Το 1948 ο Άρθρουρ Κλαρκ γράφει το διήγημα «Ο φρουρός». Το 1968 ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ σκηνοθετεί το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» που βασίζεται στο διήγημα του Κλαρκ, οποίος άλλωστε είναι συν-σεναριογράφος –μαζί με τον Κιούμπρικ- της ταινίας.

Το 2021 ο Κώστας Κουτσολέλος απαντά στο ερώτημα που του θέσαμε «Ποια αγαπημένη ταινία θες να δεις σε θερινό;». Επιλέγει τη διαστημική περιπλάνηση του Κιούμπρικ γιατί «τελικά είναι μια πάρα πάρα πολύ ωραία ταινία»:

©Ανδρέας Σιμόπουλος

Ιδανικά θα έβλεπα σε θερινό σινεμά τη «Οδύσσεια του διαστήματος» του Κιούμπρικ γιατί είναι μια πολύ ωραία ταινία, μια πάρα πολύ ωραία ταινία.

Είναι πολύ ωραίο που ασχολείται με το διάστημα και τα βασικά ερωτήματα από πού ερχόμαστε κλπ και όχι με την πραγματικότητα εδώ στη γη που είναι πάρα πολύ βαρετή και γενικά είναι μια πάρα πάρα πολύ ωραία ταινία και έχει πολύ σιωπή και παύσεις και αργό ρυθμό και μπορείς να αναπνέεις ήρεμα και να υπάρχεις και να βαριέσαι λίγο όταν την βλέπεις και δεν είναι μια ταινία που σε κυριαρχεί εντελώς και θα κοιταω τα άστρα στο θερινό σινεμά λίγο πιο ψαγμένα και όχι σαν κανένας ρομαντικός βλάκας και γενικά είναι μια πολύ ωραία ταινία, πραγματικά μια πάρα πάρα πάρα πολύ ωραία ταινία που ίσως για λίγο σε κάνει να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι σε έναν θερινό σινεμά στα Εξάρχεια με μια φτηνή μπύρα και όχι εκεί που πάντα ονειρευόσουν γιατί είναι, τελικά, μια πάρα πολύ ωραία ταινία.

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: ©Ανδρέας Σιμόπουλος