Κείμενο: Μύριαμ Παρασκευοπούλου (Local Music Alert)

Γεννημένη στα late 80’s, έζησα και μεγάλωσα στην απόλυτη δεκαετία των 90’s. Τα 90’s όσο αποθεώθηκαν, άλλο τόσο κατηγορήθηκαν για την υπερθετική χροιά που άφησαν σε όλα. Φυσικά η μουσική ως βασικός κοινωνικός παράγοντας, δεν θα μπορούσε να μην προβάλει τον υπερθετικό χαρακτήρα της, έστω και αν, ομολογουμένως, στις περισσότερες των περιπτώσεων, το έκανε χωρίς λόγο. Αυτό όμως το «χωρίς λόγο» δημιούργησε τα είδωλα και την απόλυτη pop μουσική. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια νοσταλγία για τον ήχο των 80’s και των 90’s, η οποία αποτυπώνεται σε νέες παραγωγές και νέους καλλιτέχνες παγκοσμίως. Αυτή η νοσταλγία και η αγάπη λοιπόν, είναι απολύτως δικαιολογημένη, αν απλώς αναλογιστούμε πως οι 30άρηδες που παράγουν σήμερα, είναι εκείνα τα παιδιά με τα discman στις τσέπες και τα jacks στα αυτιά.

Κι εδώ ερχόμαστε να συναντήσουμε το παγκόσμιο παιδί που ακούει στο όνομα “The Weeknd”. O Καναδός παραγωγός, στιχουργός και τραγουδιστής μοιράζει τις μελωδίες του την τελευταία δεκαετία και προσωπικά θεωρώ πως με τον τρόπο του, κατάφερε να χαρίσει ξανά στην pop ένα ευρύτερο ηλικιακό μέσο όρο ακροατών. Ο ήχος του κυμαίνεται από την pop, στην neonsoul και την RnB με τις downtempo, hiphop και folktronica παραγωγές του να σχηματίζουν ένα μοναδικό ηχητικό και καλλιτεχνικό προφίλ.

Η αλήθεια είναι πως μέχρι και το 2020 ο Weeknd θεωρείται ένας αμιγώς RnB καλλιτέχνης, χωρίς να σκεφτεί κάποιος τα «χαλαρά» όρια που έχει τα τελευταία χρόνια η συγκεκριμένη σκηνή. Κάπου εκεί κυκλοφορεί το άλμπουμ του “After Hours”. Έντονος, downtempo ήχος με τα χαρακτηριστικά φωνητικά του. Η αρχική εσωτερική παραδοχή μου ήταν πως με έχει κουράσει λίγο αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Τότε η αναπαραγωγή με έφερε μπροστά στο “Blinding Lights” και τότε εγένετο φως. Το “After Hours” ουσιαστικά μας προετοίμασε μέσω λεπτομερειών που έκαναν τη διαφορά για το τι θα ακολουθούσε. Στις 30 Ιουλίου, αφαιρεί όλο το περιεχόμενό του στο Instagram, το οποίο σηματοδοτεί το τέλος του κεφαλαίου “After Hours” για να προετοιμαστεί για την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ “Dawn FM”. Στις 6 Αυγούστου, κυκλοφόρησε το Take My Breath και στις 7 Ιανουαρίου του 2022, κυκλοφoρεί πλέον ολοκληρωμένο το άλμπουμ με τίτλο “Dawn FM”.

Το “Dawn FM” είναι μια υπέροχη δουλειά. Ήχος 90’s, με τα synthesizers να έχουν τον κύριο λόγο στις παραγωγές, μια ελαφρά γλυκύτητα από τον απόηχο των 80’s, χωρίς να χάνεται η φιλοσοφία της μαύρης μουσικής μέσα σε αυτά. Ομολογουμένως ο Weekend έκανε έναν δίσκο από τις ηχητικές του αναμνήσεις και χάρισε σε όλα τα παιδιά της γενιάς του, τον φρέσκο ήχο του σήμερα, ο οποίος εμπεριέχει τη συγκίνηση που μας δημιουργεί το χθες. Κάποιοι από εμάς πρόλαβαν το τέλος του, κάποιοι δεν το έζησαν καθόλου. Όλοι μας όμως το ζούσαμε μέσα από τις δισκοθήκες των γονιών μας, τις εξιστορήσεις των μεγαλύτερων φίλων, ακόμα και τη δική μας εμμονή με το παρελθόν. Το “Dawn FM” είναι ένα άλμπουμ «αγνή 90τίλα» και Weekend σε ευχαριστούμε πολύ!

Δικά μου στα αγαπημένα: Out of Time και Best Friends