O μπασίστας – συνθέτης – μουσικός του κόσμου Πέτρος Κλαμπάνης ετοίμασε μια παράσταση για τον Κήπο του Μεγάρου βασισμένη στην τελευταία του δισκογραφική κυκλοφορία, με τίτλο “Irrationalities” η οποία είναι εμπνευσμένη από ένα βαθύ προσωπικό ταξίδι. Θα την παρουσιάσει στο κοινό, στον Κήπο του Μεγάρου, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στις 20.30 μαζί με δύο εξαιρετικούς Ευρωπαίους μουσικούς: τον πιανίστα Kristjan Randalu από την Εσθονία και τον κρουστό και ντράμερ Bodek Janke από την Πολωνία, με έδρα το Βερολίνο, με τους οποίους περιοδεύει ανά τον κόσμο και θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στον Κήπο σε μια από τις σπάνιες φορές που θα παίξουν στην Ελλάδα.

Στην παράσταση θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε συνθέσεις του δίσκου ζωντανά, με τη συνοδεία των εξαίρετων μουσικών με τους οποίους ηχογράφησε στο στούντιο και άλλα κομμάτια, καθώς και ένα καινούριο τραγούδι που ετοιμάζει με την Katerine Duska που θα είναι guest της συναυλίας. Το live αυτό θα είναι μια προσπάθεια «αναπαραγωγής» του κόσμου του “Irrationalities”, μια ξεχωριστή εμπειρία για όποια και όποιον βρεθεί στον Κήπο του Μεγάρου εκείνη τη μέρα. Ένα live διαφορετικό, με τον ρομαντισμό και τον δυναμισμό να αντιπαρατίθενται και να συνυπάρχουν. Από το πρώτο κομμάτι που ανοίγει τον δίσκο με χιούμορ “Easy Come Easy Go”, μέχρι αυτό που δείχνει πόσο λογικό μπορεί να είναι κάτι μέσα στον παραλογισμό του, όπως το ομότιτλο του δίσκου “Irrationality”. Συναισθηματικό, αλλά και αποφασιστικό όπως το “Seeing You Behind My Eyes” και κάποιες φορές αντιφατικό, όπως υπονοεί το “No Becomes Yes”.

Σε ένα διάλειμμα των προβών για τη συναυλία του Σαββάτου συζητήσαμε με τον Πέτρο Κλαμπάνη για το τι θα παρουσιάσει στον Κήπο, τη διαδικασία της δημιουργίας αλλά και τις νέες συνθήκες στο θέαμα.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσετε βασίζεται στην τελευταία σας δισκογραφική δουλειά και σε ένα προσωπικό και βαθύ ταξίδι. Θα μπορούσατε να μου μιλήσετε για τη χρονική συγκυρία στην οποία έγινε και πώς σας ενέπνευσε;

Ήταν η πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Αμερικής το 2016. Η εκλογή του Donald Trump, και η έντονη αντίδραση σε αυτό το γεγονός. Η αναπόφευκτη κοινωνική πόλωση της χώρας που επακολούθησε. Όλα αυτά σε συνδυασμό με πιο προσωπικά, αναπάντητα ερωτήματα που με απασχολούσαν την ίδια εποχή.

Κάνετε διεθνή καριέρα και υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν πόσο δύσκολος είναι αυτός ο στίβος. Θα θέλατε να μου πείτε τις μεγαλύτερες δυσκολίες αλλά και τις μεγαλύτερες ικανοποιήσεις σας από αυτό το ταξίδι;

Η δυσκολία έγκειται στο να ισορροπήσει κανείς τη μουσική, που είναι μια πολύ απαιτητική τέχνη, με τα πρακτικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος. Το multi-tasking μπορεί να γίνει εξοντωτικό και να «καβαλήσει» τη μουσική, ακόμα. Οι ικανοποιήσεις είναι όλα τα αλλά, λίγο, πολύ… τα ταξίδια, οι γνωριμίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους, η δημιουργία, η αναγνώριση της δουλειάς μας.

Θα μπορούσατε να μου πείτε τι είναι αυτό που αποτελεί για εσάς ένα σταθερό άξονα, μοχλό έμπνευσης, και εν τέλει τι είναι αυτό που σας κάνει να συνεχίζετε κάθε φορά;

Η διαδικασία της δημιουργίας είναι σχεδόν ψυχοθεραπευτική για μένα. Ο αγώνας της σύνθεσης, που ακολουθείται από την ενορχήστρωση, την παραγωγή του ηχογραφήματος, το post-production και τέλος το μοίρασμα του δημιουργήματος, είτε live είτε με κάποιο μέσο, μου δίνει φοβερή ικανοποίηση. Είναι σαν ένας μικρός κύκλος ζωής, που πραγματοποιώντας τον και παρακολουθώντας τον κάθε φορά μαθαίνεις κάτι καινούργιο.

Η συναυλία σας γίνεται σε μια συνθήκη πρωτόγνωρη και θα ήθελα να μου πείτε αν αυτό αλλάζει κάτι και σε εσάς αλλά και στον τρόπο που ίσως αντιμετωπίζουμε τα θεάματα από εδώ και στο εξής.

Για μένα η συνθήκη αυτή ενεργοποιεί, πλέον, ένα πείσμα, μετά από ένα barrage συναισθημάτων που μου έχει διεγείρει κατά καιρούς όλο αυτό που ζούμε. Με τη συναυλία μας στον Κήπο θέλω να αντιδράσουμε στη φοβική στάση που μας εξωθούν τα περισσότερα μέσα. Η μουσική μάς συνδέει. Πρέπει να προσέχουμε, και να ακολουθούμε τις οδηγίες, αλλά η ζωή και η μουσική συνεχίζεται. Ελπίζω σύντομα να εξομαλυνθεί αυτή η κατάσταση, καθώς και να μην αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τα θεάματα, παρά μόνο προς το καλύτερο. Το live-streaming, για παράδειγμα δεν θα μπορέσει ποτέ να αντικαταστήσει την εμπειρία μιας live performance.

Info συναυλίας:

Irrationalities” | Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, 20:30 | Κήπος Μεγάρου Μουσικής Αθηνών