Νύχτες πολιτισμού στο Άλσος Νέας Σμύρνης για ακόμα μία χρονιά, με 42 εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, να καλούν το κοινό στις Ιωνικές Γιορτές 2021 από τις 26 Αυγούστου έως και τις 10 Οκτωβρίου. Με άρωμα επετειακό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και παρά τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας, το μεγάλο πολιτιστικό φεστιβάλ του Δήμου Νέας Σμύρνης υποδέχεται τη νέα σεζόν συντροφιά με μεγάλους καλλιτέχνες. «Μέλημά μας φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές, ήταν να στηρίξουμε τον καλλιτεχνικό κόσμο, να αναδείξουμε τη δουλειά τους και να ενισχύσουμε τον βηματισμό τους που τόσο βίαια ανακόπηκε, λόγω της πανδημίας», σημειώνει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης, Βαγγέλης Χατζατουριάν, ο οποίος μας μιλά για το φετινό πρόγραμμα και τον θεσμό του φεστιβάλ που μετρά πάνω από 20 χρόνια.

Πείτε μας λίγα λόγια για τις Ιωνικές Γιορτές 2021. Πoύ εστιάζει το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ;

Στο φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ των Ιωνικών Γιορτών που ξεκίνησε στις 26 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 10 Οκτωβρίου, έχουμε τη χαρά να παρουσιάζουμε ένα από τα πιο πλούσια καλλιτεχνικά προγράμματα στην ιστορία του θεσμού, που μετρά ήδη 20 χρόνια ζωής. Κάθε χρόνο φιλοξενούμε εκδηλώσεις υψηλής ποιότητας, παραστάσεις από σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς, συναυλίες με μεγάλα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού. Φέτος ειδικά θα διαπιστώσετε, διατρέχοντας το πρόγραμμά μας, που αριθμεί 42 εκδηλώσεις, ότι φιλοξενούμε σπουδαίους καλλιτέχνες και πολλά μεγάλα μουσικά αφιερώματα. Μέλημά μας φέτος, περισσότερο από άλλες χρονιές, ήταν να στηρίξουμε τον καλλιτεχνικό κόσμο, να αναδείξουμε τη δουλειά τους και να ενισχύσουμε τον βηματισμό τους που τόσο βίαια ανακόπηκε, λόγω της πανδημίας.

Βαγγέλης Χατζατουριάν

Πώς ήταν ο προγραμματισμός δεδομένων των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας;

Ο προγραμματισμός είχε ασφαλώς τεράστιες δυσκολίες, τις οποίες αντιμετωπίσαμε και πέρυσι, που ήμασταν από τα λίγα Φεστιβάλ που πραγματοποίησαν κανονικά τις εκδηλώσεις τους, τηρώντας φυσικά όλα τα απαραίτητα μέτρα που όρισε η Πολιτεία. Το ίδιο ισχύει και φέτος. Έχουμε διαμορφώσει το θέατρο με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και φιλοξενούμε λιγότερο κόσμο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης είχαμε άριστη συνεννόηση με τους καλλιτέχνες και με τις εταιρείες παραγωγής που προσαρμόστηκαν, τηρώντας μαζί μας τα μέτρα προστασίας για τον Covid-19.

Ιωνικές Γιορτές 2021

«Λουκής Λάρας» ©Patroklos Skafidas

Ιωνικές Γιορτές 2021

«Αθάνατες»

Ποια είναι η ανταπόκριση του κοινού; Τι γεύση έχουν αφήσει στους δημότες οι νύχτες πολιτισμού στο Άλσος Νέας Σμύρνης μέχρι στιγμής;

Είναι ευτυχές το γεγονός ότι οι πολίτες μάς τιμούν με την παρουσία τους, φέτος, όπως και πέρυσι, αποδεικνύοντας εμπράκτως την εμπιστοσύνη τους στη διοργάνωση, παρά τη δύσκολη συγκυρία. Υπάρχει τεράστια απήχηση και συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας και επιτρέψτε μου να πω ότι είμαστε από τα λίγα φεστιβάλ της Αθήνας που συγκεντρώνουμε τόσο κόσμο, όχι μόνο από την πόλη μας, αλλά και από όλη την Αττική. Είναι μια σχέση που την έχουμε χτίσει εδώ και χρόνια, με πολλή δουλειά, κόπο, αλλά και μεράκι για τον πολιτισμό.

Ιωνικές Γιορτές 2021

«Εγώ η Λέγκω»

Οι φετινές Ιωνικές Γιορτές ακολουθούν το γενικότερο επετειακό κλίμα με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση;

Ναι βεβαίως. Εκπροσωπώντας τον πολιτισμό της πόλης μας, θεωρήσαμε χρέος μας να ακολουθήσουμε το κλίμα για τα 200 χρόνια από 1821, τιμώντας κι εμείς την επέτειο. Στο φετινό φεστιβάλ ετοιμάσαμε μια ειδική ενότητα εκδηλώσεων με μεγάλες μουσικές και θεατρικές παραγωγές, που αποτελούν περίπου το 40% του φετινού περιεχόμενου του καλλιτεχνικού μας προγράμματος. Πρόκειται για 15 μουσικές και θεατρικές παραγωγές, αρκετές από τις οποίες κινούνται έξω από το συμβατικό ιστορικό πλαίσιο, όπως η παράσταση «Λουκής Λάρας», αλλά και οι ιδιαίτερες διασκευές τραγουδιών για το ’21 από τη Ζωή Τηγανούρια.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να σχολιάσω τον «Άνεμο Ελευθερίας», ένα πολυθέαμα λόγου και μουσικής που φωτίζει εμβληματικές στιγμές του ’21. Πρόκειται για μία εκδήλωση μνήμης με την ιστορία να ζωντανεύει μέσα από σπουδαία κείμενα του Ρήγα Φεραίου, του Μακρυγιάννη, του Σολωμού, του Κολοκοτρώνη κ.α. και μουσική από την καταξιωμένη ορχήστρα Εστουδιαντίνα Νέας Ιωνίας, με αγαπημένα δημοτικά τραγούδια που εναλλάσσονται με συνθέσεις κορυφαίων δημιουργών, όπως ο Θεοδωράκης, ο Χατζιδάκις, ο Τσιτσάνης.

Επίσης κατά τη διάρκεια των Ιωνικών Γιορτών διανέμεται δωρεάν στο κοινό η ειδική συλλεκτική έκδοση που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 200 χρόνια από το 1821, για τον ρόλο της Επανάστασης στην παγκόσμια τέχνη, τους ήρωες και τα λάβαρα, τον οπλισμό και την ενδυμασία. Η έκδοση έρχεται ως συνέχεια των μίνι ντοκιμαντέρ που παρουσιάσαμε με μεγάλη επιτυχία τον περασμένο Μάρτιο, αλλά και της μηνιαίας εφημερίδας «Τα Χρονικά του ’21» που θα συνεχίσει να εκδίδεται μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Ιωνικές Γιορτές 2021

«Βασίλισσα Αμαλία»

Η διοργάνωση των Ιωνικών Γιορτών στον Δήμο Νέα Σμύρνης μετρά πάνω από δύο δεκαετίες. Πόσο έχει διαφοροποιηθεί ο θεσμός μέσα στα χρόνια και ποια η συμβολή του στην πολιτιστική αναβάθμιση του δήμου;

Οι Ιωνικές Γιορτές του Δήμου Νέας Σμύρνης είναι ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά φεστιβάλ της Αθήνας. Στα 30 χρόνια που μετρά η διοργάνωση, 20 εκ των οποίων προΐσταμαι, έχουμε παρουσιάσει σπουδαίες και πολυσυζητημένες εκδηλώσεις, με σχεδόν 1.000.000 επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια και μάθαμε να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες των καιρών, αλλά και στις καλλιτεχνικές προτιμήσεις του κοινού, παραμένοντας ωστόσο πιστοί στην υψηλή ποιότητα.

Οι Ιωνικές Γιορτές, αλλά και όλες οι εκδηλώσεις μας – από τις πρωτομαγιάτικες συναυλίες μας, με τεράστια ονόματα, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Νταλάρας, ο Μαχαιρίτσας, ο Σαββόπουλος, η Πρωτοψάλτη, μέχρι τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Jazz, Θεάτρου Σκιών, Κουκλοθεάτρου, ως και το πολύμηνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται κάθε χρόνο στον πολυχώρο πολιτισμού «Γαλαξίας» και άλλες ενότητες, με δράσεις πολιτισμού- έχουμε κατορθώσει να καταξιωθούμε στη συνείδηση των πολιτών της Αθήνας, ταυτίζοντας το όνομα της Νέας Σμύρνης με τον πολιτισμό.

Ιωνικές Γιορτές 2021

Κώστας Χατζής

Παράλληλα με τις Ιωνικές Γιορτές διεξάγεται και το Open Air Cinema Festival με αφιέρωμα στον κουβανέζικο κινηματογράφο. Πώς προέκυψε η ιδέα για το συγκεκριμένο αφιέρωμα;

Το Open Air Φεστιβάλ Κινηματογράφου μετρά ήδη 7 χρόνια ζωής στην πόλη μας με μεγάλη απήχηση. Έχουμε πραγματοποιήσει κατά καιρούς αφιερώματα στον ευρωπαϊκό και στον παγκόσμιο κινηματογράφο, στον ελληνικό κινηματογράφο, σε ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ κλπ. Φέτος αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε το αφιέρωμα στον κουβανέζικο κινηματογράφο, επιχειρώντας να μυήσουμε το κοινό μας σε έναν λιγότερο εμπορικό κινηματογράφο που έχει ωστόσο μια πολύ ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα και ιστορική αξία. Θεωρήσαμε ότι θα είχε ενδιαφέρον να παρουσιάσουμε έναν κινηματογράφο κριτικό προς την εξουσία και ευαίσθητο απέναντι σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, ο οποίος παράλληλα ξεδιπλώνει πτυχές της κουβανέζικης ιστορίας.

Δείτε το πρόγραμμα των Ιωνικών Γιορτών 2021 εδώ