Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία του ΥΠΠΟΑ να προσφέρει ψηφιακό πολιτιστικό υλικό σε όλους.

Οι ψηφιακές προβολές στο site του Μεγάρου, συνεχίζονται τη Μεγάλη Τετάρτη 15/4 στις 18:30 με ένα λυρικό έργο ιδιαίτερα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ σε διασκευή για παιδιά (στα ελληνικά), ένα από τα πιο επιτυχημένα παιδικά θεάματα στην ιστορία του Μεγάρου.

Στον «Μαγικό Αυλό», ένα παιδικό θέαμα όπερας που ανέβηκε με τεράστια επιτυχία το 2005 σε σκηνοθεσία Μίχαελ Χάμπε, συμμετέχει ένα εκλεκτό επιτελείο Ελλήνων τραγουδιστών και μουσικών. Όπως λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης: «Οδηγοί των παιδιών στον μαγικό κόσμο του Μότσαρτ είναι ένας ηθοποιός» (που υποδύεται έναν αφηγητή-διευθυντή θεάτρου – o Γεράσιμος Σκιαδαρέσης), «αλλά και ο ίδιος ο Παπαγκένο» (Τάσης Χριστογιαννόπουλος).

Στο πρωταγωνιστικό ντουέτο, ο τενόρος Αντώνης Κορωναίος (Ταμίνο) και η σοπράνο Ειρήνη Κυριακίδου (Παμίνα). Τη Βασίλισσα της Νύχτας ενσαρκώνει η Βασιλική Καραγιάννη, την Παπαγκένα η Σιρανούς Τσαλικιάν, τον Σαράστρο ο Χριστόφορος Σταμπόγλης και τον Μονόστατο ο Νίκος Στεφάνου. Τους πλαισιώνει η Ορχήστρα Intrarti του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα. Η παράσταση βιντεοσκοπήθηκε στις 17/12/2005.

Λίγα λόγια για την πλοκή

Ο μύθος πηγάζει από την αιώνια σύγκρουση του καλού με το κακό, τα οποία προσωποποιούνται στους χαρακτήρες του αρχιερέα Ζαράστρο και της Βασίλισσας της Νύχτας.

Στην πρώτη πράξη ο πρίγκιπας Ταμίνο, γιος του βασιλιά, έχει καταφύγει στο δάσος προσπαθώντας να ξεφύγει από ένα τεράστιο φίδι. Οι Τρεις Γυναίκες που ανήκουν στην ακολουθία της Βασίλισσας της Νύχτας σκοτώνουν το ερπετό. Στο μεταξύ, όταν ο Ταμίνο συνέρχεται από τη λιποθυμία, βλέπει μπροστά του τον Παπαγκένο, τον κυνηγό πουλιών της Βασίλισσας, που του λέει ψέματα ότι αυτός σκότωσε το τέρας. Επιστρέφουν όμως οι γυναίκες της ακολουθίας της Βασίλισσας, αποκαλύπτουν την αλήθεια και δείχνουν στον Ταμίνο ένα πορτρέτο της Παμίνας, της ωραίας κόρης της Βασίλισσας της Νύχτας, την οποία ερωτεύεται κεραυνοβόλα ο Ταμίνο. Τότε εμφανίζεται η Βασίλισσα, εξηγεί στον πρίγκιπα ότι η κόρη της έχει απαχθεί από τον κακό Ζαράστρο και του υπόσχεται πως, αν μπορέσει να την ελευθερώσει, θα του προσφέρει το χέρι της. Ο Ταμίνο δέχεται και η Βασίλισσα του δωρίζει τον μαγικό αυλό που μπορεί να μετατρέπει τη λύπη των ανθρώπων σε χαρά. Κάποια στιγμή ο Μονόστατος, δήμιος που υπηρετεί τον Ζαράστρο, συλλαμβάνει τον Ταμίνο και τον οδηγεί στο κάστρο, όπου ο πρίγκιπας συναντά για πρώτη φορά τη φυλακισμένη Παμίνα. Με το που αντικρίζονται συνειδητοποιούν ότι έχουν ερωτευτεί ο ένας τον άλλον.

Στην αρχή της δεύτερης πράξης ο Ζαράστρο τους χωρίζει, και εξηγεί τις δοκιμασίες στις οποίες καλείται να υποβληθεί ο Ταμίνο, αν θέλει να ξαναδεί την αγαπημένη του: να διασχίσει τη Γη της Σιωπής, της Φωτιάς, του Χιονιού, της Βροχής και του Νερού, της Μουσικής με νότες, όργανα και παρτιτούρες και, τέλος, τη Γη του Ανέμου. Καθώς ο πρίγκιπας περνάει με επιτυχία όλες τις δοκιμασίες, ο Ζαράστρο καλωσορίζει αυτόν και την Παμίνα στο ναό του Ήλιου και με ευχαριστίες στην αιγυπτιακή θεότητα της Ίσιδας και του Όσιρι στεφανώνει το ζευγάρι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση αλλά και να ενημερωθείτε για τους συντελεστές και τη σύνοψη του έργου πατώντας εδώ.

Μ. Τετάρτη 15 Απριλίου, 18:30, στο site του Μεγάρου
Σε ελληνική μετάφραση

Διάρκεια: 106 λεπτά

Διασκευή για μικρούς και μεγάλους

Λιμπρέτο: Emanuel Schikaneder
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Michael Hampe
Σκηνικά: Hans Schavernoch
Κοστούμια: Martin Rupprecht
Σχεδιασμός φωτισμών: Hans Toelstede

Διανομή
Αφηγητής-Διευθυντής θεάτρου: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Παπαγκένο: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Ταμίνο: Αντώνης Κορωναίος
Παμίνα: Ειρήνη Κυριακίδου
Βασίλισσα της Νύχτας: Βασιλική Καραγιάννη
Παπαγκένα: Σιρανούς Τσαλικιάν
Σαράστρο: Χριστόφορος Σταμπόγλης
Μονόστατος: Νίκος Στεφάνου

Ορχήστρα Intrarti του Αετοπουλείου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Χαλανδρίου
Μουσική διεύθυνση: Νίκος Χαλιάσας

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στα πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του ΕΔΥΤΕ.