To Open House Athens μεσα απο το instagram
Το Open House μέσα από τα κλικ του instagram
Το Open House μετρά ήδη 4 χρόνια στην Αθήνα. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς θεσμούς για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Η ιδέα ξεκίνησε από το Λονδίνο το 1992 και μέχρι σήμερα έχει διαδοθεί σε περισσότερες από 35 πόλεις ανά την υφήλιο. Η δράση Open House προσκαλεί το ευρύ κοινό να εξερευνήσει και να κατανοήσει την αξία της αρχιτεκτονικής και του δομημένου περιβάλλοντος.
Στο φετινό ανανεωμένο πρόγραμμα του Open House Athens οι συμμετέχοντες που φέτος άγγιξαν τους 33.000, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε πάνω από 100 κτίρια και χώρους από 450 εθελοντές. To Open House Athens 2017 πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, του Ε.Ο.Τ. και με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Φυσικά το instagram πήρε φωτιά και γέμισε με hashtags όπως #oha2017, #openhouseathens, #sias_oha2017 το οποίο ήταν και το hashtag του επίσημου διαγωνισμού του Open House για την πιο πρωτότυπη φωτογραφία, ο οποίος θα τρέχει μέχρι τις 9 Απριλίου.
Στο #openhouseathens έχουν ανέβει πάνω από δύο χιλιάδες φωτογραφίες. Με πολλές από αυτές να είναι εξαιρετικές. Διαλέξαμε αρκετές απ’ αυτές που μας άρεσαν και μετά από επικοινωνία με τους instagramers λάβαμε τις φωτογραφίες από μερικά κτίρια και σας τις παρουσιάζουμε. Θα θέλαμε παραπάνω αλλά θα έπρεπε να κοιτάτε το αφιέρωμα μέχρι το επόμενο Open House.
Μπορούμε έτσι να κάνουμε ένα ταξίδι στον κόσμο του Open House ακόμα κι αν δεν μπορέσαμε να παραστούμε και να δώσουμε ένα ραντεβού του χρόνου.
Δική μου αγαπημένη από την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη με τη φωτογραφία της Μαρίας Κάλλας που στέκει εκεί πάνω στο πιάνο που της είχε κάνει δώρο ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά για την άμεση ανταπόκρισή τους.
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη
Η Ωνάσειος Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε τρεις αίθουσες ενός νεοκλασικού κτιρίου των αρχών του 20ού αιώνα, σχεδιασμένες από τον Κωνσταντίνο Στάικο.
Τζαφέρη 16
Πρώην εργοστάσιο που κατασκευάστηκε το 1967. Ανακαινίστηκε το 2007 από τους αρχιτέκτονες Θ. Τσιρόπουλο και Β. Σταυρόπουλο, με έμπνευση από τη βιομηχανική αισθητική. Λειτουργεί ως χώρος που προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες έτοιμων γραφείων, υπηρεσίες συναντήσεων και εκδηλώσεων, υψηλού επιπέδου και αισθητικής.
Ξενοδοχείο Coco-Mat Athens
Η πρώην «Πολυκατοικία Ζ. Λορεντζάτου» που κατασκευάστηκε το 1935. Ανακαινίστηκε το 2015 από τους Elastic Architects και σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί το νέο ορόσημο της πόλης, στο Δέλτα του Φαλήρου. Η ιδέα για αυτή την όαση πολιτισμού και πρασίνου διαμορφώθηκε το 1998, ενώ το έργο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2015
@mhtsian
Μονοκατοικία στον Κεραμεικό
Ένα διατηρητέο τριώροφο κτίριο του 1930 μεταμορφώνεται το 2009 σε πολυτελή κατοικία από το Τεχνικό Γραφείο Δημόπουλος.
@mhtsian
Εθνική Ασφαλιστική
Το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες M. Botta, Ρ. Σακελλαρίδου και Μ. Παπανικολάου την περίοδο 2001-2005.
Wyndham Grand Athens
Το αρχοντικό ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, ανασχεδιασμένο το 2016 από την Ελένη Σπάρτση και την αρχιτεκτονική ομάδα Schema4, δεσπόζει στην πλατεία Μεταξουργείου.
@all.about.f
@mhtsian
New Hotel
Αθηναϊκό ξενοδοχείο του 1958 του αρχιτέκτονα Ι. Ρίζου, το οποίο ανακαινίστηκε το 2011 από την ομάδα των: Campana brothers + Campana workshop, 3SK Στυλιανίδης Αρχιτέκτονες
@all.about.f
Apartment 11
Σε ένα κτίριο ορόσημο, σχεδιασμένο από τον Στάμο Παπαδάκη το 1933, οι esé Studio Architects μεταμορφώνουν ένα αρχοντικό διαμέρισμα το 2016.
@sotirisbougas
Πολυχώρος Pirée
Το Pirée, ένας ζωντανός πολυχώρος μέσα σε ένα παλιό βιομηχανικό κέλυφος του 1890, σχεδιάστηκε από το Lab71 και εγκαινιάστηκε το 2014.
@all.about.f
Αμαξοστοιχία – Θέατρο Το Τρένο στο Ρουφ
Η ατμομηχανή και τα βαγόνια χρονολογούνται από το 1927 έως και τα τέλη του ’70. Έχουν επισκευαστεί και ανακαινιστεί μερικά ή ολικά κατά τη διάρκεια τόσο της αρχικής όσο και της μετέπειτα χρήσης τους.
@anastasiosphotography
Ολλανδική Πρεσβεία
Διαμόρφωση του open plan συνεργατικού επαγγελματικού χώρου της Ολλανδικής Πρεσβείας, από τους architecture, το 2013-2014.
Μπαρ Εποχής στην Κυψέλη
Το ιστορικό μπαρ Au Revoir είναι έργο του αρχιτέκτονα Α. Προβελέγγιου. Από το 1958 που σχεδιάστηκε έχει παραμείνει ανέπαφο.
@fanellas
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ 1 ΣΧΟΛΙΟ
Σταύρος Β.
Απριλίου 26, 2017 at 10:46 am
“…το οποίο ήταν και το hashtag του επίσημου διαγωνισμού του Open House για την πιο πρωτότυπη φωτογραφία, ο οποίος θα τρέχει μέχρι τις 9 Απριλίου.”
Σε όσα κτίρια εγώ επισκέφθηκα κατά τη διάρκεια του Open House, δεν επιτρεπόταν η φωτογράφιση(!)
Επίσης, καλό θα ήταν να διεξάγεται περισσότερες ημέρες (πχ δυο σαββατοκύριακα) καθώς η αναμονή σε ορισμένα κτίρια ξεπερνούσε τη μια ώρα…