Τα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα κυριαρχούν στο έργο της Γκιουλσούν Καραμουσταφά. Η ίδια, κάτοικος Ιστανμπούλ και Βερολίνου, με ρίζες από την Κριμαία και τη Βοσνία δε σταματά να εξετάζει τα ζητήματα της ανθρώπινης διασύνδεσης, με έργα που προκαλούν αυτόματη συγκίνηση στον θεατή, ο οποίος ανακαλεί στιγμιαία τη δική του προσωπική ανάμνηση.

Πρόκειται για μια ισχυρή φωνή στη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της Τουρκίας, μια εικαστικό με δυνατή φωνή που κατά τη διάρκεια του τουρκικού πραξικοπήματος του 1971, συνελήφθη και φυλακίστηκε επειδή βοήθησε πολιτικούς αντιφρονούντες. Μετά την απελευθέρωσή της από τις φυλακές αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της για 16 χρόνια.

Την περίοδο του εγκλεισμού της στις γυναικείες φυλακές δημιούργησε μια σειρά έργων από μνήμης που απεικονίζουν τρυφερές, οικείες στιγμές της ζωής των συντρόφων της.

«Έφτιαξα αυτά τα έργα για να θυμηθώ, για να μπορέσω να θυμάμαι τι συνέβη στις φυλακές», είπε η Καραμουσταφά. Τα δεκαπέντε αυτά έργα της, του 1972 από τις γυναικείες φυλακές της Τουρκίας, εκτέθηκαν στην Tate το 2005.