A Greek Songbook, είναι η νέα φιλόδοξη παραγωγή από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που παρουσιάζει ένα ελληνικό «βιβλίο» τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή. Πάνω από 30 καλλιτέχνες από τους χώρους της λόγιας και της δημοφιλούς μουσικής και των παραστατικών τεχνών επιδίδονται σε μια σειρά από τολμηρές μουσικές κατασκευές, τραγούδια και εικόνες.

Το A Greek Songbook θα παρουσιαστεί σε τρία προγράμματα συναυλιών στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου 2021.

Ο Παύλος Παυλίδης γράφει αποκλειστικά στο ελc

για το τραγούδι του «Ο Πυρετός του Μπάιρον» με

το οποίο συμμετέχει στο “A Greek Songbook”:

Τον Μπάιρον τον διάλεξα ανάμεσα από τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης λόγω της μορφής του. Η πρώτη ανάμνηση του προσώπου του ερχόταν από εκείνα τα κάδρα με τα οποία ήταν γεμάτα τα σχολικά κτήρια στη δεκαετία του ’70, όταν πήγαινα στο δημοτικό.

Ενώ οι μορφές όλων των άλλων ηρώων μου προκαλούσαν από δέος μέχρι φόβο λόγω αυτής της νικηφόρου αγριότητας  και της σιγουριάς που είχαν στο βλέμμα, η δική του εικόνα έχοντας κάτι το εύθραυστο το όχι και τόσο ηρωικό, μου προκαλούσε ένα μείγμα γαλήνης και ανησυχίας ταυτόχρονα.

Όταν ο Κορνήλιος Σελαμσής μου τηλεφώνησε για να μου προτείνει να συμμετάσχω σ΄ αυτό το εγχείρημα της Λυρικής που αφορούσε στην επανάσταση του ’21 και τον εορτασμό της επετείου των διακοσίων χρόνων, έτυχε να βλέπω εν μέσω καραντίνας σε επανάληψη μετά από πολλά χρόνια τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ.

Έχοντας προλάβει να δω με την εκκίνηση του 2021 κάποιες εντυπωσιακές εκρήξεις κακογουστιάς που είχαν να κάνουν με την επέτειο, του απάντησα ότι η πρότασή του μου φαίνεται πιο τρομακτική ακόμη και από την ταινία που έβλεπα. Μου είπε πως καταλαβαίνει και μου ζήτησε πριν αποφασίσω να διαβάσω την παρουσίαση που είχε συντάξει ο ίδιος. Συμφώνησα και διαβάζοντας το mail που την περιείχε, αποφάσισα να συμμετάσχω.

Ξεκίνησα λοιπόν να διαβάζω μια πρόσφατη βιογραφία του Μπάιρον και μεταφέρθηκα σε μια εποχή, μια τριακονταετία περίπου πριν την έξοδο του Μεσολογγίου, παρακολουθώντας άναυδος την ιλιγγιώδη πορεία αυτού του ανθρώπου. Ήταν ένα από τα πιο αλλόκοτα εξωτικά και απίθανα σενάρια που έχω διαβάσει ποτέ. Πολύ γρήγορα κατάλαβα τον λόγο για τον οποίο είχε αποκρυφθεί τόσο επιμελώς από τις σχολικές αναφορές το παρελθόν του «ήρωος».

Ο τρόπος με τον οποίο βούτηξε στο βάθος της ύπαρξής του αυτός ο άνθρωπος, σε μια εποχή όπου τα πάθη και οι συγκεκριμένες σεξουαλικές προτιμήσεις προκαλούσαν ακραία τον κοινωνικό περίγυρο, δημιουργούσε ένα πορτραίτο αρκετά μακριά από αυτό του ενάρετου άνδρα.

Ανακάλυψα, λοιπόν, ότι ο Μπάιρον ήταν ηρωικός για αρκετά διαφορετικούς λόγους απ’ αυτούς που τελικά προβλήθηκαν και ότι η αγιοποίηση του από τους Έλληνες είχε περισσότερο να κάνει μ’ ένα σεντούκι γεμάτο νομίσματα που έφερε μαζί του.

Ενστικτωδώς τον διάλεξα και μπορώ να πω ότι ήταν απολαυστική η περιήγησή μου στη λογοτεχνική Ευρώπη των αρχών του δέκατου ένατου αιώνα μέσω της βιογραφίας του. Παρακολούθησα επίσης ως αναγνώστης λεπτομερώς την εκκίνηση του σύγχρονου εθνικού μας σπορ που λέγεται αλληλοσπαραγμός.

Χαίρομαι που μου δόθηκε από την Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ η ευκαιρία να ανακαλύψω  αυτόν τον ξεχωριστό ποιητή και να δημιουργήσω ένα ελλειπτικό πορτραίτο του, που ονόμασα «Ο Πυρετός του Μπάιρον».

Παύλος Παυλίδης

Επεξεργασία φωτογραφιών / κολάζ : Μαρία Μπουγιούκου | Φωτογραφίες polaroid: Ανδρέας Σιμόπουλος | Φωτογραφία Ε. Λασκαρίδη: Ελίνα Γιουνανλή

Info:

A Greek Songbook | 19, 20, 21 Νοεμβρίου 2021 | Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΠΙΣΝ