Το Onassis AiR, το πρόγραμμα που προσφέρει χρόνο στους καλλιτέχνες, ανακοινώνει τους συμμετέχοντες για το 2019-2020, ετοιμάζει εκδηλώσεις και έχει ήδη ξεκινήσει σημαντικές συνεργασίες.

Το Onassis AiR (Artists-in-Residence) ανακοινώνει το εναρκτήριο πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας, καθώς και τις εκδηλώσεις και τις συνεργασίες που θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Ιούνιο του 2020 στην Αθήνα.

Είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα, με έδρα του το κέντρο της Αθήνας, αποστολή του οποίου είναι η υποστήριξη της καλλιτεχνικής διαδικασίας, στοχεύοντας σε ένα οικοσύστημα τεχνών απαλλαγμένο από την εμμονή με το αποτέλεσμα. Το πρόγραμμα του Onassis AiR και οι πόροι που αυτό θα παρέχει, ελπίζουμε ότι θα δημιουργήσουν μια κοινότητα. Ένα μέρος όπου όλοι οι συμμετέχοντες μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ισότιμα. Ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή το πόσο καταξιωμένοι είναι.

Οι συμμετέχοντες θα εργάζονται, θα σκέφτονται και θα τρώνε μαζί σαν μια κοινότητα, χωρίς την αγωνία του επόμενου πρότζεκτ, της επόμενης πρεμιέρας, της επόμενης παραγωγής. Μια κοινότητα και ένας χώρος που είναι πολύ τοπικά. Μια κοινότητα που έχει την ικανότητα να κάνει μια μικρή παύση, προκειμένου να ξανασκεφτεί τον τρόπο που λειτουργεί και δημιουργεί ο καθένας μας. Ένας χώρος που προσφέρει χρόνο. Χρόνο για να μάθεις, να αλλάξεις ή να εμβαθύνεις, μέσα από τη δημιουργία και την αναίρεσή της, ή και χωρίς καθόλου δημιουργία.

Η επιλογή του προγράμματος  έγινε από την προσκεκλημένη συμβουλευτική επιτροπή που απαρτιζόταν από: την εικαστικό και θεατρική δημιουργό Έφη Μπίρμπα (Ελλάδα), τον φιλόσοφο και Καλλιτεχνικό συν-Διευθυντή του Kunsten Festival des Arts, Daniel Blanga Gubbay (Βέλγιο), την επιμελήτρια και πρώην διευθύντρια του DAS Theatre, Barbara van Lindt (Ολλανδία/Βέλγιο) και την επιμελήτρια, συγγραφέα και αρχισυντάκτρια του Kaleidoscope Magazine, Myriam Βen Salah (Τυνησία/Γαλλία). Το πρόγραμμα αποτελείται από 4 ενότητες: Onassis AiR (Inter)national Residency Program, Onassis AiR Critical Practices Program, Onassis AiR Exchange Residencies, Onassis AiR Emergency Fellowships. Κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019 – Ιουνίου 2020, οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. 1.084 καλλιτέχνες, επιμελητές και δημιουργοί από 68 χώρες ανταποκρίθηκαν και υπέβαλαν αίτηση τον Νοέμβριο του 2018. Οι επικρατέστεροι καλλιτέχνες, που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση, προσκλήθηκαν σε μια διαδικασία συνεντεύξεων και εργαστηρίων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προκειμένου να αναδειχθούν οι πρώτοι Onassis Artists-in-Residence τον Απρίλιο.

Το Πρόγραμμα (Inter)national Residency (AiR/CiR) 2019-20 αφορά οποιονδήποτε καλλιτέχνη ή επιμελητή εργάζεται επαγγελματικά, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με μια time-based σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική και/ή έρευνα και ενδιαφέρεται για το πώς η αισθητική, η πρακτική, η κοινωνία και η πολιτική επηρεάζουν την ύπαρξη και την πρακτική μας.

Το καλλιτεχνικό και επιμελητικό ερευνητικό πρότζεκτ της περιόδου 2019-20 περιλαμβάνει: τον Alaa Ghosheh, έναν καλλιτέχνη και φωτογράφο που αναζητά τι έχει απομείνει από το ψηφιακό μας αποτύπωμα σε (σκληρούς) δίσκους που δεν χρησιμοποιούμε πλέον· τον καλλιτέχνη και επιμελητή Paribartana Mohanty, ο οποίος θα αναπτύξει παιχνίδια για καλλιτέχνες και εργαζόμενους στον χώρο της τέχνης· την καλλιτέχνιδα και κινηματογραφίστρια Cate Giordano, η οποία διερευνά και ανατρέπει τις εξουσιαστικές και ιεραρχικές δομές και την επίδραση του προνομιακού δικαιώματος και της εκχωρημένης εξουσίας μέσα από τρεις ιστορικές αφηγήσεις· το ντουέτο Young Girls Reading Group, που αποτελείται από την Dorota Gawęda και την Eglė Kulbokaitė, οι οποίες θα επεκτείνουν την εν εξελίξει σειρά τους 14X, μια εγκατάσταση-περφόρμανς που ερευνά την πράξη της ανάγνωσης ως μια εμπειρία οικειοποίησης· τη χορογράφο Émilie Pitoiset, η οποία συνεχίζει την έρευνά της στους χορευτικούς μαραθώνιους και στις επιδράσεις που έχουν οι διάφορες υποκουλτούρες των χορευτικών κλαμπ στην ικανότητά μας να εξακολουθούμε να επιθυμούμε, μέσα από το σύνθημα «Χόρεψε περισσότερο για να κερδίσεις περισσότερα», όπου το «να κερδίσεις» φέρει τις διάφορες σημασίες του «να αποκτήσεις», «να προσφέρεις» και «να αξίζεις»· την εικαστικό Fiona Banner, η οποία θα ανιχνεύσει και θα καταδιώξει ένα απατηλό στρατιωτικό υποβρύχιο που συνέλαβε με τον φακό της πριν από μερικά χρόνια, καθώς και το πώς γίνεται η αναπαράσταση της σύγκρουσης στην κυρίαρχη κουλτούρα· την εικαστικό και περφόρμερ Arshia Fatima Haq, η οποία θα δουλέψει με Αφγανούς και Πακιστανούς πρόσφυγες που μιλούν τη γλώσσα Ούρντου, μέσα στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Ελαιώνα και του Σκαραμαγκά· τον Ryan Ferko, έναν καλλιτέχνη που εργάζεται κυρίως με φιλμ και βίντεο, ο οποίος θα αναρωτηθεί για τον ρόλο της τουριστικής ματιάς ως μορφής μέσου επικοινωνίας και το πώς αυτή διαιωνίζει κοινωνικές, σταθερές αφηγήσεις για τους τόπους· και, τέλος, τη χορογράφο και καλλιτέχνιδα Μαρία Χασάπη ή, όπως είναι πιο γνωστή διεθνώς, Maria Hassabi, η οποία θα ξεκινήσει την πρώτη περίοδο της καλλιτεχνικής της έρευνας, στο πλαίσιο της δεκαετούς υποτροφίας καλλιτεχνικής φιλοξενίας “One of a Kind”.

Το πρόγραμμα Critical Practices είναι μια πλήρους απασχόλησης συνάντηση, διάρκειας 3 μηνών, που σχεδιάστηκε ως μια κοινότητα συλλογικής καλλιτεχνικής έρευνας για εικαστικούς καλλιτέχνες, χορογράφους, σκηνοθέτες θεάτρου και κινηματογράφου, συνθέτες, ερμηνευτές, επιμελητές, παραγωγούς, σχεδιαστές, συγγραφείς, θεωρητικούς του πολιτισμού και άλλα ανήσυχα μυαλά – που δουλεύουν με time-based καλλιτεχνική πρακτική.

Απευθύνεται σε όσους βρίσκονται σε μια ρευστή κατάσταση, σε φάση αναπροσδιορισμού των μέσων καλλιτεχνικής τους έκφρασης. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε για να λειτουργήσει σαν χύτρα ταχύτητας για δέκα (10) επαγγελματίες τον χρόνο, που νιώθουν την ανάγκη μετατόπισης από την υπάρχουσα πρακτική τους προς μια άλλη κατεύθυνση. Κατά τη διάρκεια των τρίμηνων συναντήσεων, θα υπάρχει ένα Group Intensive διάρκειας ενός μήνα, σχεδιασμένο από κάποιον προσκεκλημένο μέντορα, που θα εστιάζει στην εξέταση της πρακτικής του καθενός σε συνάρτηση με τον ευρύτερο καλλιτεχνικό, πολιτιστικό, πολιτικό και αισθητικό δημόσιο διάλογο που λαμβάνει χώρα μέσα και γύρω μας σήμερα. Οι προσκεκλημένοι μέντορες για την περίοδο 2019-20 είναι ο καλλιτέχνης και μουσικός Raed Yassin (Λίβανος), η επιμελήτρια και δραματουργός Silke Bake (Γερμανία) και ο σκηνοθέτης, περφόρμερ και επιμελητής Peter Stamer (Γερμανία).

Μέσα από το πρόγραμμα Exchange Residencies του Onassis AiR, διάφοροι καλλιτέχνες και επιμελητές που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα θα βρεθούν σε έναν από τους συνεργαζόμενους οργανισμούς για την περίοδο 2019-20: το CAPACETE (Βραζιλία), ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που ιδρύθηκε το 1998 στο Ρίο ντε Τζανέιρο από τον καλλιτέχνη Helmut Batista, και το Beirut Art Residency / BAR (Λίβανος), ένα μη-κερδοσκοπικό πρόγραμμα φιλοξενίας στη Βηρυτό, διαχειριζόμενο από καλλιτέχνες.

Το Onassis AiR θα απονείμει πέντε Emergency Fellowships για το 2019-20, που απευθύνονται σε όσους καλλιτέχνες ή επιμελητές ζουν οπουδήποτε στον κόσμο και έχουν μια επιτακτική καλλιτεχνική έρευνα ή μια χρονικά ευαίσθητη ανάγκη επαγγελματικής εξέλιξης, είτε αυτή σχετίζεται με ένα πολιτικό ή κοινωνικό γεγονός που διαδραματίζεται αυτή τη στιγμή στον κόσμο, είτε πρόκειται για μια έκτακτη συνθήκη σχετική με την πρακτική τους. Οι απονομές θα γίνονται από την ομάδα του Onassis AiR καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.