφος θα γίνει ο πιο ακριβός εν ζωή καλλιτέχνης του οποίου έργο θα πουληθεί σε δημοπρασία σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg. Ο πίνακας “Πορτραίτο ενός καλλιτέχνη” (Pool with Two Figures) θα βγει σε δημοπρασία και ο ιδιοκτήτης του έργου δισεκατομμυριούχος Joe Lewis, σύμφωνα με πληροφορίες ζητά τουλάχιστον 80 εκατομμύρια δολάρια για το έργο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές. Η υψηλότερη τιμή σε δημοπρασία μέχρι σήμερα για έργο καλλιτέχνη που βρίσκεται εν ζωή είναι 58,4 εκ. δολάρια για το πορτοκαλί μπαλόνι του Τζεφ Κουνς.

Επίσημη ανακοίνωση για την πώληση του πίνακα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Ο κάτοχος του έργου Τζο Λιούις έχει περιουσία 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. Ανάμεσα σε αυτά που κατέχει είναι η ποδοσφαιρική ομάδα Tottenham του Λονδίνου, ακίνητα και αριστουργήματα από καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso, ο Henri Matisse, ο Francis Bacon και ο Lucian Freud. Η πρόσφατη έκθεση των έργων του Χόκνεϊ  στην Tate Britain στο Λονδίνο περιελάμβανε πολλά έργα από τη συλλογή του Lewis.

Ο οίκος Christie αρνήθηκε να σχολιάσει το έργο ή τον πωλητή και δεν είναι σαφές εάν θα προσφερθεί κατά τις πωλήσεις του Οκτωβρίου στο Λονδίνο ή κατά τις εξαμηνιαίες δημοπρασίες στη Νέα Υόρκη τον Νοέμβριο.

Ο πίνακας που έχει φιλοτεχνηθεί το 1972 απεικονίζει δυο άντρες. Ο ένας ντυμένος στέκεται στην άκρη της πισίνας και παρατηρεί έναν δεύτερο που βρίσκεται στο νερό. Το τοπίο πίσω από την πισίνα είναι εμπνευσμένο από το νότο της Γαλλίας. Ο άνθρωπος που παρατηρεί τον κολυμβητή είναι ο φίλος του Ντέιβιντ Χόκνεϊ, Peter Schlesinger. Ο Χόκνεϊ ζωγράφισε τον πίνακα όταν είχε τελειώσει η σχέση τους. Μια μικρή μελέτη για αυτό το έργο πουλήθηκε για 2,1 εκατομμύρια δολάρια το 2016. Μέχρι τώρα το πιο ακριβό, έργο του Χόκνεϊ, ένα τοπίο του 1990 “Pacific Coast Highway και Santa Monica“, έφερε σε δημοπρασία 28,5 εκατομμύρια δολάρια. Τα έργα του Χόκνεϊ έχουν φέρει 66,6 εκατομμύρια δολάρια σε πλειστηριασμούς φέτος, σύμφωνα με την ηλεκτρονική βάση δεδομένων Artprice.