Ο διάσημος αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι και η ομάδα του πρόκειται να ολοκληρώσουν ένα συναρπαστικό έργο στην πόλη Αρλ της Γαλλίας.

Η πόλη της Γαλλίας που είναι διάσημη για το Φεστιβάλ φωτογραφίας που οργανώνει κάθε καλοκαίρι έχει μακρά ιστορία από τα Ρωμαϊκά χρόνια ενώ στην πόλη υπάρχει ένα περίφημο ρωμαϊκό αμφιθέατρο που χτίστηκε το 90 μ.Χ.

Με τον ιστορικό αστικό ιστό και το μεσογειακό θερμό κλίμα η Αρλ είναι διάσημη πόλη για τη σχέση της με τον καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ που κατοικούσε εκεί το 1888 και 1889.

Καλυμμένος με μεταλλικά πάνελς από χάλυβα, ο πύργος που ορθώνεται στον ουρανό της Αρλ είναι το πιο εντυπωσιακό κτίριο και ένα ακόμα σημάδι του αρχιτέκτονα που με τα έργα του μεταμόρφωσε την όψη πόλεων όπως το Μπιλμπάο με το Μουσείο Γκουγκενχάιμ και το Παρίσι με το μουσείο του Ιδρύματος Λουί Βουιτόν.

Το έργο οφείλεται στην Ελβετή συλλέκτρια Μάγια Χόφμαν, ιδρύτρια και πρόεδρο του Ιδρύματος Luma που προτίθεται να παρουσιάσει στην Αρλ μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του κόσμου της τέχνης. Το μουσείο βρίσκεται στην περιοχή που παλιότερα υπήρχε μια σιδηροδρομική αποθήκη και συνδέει παλιά κτίρια των σιδηροδρόμων, οι οποίες πρόσφατα μετατράπηκαν σε εκθεσιακές εγκαταστάσεις από το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Selldorf της πόλης της Νέας Υόρκης.

O πύργος Luma θα φιλοξενήσει μια ποικιλία προγραμμάτων όπως ερευνητικές εγκαταστάσεις, εργαστήρια, αίθουσες σεμιναρίων και στούντιο καλλιτεχνών. Γύρω από το έργο θα δημιουργηθεί ένα δημόσιο πάρκο που θα σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα τοπίου Smets Bas.