«Έμειναν κάποιοι να συνεχίζουν! Αυτά που βρήκαν αναβιώνουν με ένα πανηγύρι! Για να μην χαθεί το Έπος και χαθεί και η Ψυχή μας! Και έτσι θα τύχουμε να ανταμώσουμε! Με τα χέρια ψηλά, να αγγίξουμε!» Απόστολος Χαντζαράς 

Ο Απόστολος Χαντζαράς παρουσιάζει την νέα του ατομική δουλειά «Αντάμωμα – Μνήμες» στη Sianti Gallery. Το έναυσμα για αυτή την έκθεση ήταν τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Οι ήρωες του ’21. Ήρωες που όπως μας τονίζει ο ίδιος:

«Δεν αποτελούν παρελθόν και πρέπει να αναφερόμαστε σε αυτούς με κάθε τρόπο». Ήρωες που φορούσαν επάξια την πανοπλία της αγιοσύνης. Στην έρευνά του εστιάζει στον ηρωισμό μέσα από το πρίσμα της μνήμης αλλά και της ιστορίας. Έχει πίστη στους ήρωες, πίστη σε όλους εκείνους που πολέμησαν για τη λευτεριά. Μιλάει για μνήμη. Μνήμη που ακολουθεί τον καθένα μας ξεχωριστά. Συλλογική μνήμη ενός λαού που περνάει μέσα στα χρόνια μέσα από τις σελίδες της ιστορίας μας, μέσα από αφηγήσεις των προγόνων μας, μέσα από ιστορίες που μας θυμίζουν ποιοι είμαστε.

Γιος αγιογράφου με σαφείς επιρροές από τη βυζαντινή τέχνη στα έργα του. Μας μιλάει με θαυμασμό, τρυφερότητα και περηφάνια για τον πατέρα του:

«Μου έμαθε να παρατηρώ και να βλέπω πράγματα». Layers εκκωφαντικών χρωμάτων που φέρνουν κοντά μας τεχνικές μιας εποχής πολύ ξεχωριστής που τείνει να εκλείψει. Μιας εποχής που η ζωγραφική τεχνική ήταν το επίκεντρο, με μεράκι και αγάπη. Ο Απόστολος Χαντζαράς είναι ένας εικαστικός που φέρει τεχνικές του παρελθόντος σε μια ματιά του σήμερα με σεβασμό και γνώση για την παράδοση και προσδοκία για το μέλλον. Μοιράζεται μαζί μας τη φιλοσοφία του και μας αναφέρει με ηρεμία φωνής πως «Η ζωγραφική είναι μόνο συναίσθημα».

Sianti Gallery

Δανείζομαι λόγια που έχει πει σχετικά με τη δουλειά του: «Τα έργα μου με αναφορές στο ’21 για μένα σημαίνουν κάτι περισσότερο από μία ζωγραφική φόρμα ή ένα σύγχρονο σχέδιο design. Είναι ένα Έπος.»

Ο Απόστολος Χαντζαράς αγαπάει την παράδοση, σέβεται τους ιδιωματισμούς της γλώσσας μας, τα δημοτικά τραγούδια και μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να θυμόμαστε. Είναι περήφανος για την πατρίδα του, το Μεσολόγγι. Εμπνέεται από το άλογο, τον αναβάτη, τα σπαθιά και καθετί που θυμίζει την Ελλάδα του ηρωισμού. Μας περιγράφει με γλαφυρότητα το πόδι του αλόγου όταν χτυπάει γερά στη γη και σείεται ο τόπος. Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«Γεννήθηκα στο Αγρίνιο Αιτωλοακαρνανίας, όπου για κάποιους ανθρώπους, οι ήρωες τιμώνται ακόμα και ζωντανεύουν μέσα από τα δημοτικά τραγούδια και τις παραδόσεις. Το πανηγύρι του Άη Συμιού στο Μεσολόγγι είναι η πιο σημαντική συνιστώσα της πολιτιστικής μας ταυτότητας …Οι παρέες των αρματωμένων, οι καβαλαραίοι ανταμώνουν κάθε χρόνο σε ένα τελετουργικό αναβίωσης. Με νταούλια και ζουρνάδες σε μία αναπαράσταση των εκστατικών χορών χορεύουν με τα χέρια ψηλά, σέρνουν τον τσάμικο. Και τότε Γη και Ουρανός γίνεται ένα! Τους διαπερνάει ο Ήρωας! Η σχέση του αλόγου με τον αναβάτη- ήρωα ήταν συγγενική. Μοιράζονταν μία κοινή ζωή! … Έμειναν κάποιοι να συνεχίζουν! Αυτά που βρήκαν αναβιώνουν με ένα πανηγύρι! Για να μην χαθεί το Έπος και χαθεί και η Ψυχή μας!».

©Sianti Gallery

Μας μιλάει για λευτεριά. Περήφανος για το όνομα του και για κάθε ηρωισμό που φέρει αυτό, από τα γεννοφάσκια του. Μιλάει για μνήμη και ηρωισμό που πηγάζει από μέσα μας και δεν αφορά σε πολέμους και επαναστάσεις.

Μιλάει για μια μνήμη από «πάππου προς πάππου», μια μνήμη που οφείλει να περάσει στους απογόνους μας, όπως πέρασε εκκωφαντικά και προσεκτικά σε εμάς, μέσα από τις θύμησες των προγόνων μας. Όποιο και αν είναι το παρελθόν του καθενός μας, μας καλεί να κοιτάξουμε για λίγο κάτω από τη σκούφια μας. Να δούμε από πού κρατάει και να την αγκαλιάσουμε. Μας μιλάει για μια ιστορική μνήμη που δεν μας καθορίζει, αλλά μας συμπληρώνει. Που λειτουργεί θεραπευτικά σε όλους μας μέσω της γνώσης και της αξιοποίησης της. «Για να μην χαθεί το Έπος και χαθεί και η Ψυχή μας! Και έτσι θα τύχουμε να ανταμώσουμε! Με τα χέρια ψηλά, να αγγίξουμε!», αναφέρει.

ΑΝΤΑΜΩΜΑ-ΜΝΗΜΕΣ - SIANTI GALLERY

Ήρωας και δράκος, ©Sianti Gallery

Οι ήρωες του Απόστολου Χαντζαρά δεν είναι οι ήρωες του 1821, αλλά οι ήρωες του 2021. Οι σημερινοί ήρωες που παλεύουν καθημερινά με τον δικό τους πόλεμο που αποτελείται από καθημερινές μικρές ή μεγάλες μάχες.

Είναι οι ήρωες του 2021 που πολεμούν ο καθένας ξεχωριστά, με ό,τι όπλο έχουν και δεν έχουν. Είμαστε εμείς οι ήρωες του 2021 που καλούμαστε κάθε μέρα, οπλιζόμενοι με «ρωμιοσύνη» και ηρωισμό, να πατάμε το δικό μας πόδι με κρότο στη γη, μπας και μετακινηθεί ο κόσμος ή απλά μπας και βρούμε τη δύναμη να πάμε παρακάτω.

Για εμάς μιλάει ο Απόστολος Χαντζαράς σε αυτή τη συγκινητική έκθεση που αξίζει να επισκεφθείτε. Για εμάς τους μικρούς, απλούς αλλά και συνάμα τόσο σημαντικούς ήρωες του 2021, που κοιτάμε πίσω με περηφάνια και αρματωνόμαστε με δύναμη για το μέλλον. Για ένα μέλλον που χρειάζεται σίγουρα, αν μη τι άλλο, ηρωισμό.

ΒAM BAM ©Sianti Gallery

Λίγα λόγια για τον Απόστολο Χαντζαρά

Ο Απόστολος Χαντζαράς γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1977. Από την παιδική του ακόμη ηλικία μαθήτευσε στο εργαστήριο του Βυζαντινής Ζωγραφικής του πατέρα του Ελευθέριου Χαντζαρά.

Ακολούθησαν οι σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητή τον Χρόνη Μπότσογλου. Το 2004-2005 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Paris 8 στο Παρίσι, ενώ παρακολούθησε το εργαστήριο Φωτογραφίας και Νωπογραφίας στην ΑΣΚΤ. Το 2008 ζωγράφισε για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) την αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Ελληνικά Παραδοσιακά Προϊόντα».

Το 2011 φιλοτέχνησε το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα: «Βιοτεχνία Υαλικών» για τη σειρά του Βήματος: «Έλληνες Πεζογράφοι», το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Αλέξανδρου Κοτζιά: «Φανταστική Περιπέτεια» (εκδόσεις Κέδρος), το 2013 το εξώφυλλο του μυθιστορήματος της Λητώς Πιτυρή: «Όλγα ή τίποτα» (Κέδρος) και το 2016 το εξώφυλλο του μυθιστορήματος του Μένη Κουμανταρέα: «Βιοτεχνία Υαλικών» (εκδόσεις Πατάκη).

Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε μουσεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως το Παιδικό Μουσείο στην Ινδιανάπολη των ΗΠΑ, και το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς. Στο δικό του ζωγραφικό κόσμο χρησιμοποιεί έντονα χρώματα και αδρά περιγράμματα. Ο προσωπικός τρόπος έκφρασής του αποκαλύπτει επιρροές από το θέατρο σκιών, την αρχαία ελληνική ζωγραφική, καθώς και τη βυζαντινή εικονογραφία, τις οποίες συνδυάζει με μια πληθώρα ελληνικών συμβόλων, όπως ο ήλιος, η θάλασσα, τα νησιά, οι κολυμβητές και τα ψάρια.

Άνθη για τη γιορτή,  ©Sianti Gallery

©Sianti Gallery

Info έκθεσης:

«Αντάμωμα-Μνήμες» του Απόστολου Χαντζαρά | 12 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2021 | Sianti Gallery