Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ενήλικες με τη συγγραφική συμμετοχή του Στίβεν Χόκινγκ είναι από μόνο του ένα αξιοπρόσεκτο γεγονός και σίγουρα δημιουργεί προσδοκίες αμφιλεγόμενες. Γιατί στο μυαλό μας ο Στίβεν Χόκινγκ, αυτός ο πραγματικά συγκλονιστικός επιστήμονας με την κορυφαία συμβολή του στην επιστημονική θεωρία συνδυάζοντας δύο από τις μεγάλες θεωρίες του 20ου αιώνα, τη Γενική Σχετικότητα και την Κβαντική Μηχανική σε μια θεωρία Κβαντικής Βαρύτητας, μάλλον η πρώτη μας σκέψη θα ήταν πως δεν είναι ο καταλληλότερος για να γράψει ένα παιδικό βιβλίο. Και όμως χάρη στο χιούμορ και την ευφυία που χαρακτήριζε αυτόν το τόσο χαρισματικό άνθρωπο η συνεισφορά του στην εκλαΐκευση της επιστήμης για το ευρύ κοινό με ομιλίες, συνεντεύξεις αλλά και βιβλία μεταξύ των οποίων και 5 παιδικά βιβλία με τη συνεργασία της κόρης του Λούσι είναι σπουδαία. Το βιβλίο «Ο Τζορτζ και το μυστικό κλειδί για το σύμπαν» είναι ένα από αυτά, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες, ανάμεσά τους και τα ελληνικά από την Εβίτα Λύκου και τις εκδόσεις Anubis. Μεγάλη είναι και η συνεισφορά του σπουδαίου συγγραφέα και Γάλλου αστροφυσικού Κριστόφ Γκαλφάρ. To 6o βιβλίο της σειράς Τζορτζ κυκλοφόρησε το 2018 μόνο από την κόρη του Λούση.

Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ο Τζορτζ. Μεγαλώνει σε ένα σπίτι που έχει υιοθετήσει έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και διατροφής. Στους γονείς του δεν αρέσουν οι σύγχρονες συσκευές και επιλέγουν να ζήσουν μια απλή και φυσιολογική ζωή, μακριά από τοξίνες, πρόσθετα τροφίμων, ακτινοβολία και άλλα τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα της σύγχρονης ζωής.

Μόνη του επιθυμία είναι να αποκτήσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή κάτι που φυσικά για τους γονείς τους είναι παντελώς απαγορευτικό. Γιατί με στόχο να τον προστατέψουν από τις επιβλαβείς μοντέρνες εφευρέσεις, έχουν καταφέρει να βγάλουν από τη ζωή του και ένα σωρό άλλα πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο.

Όταν ο Τζορτζ  ήταν πολύ μικρός έλαβε το πιο περίεργο Χριστουγεννιάτικο δώρο. Πάνω στο κουτί του δώρου ήταν κολλημένο ένα σημείωμα που έγραφε: «Ο φιλαράκος μας από εδώ χρειάζεται ένα σπίτι – μπορείτε να του το προσφέρετε; Με αγάπη γιαγιά». Έτσι κάπως η οικογένεια του Τζορτζ απέκτησε το νέο της μέλος. Ένα μικρό γουρούνι, τον Φρεντ που μεγάλωνε μαζί με τον Τζορτζ. Και όσο ο Τζορτζ μεγάλωνε τόσο πιο έντονη γινόταν η επιθυμία των γονιών του να γίνει καλλιεργητής βιολογικών προϊόντων. Αλλά εκείνος προτιμούσε να κοιτάζει ψηλά στον ουρανό, παρά στο χώμα. Κοιτούσε ψηλά στον σκοτεινό ουρανό και τα φωτεινά αστέρια και ήθελε όλο και πιο έντονα να ανακαλύψει τα μυστικά του.

Όταν το γουρουνάκι του με περιπετειώδη διάθεση απομακρύνεται από το σπίτι τους και εισέρχεται στο γειτονικό, που χρόνια παρέμενε εγκαταλελειμμένο, ένα νέο συναρπαστικό κεφάλαιο θα ξεκινήσει για τη ζωή του Τζορτζ. Εκεί θα γνωρίσει τον Έρικ, επιστήμονα Φυσικής, την κόρη του Άννυ αλλά κυρίως τον Κόσμο, τον πιο ισχυρό υπολογιστή στον κόσμο. Με τη βοήθειά του, ο Τζορτζ αν και αρχικά θα το θεωρήσει ένα ακόμη αστείο και μια κατασκευασμένη ιστορία της Άννυ, θα μάθει πως φορώντας την ειδική διαστημική στολή, μπορεί, πατώντας ENTER να ταξιδέψει στον χώρο, τον χρόνο και σε ολόκληρο το διάστημα.

Ποιο άραγε παιδί δεν έχει φανταστεί έστω και μια φορά στη ζωή του να ταξιδεύει στο φεγγάρι, να πετάει γύρω από τους πλανήτες και μέσα στην απέραντη και μεγαλοπρεπή σκοτεινιά του διαστήματος;

Ένα βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά, παραθέτοντας σημαντικές επιστημονικές έννοιες, σε μια ιστορία με το χιούμορ και τη φαντασία ενσωματωμένα στην αφήγησή τους.  Οι μικροί αναγνώστες στις σελίδες αυτού του βιβλίου αλλά και στο επόμενο που ακολουθεί με τίτλο «Ο Τζορτζ και το διαστημικό κυνήγι θησαυρού», διαβάζοντας για τις περιπέτειες του Τζορτζ, της Άννυ και του μπαμπά της Έρικ, θα μυηθούν στις βασικές έννοιες της Φυσικής με ένα ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο.

Η μάζα, τα στοιχειώδη σωματίδια, το φως, τα αστέρια, οι πλανήτες, οι κομήτες που ταξιδεύουν, είναι μερικά μόνο ενδεικτικά φαινόμενα που αποκαλύπτονται στα παιδιά αλλά και πειράματα όπως το πείραμα Μίλερ-Ούρι που έβαλε τα θεμέλια της δημιουργίας οργανικών ενώσεων, των βασικών χημικών δομικών στοιχείων ζωής από τον άνθρωπο εκθέτονται στην ιστορία σε ένα υπέροχα σαγηνευτικό επιστημονικό ιστό που όλοι οι μικροί αναγνώστες θα λατρέψουν.

Συγκλονιστικά απολαυστικές είναι και οι σημειώσεις που παρουσιάζονται στην ιστορία για να εξηγήσουν την έννοια της Μαύρης Τρύπας. Έννοια δυσνόητη που γίνεται παιχνίδι θησαυρού στα χέρια των μικρών παιδιών ανάμεσα σε doodles και χαριτωμένα σκίτσα.

Και αυτό που σίγουρα σου αφήνει ως σκέψη η ολοκλήρωση της ανάγνωσης είναι ότι στη ζωή όλα μπορεί να γίνουν παιχνίδι όταν υπάρχει γνώση, επιμονή και προσπάθεια.

Η Λούσι Χόκινγκ είπε για το βιβλίο: «Η ιδέα για το “Ο Τζορτζ και το Μυστικό Κλειδί για το Σύμπαν” γεννήθηκε σε ένα πάρτι γενεθλίων του γιου μου, όταν ένα αγόρι ρώτησε
τον πατέρα μου τι θα του συνέβαινε, αν έπεφτε σε μια μαύρη τρύπα! Το θεωρήσαμε σπουδαία ερώτηση, έτσι, αποφασίσαμε να γράψουμε μαζί μια ιστορία για ένα αγόρι που σώζει κάποιον που έπαθε ακριβώς αυτό!

Αυτή είναι μια περιπέτεια φαντασίας – υπάρχει μέχρι και κακός στην υπόθεση! Μόνο που τα επιστημονικά στοιχεία που αναφέρονται είναι αληθινά, και έτσι η διασκέδαση συνδυάζεται με τη γνώση. Μάλιστα, στις σελίδες του βιβλίου θα βρείτε ακόμη και μια συνταγή για το πώς να φτιάξετε μια μαύρη τρύπα, γραμμένη ειδικά από τον μπαμπά μου!».