Τα ζευγαράκια που κάνουν βόλτα στον πεζόδρομο της Αρεοπαγίτου, η φωτισμένη Ακρόπολη, οι πλανόδιοι μουσικοί, η φιλαρμονική του δήμου με τις νοσταλγικές μελωδίες της, τα γνωστά πράσινα νέον φώτα και οι αμέτρητες γλάστρες του Σινέ Θησείον, χαλαρότητα με ολίγη χρυσόσκονη, χαρούμενα πρόσωπα σ’ ένα από τα πιο αγαπημένα ετήσια ραντεβού της πόλης… και να τη η πρεμιέρα του 4ου Athens Open Air Film Festival.

Το θερινό σινεμά, που κάνει τα καλοκαίρια μας πιο όμορφα, είναι φέτος ακόμα ένα ρίσκο: Ο καιρός του Ιουνίου, λίγο τροπικός, λίγο μνημονιακός, μετεκλογικός και μουντιαλικός, δεν έχει βοηθήσει πολύ. Η χθεσινή βραδιά όμως ήταν ζεστή και ήσυχη, επιτρέποντας στον διευθυντή του Φεστιβάλ, Ορέστη Ανδρεαδάκη, να εγκαινιάσει μια πολυμορφική γιορτή, να παρουσιάσει τις δράσεις στα πλαίσιο του φεστιβάλ, όπως η Πρώτη ώρα σινεμά και η παραγωγή ταινιών μικρού μήκους με θέμα το 20, και βέβαια, όπως πάντα, να κάνει αναφορά σε ένα αγαπημένο του θέμα: την ποίηση.

Λιγότερο χαρούμενα πάντως ήταν τα πρόσωπα όσων έβγαιναν από τον κινηματογράφο: Η ταινία του Χοσεΐν Αμινί «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» δοκιμάστηκε σε ένα έμπειρο κινηματογραφόφιλο κοινό και μάλλον δεν το κέρδισε. Άνευρες σκηνές και πολλά κλισέ κούρασαν και απογοήτευσαν όσους ίσως περίμεναν κάτι παραπάνω από απλά μια ταινία που έχει γυριστεί στην Ελλάδα.

Γι’ αυτό περιμένουμε τις γνωστές, δοκιμασμένες, καλές ταινίες που θα μας προσφέρει το φεστιβάλ τους επόμενους μήνες δωρεάν σε θερινά σινεμά αλλά και σε απρόσμενους υπαίθριους χώρους, όπως η Ακαδημία Πλάτωνος, το Βυζαντινό Μουσείο ή η Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Καλό μας φεστιβάλ!