Κείμενο: Σοφία Τριάντου

Hibiscus sabdariffa, πολλές φορές όταν ξεμυτίζουν τα άνθη του, νομίζω πως με κοιτούν. Όχι απλά με κοιτούν, με κοιτούν κατάματα…Υπέροχα πέταλα, ακόμα και με τα λευκά του άνθη σε κάνει να πιστεύεις ότι αντικρίζεις ένα ζωντανό πλάσμα. Ένα φυτό που κατά τη γνώμη μου πρέπει να φιλοξενούν όλες οι αυλές, ανταποκρίνεται αμέσως στη φροντίδα και τα γλυκά μας λόγια.

Τα άνθη των περισσότερων ιβίσκων ανοίγουν νωρίς το πρωί και αρχίζουν να πέφτουν και να μαραίνονται αργά το απόγευμα. Τα περισσότερα λουλούδια διαρκούν μόνο μία μέρα, αν και μερικές ποικιλίες μπορούν να διαρκούν δύο ή περισσότερες ημέρες. Ενώ τα περισσότερα λουλούδια ιβίσκου δεν έχουν άρωμα, μερικά έχουν μέτριο άρωμα.

Μία από τις αρετές του είναι ότι προσελκύουν πεταλούδες. Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες ιβίσκου, δεν είναι όλες βρώσιμες. Αυτό που πίνουμε στα μείγματα βοτάνων είναι ο Hibiscus sabdariffa, ιθαγενής στη Δυτική Αφρική. Με τα άνθη του, παρασκεύαζαν νόστιμα ποτά από τη Σενεγάλη (όπου το λέμε «bissap») μέχρι την Αίγυπτο («karkadé»), αλλά και στη Λατινική Αμερική («flor de Jamaica»).

Είναι ένα χωνευτικό βότανο που βοηθά στην καταπολέμηση των πόνων στο στομάχι και χαλαρώνει τους εντερικούς σπασμούς. Είναι το αγαπημένο βότανο των γυναικών, όχι μόνο για το κόκκινο ρόφημα που μας προσφέρει αλλά και για τις διουρητικές του ικανότητες. Θα έλεγα οι γυναίκες το αγαπούν για το κόκκινο χρώμα και τις ικανότητες του να αποβάλει τις συσσωρευμένες τους τοξίνες.

Πολλές γυναίκες δημιουργούν και ρομαντικά φλιτζάνια με το έγχυμα ιβίσκου και ροδοπέταλα να επιπλέουν στην όχθη του φλιτζανιού.

Ο ιβίσκος περιέχει επίσης ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών: βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη, ανθοκυανίνες (υπεύθυνες για το όμορφο κόκκινο χρώμα του). Αυτά βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες, που προκαλούνται κυρίως από τη ρύπανση, το στρες, τις ακτίνες UV και προστατεύουν τα κύτταρα από τη γήρανση.

Ο ιβίσκος παρασκευάζεται κυρίως ως έγχυμα, ζεστό ή κρύο. Για ένα φλιτζάνι, βραστό νερό σε 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένα λουλούδια ιβίσκου, αφήστε το να εγχυθεί για 10 λεπτά, σκεπασμένο και στη συνέχεια φιλτράρετε.

Στις παραδοσιακές συνταγές, συχνά προστίθεται ζάχαρη, κάτι που εμείς οι βοτανολόγοι δεν αγαπάμε. Εξαλείφει όλα τα οφέλη της έγχυσης!

Για να μειωθεί η πικάντικη γεύση του, συνδυάσετε τον ιβίσκο με άλλα φυτά με ήπια γεύση: δυόσμο, το οποίο είναι επίσης χωνευτικό και δροσιστικό. Συνδυάστε με τζίντζερ ως αντιοξειδωτικό ή φλούδες πορτοκαλιού, ως ένα χωνευτικό και ηρεμιστικό ρόφημα πριν από τον ύπνο.

Το χρώμα και η γεύση του είναι επίσης ενδιαφέρον και στη μαγειρική. Μπορεί να εγχυθεί σε ένα υγρό (σιρόπι, γάλα, σάλτσα κ.λπ.) ή ακόμη και σε ένα μίξερ σε σκόνη για να το πασπαλίσετε απευθείας σε ένα πιάτο με σκοπό να αποκτήσει ένα υπέροχο χρώμα.

Μην το ξεχνάτε στα γιορτινά τραπέζια σας, πάντα εντυπωσιάζουν οι γευστικοί του συνδυασμοί και το μοναδικό του χρώμα.